Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Chrobotanie po odpuszczeniu gazu w Audi A4 B6 1.9 TDI AWX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam następujący problam - a może nie problem, tylko taka uroda samochodu.

Po odpuszczeniu gazu w czasie jazdy i na biegu jałowym również, wydobywa się dziwne chrobotanie - z okolic turbiny.

Dźwięk jest identyczny jak na załączonym filmiku.

Ktoś miał taką przypadłość, walczył z tym, czy TTTM?

Logi turbiny były robione - wszystko prawidłowo.

Edytowane przez bartqwr

Opublikowano

Słychać końcowe stadium dezintegracji turbiny :decayed: ( na 90 % wirnik obciera o obudowę ) :whistling:

Jak braciaka zięciu miał takie objawy w swoim AWX-ie,to zostało jej nie cały tydzień życia :naughty:

Proponuję sprawdzić działanie klapy gaszącej, bo może się w najbliższym czasie bardzo przydać :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Słychać końcowe stadium dezintegracji turbiny :decayed: ( na 90 % wirnik obciera o obudowę ) :whistling:

Jak braciaka zięciu miał takie objawy w swoim AWX-ie,to zostało jej nie cały tydzień życia :naughty:

Proponuję sprawdzić działanie klapy gaszącej, bo może się w najbliższym czasie bardzo przydać :hi:

Regenerować, czy wymieniać na nową ? A jak nowa to jaka jak mam program na 170KM ?

Edytowane przez bartqwr

Opublikowano

Nie martw się turbawka wcale ci się nie kończy.

Poczytaj wcześniejsze tematy na na temat "chrobotania turbiny " i dowiesz się że większość tak ma i z tym jeździ :)

U mnie też chrobocze już drugi rok i nie biorę tego do bani :)

Głośniej muzyka i po sprawie.

Opublikowano

U mnie też delikatnie to słychać.

Opublikowano
  • Autor

U mnie też delikatnie to słychać.

U mnie najbardziej na jałowym i przy zmianie z 1 na 2, rzadziej z 2-3, a powyżej wogóle.

Opublikowano

Swoje autko mam od maja tego roku. Na początku tego nie miałem ale później się pojawiło i z lekkim właśnie strachem pokazałem swojemu mechanikowi. Facet stwierdził, że to normalne i że jedni to mają inni nie. Generalnie nazwał to efektem sowy xD. Co ciekawe ostatnio postanowiłem w drodze do dziewczyny przegonić dziada po autostradzie przez 40km na 5 biegu przy około 150km/h czyli między 3200-3800obr/min na zupie shell nitro+. Od tej pory u mnie póki co nie słychać tego efektu zobaczymy jak będzie dalej.

Edytowane przez Factor

Opublikowano

bartqwr odłącz przewód podciśnienia z gruszki i chrobotanie na 100% zniknie lecz autko nie będzie miało mocy, przyczyną jest turbo a dokładnie zmienna geometria łopatek ja też tak mam i jeżdżę nie martw się tym, ewentualnie geometria do czyszczenia jak ci to przeszkadza.

Edytowane przez Lukasz_200616

Opublikowano
  • Autor

Koledzy z tą przypadłością a pobiera wam wtedy trochę olej ? Często musicie dolewać ?

Opublikowano

Koledzy z tą przypadłością a pobiera wam wtedy trochę olej ? Często musicie dolewać ?

ja dolewałem ostatnio jakieś 200ml na 7500km ale nie ma to związku z chrobotaniem taka przypadłość naszych silników że połykają olej poprzez odmę lub turbo, próbowałeś ściągnąć ten waż od gruszki zmięło się coś?

Opublikowano
  • Autor

Dałem do mechanika na sprawdzenie - powiedział, że albo się przyzwyczaić i jeździć ale bez szaleństw albo dać turbine do regeneracji bo są juz luzy. No i że niby w intercollerze zbiera się trochę oleju stąd ubytki, u mnie odrobine więcej pobiera.

