grzes283 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Aby ułatwić pracę rezaczom wstawiam schemat podłączenia lusterka fotochrom, CLH, oraz modułu DRL. Schemat dotyczy przejścia z MCE E na MCE F w A4B6. Myślę, że ułatwi to pracę wszystkim chętnym na taki ori zestawik UWAGA: Pin 16 i 18 gniazdo B w MCE F to wyjście na światła drogowe Pin 3 gniazdo C w MCE F to wyjście dla świateł postojowych - rozłączy nam DRL po włączeniu postojowych Piny 18, 19, 24, 29, 30 gniazdo C w MCE F Podziękowania za pomoc największym rezaczom Dominowi, Grzechowi i Karolowi Zastosowałem u siebie: przekaźnik: Moduł DRL/H7: http://allegro.pl/modul-swiatel-dlugich-dziennych-drl-dzienne-nr-1-i5050431696.html Przy niektórych stosowanych przekaźnikach może wystąpić sytuacja, gdzie niewłaściwie mamy podświetlone cyferki przy przełączniku DRL. Rozwiązaniem jest zastosowanie diody prostowniczej między pinem 3 DRL/CLH a pinem 86 przekaźnika (musi być zamontowana we właściwym kierunku). Podziękowania dla bart3kk za rozwiązanie problemu. Edytowane 28 Lutego 2015 przez grzes283 1
Quattro B6 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Posiadam lusterko fotochrom ale bez czujnika zmierzchu a chciałbym sobie takie zamontować do CLH ? I moje pytanie czy dużo przy tym rezania ?
nitroo Opublikowano 2 Stycznia 2015 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Bez czujnika zmierzchu będzie Ci się zapalało CLH także w dzień, czyli przez 24h...
Quattro B6 