Póki co będę tak jeździł , ale jak już kiedyś zdecyduję się na zmianę to czy takie doładowanie będzie git?

http://allegro.pl/nowa-turbina-turbo-vw-passat-1-9tdi-130km-avf-awx-i4873307510.html

Czy jakiś inny model jak auto po tuneup'ie.

Opublikowano

Z tym szuraniem zrobilem juz 60 tys.km.Auto bylo sprowadzone z niemcowni , i tego problemu nie bylo.Auto jezdilo na oleju LL co 30tys km wymiana .Po pierwszej wymianie oleju na Castrola sie zaczeło,dziwne chrabotanie .Na forum pisze sie o tym od kilku lat.Nikt naprawde nie znalazl przyczyny.A co do luzu wirnika w turbinie u mnie niema.Oleju bierze ok 200-300 ml na 12 tys,przez caly okres uzytowania.

Edytowane przez ZABA

Opublikowano

Ja też z tym dźwiękiem żyje już ponad dwa lata i turbulum się nie rozlecialo więc rzeczywiście taka przypadłość.

Opublikowano

Ja też z tym dźwiękiem żyje już ponad dwa lata i turbulum się nie rozlecialo więc rzeczywiście taka przypadłość.

ja mam ten dzwiek od 5 miesiecy i mialem zalozona nowa turbawke garreta.... :banan: szykuje sie gwarancja

Opublikowano
  • Autor

ja mam ten dzwiek od 5 miesiecy i mialem zalozona nowa turbawke garreta.... :banan: szykuje sie gwarancja

Rozumiem że po wymianie, na nowej turbinie zaczał sie ten dźwięk?

Wychodzi na to, że one poprastu takie dźwięki wydają i nie jest to żadna usterka.....

Edytowane przez bartqwr

Opublikowano

Jak silnik dzwoni i brzęczy , to też nie jest żadna usterka ? :decayed:

Jest to usterka, bo sprawne turbulum tego nie mają.

Można z tym jeździć, wszystko zależy od stylu jazdy ( czytaj obciążenia ), a także od stanu łożyskowania i łopatek wirników turbiny :whistling:

Przy lekki obcieraniu i praktycznie nie uszkodzonych wirnikach turbiny, można z tą usterką zrobić kilkanaście tysięcy, a przy mocniejszym i pałowaniu na 100%, może wystarczyć kilkanaście km :kox::hi:

Opublikowano

Witam.

W grudniu 2013 sprowadziłem auto z niemcowni.

Niemiec jeździł na 5w30 LL i jak kupiłem nie było słychać chrobotania turbiny.

Wymieniłem olej na Liqui Moly Top Tec 4100 5W-40 i po wymianie oleju i przejechaniu ok 500 km zaczęło chrobotać .

W sierpniu zmieniłem olej na Liqui Moly Top Tec 4200 5W-30. i po przejechaniu ok 1000 km chrobotanie ustało.

Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale u mnie pomogło.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak silnik dzwoni i brzęczy , to też nie jest żadna usterka ? :decayed:

Jest to usterka, bo sprawne turbulum tego nie mają.

Można z tym jeździć, wszystko zależy od stylu jazdy ( czytaj obciążenia ), a także od stanu łożyskowania i łopatek wirników turbiny :whistling:

Przy lekki obcieraniu i praktycznie nie uszkodzonych wirnikach turbiny, można z tą usterką zrobić kilkanaście tysięcy, a przy mocniejszym i pałowaniu na 100%, może wystarczyć kilkanaście km :kox::hi:

ale to chyba nie wirnik obciera tylko zmienna geometria łopatek prawdopodobnie powoduje ten dźwięk, wystarczy odłączyć wężyk z gruszki turbiny i cisza jak makiem zasiał.

Opublikowano

Na moje oko, problemem są luzy wirnika na łożyskowaniu, które powodują obcieranie wirnika o obudowę turbosprężarki.

Przy odłączonej gruszce nie ma asymetrii sił działających na wirniki i jest cicho , bo nie obciera :hi:

Zmienna geometria , to co najwyżej może dzwonić, jak już ma spore luzy :naughty:

Opublikowano

mam już tak od roku, a turbo w bdb kondycji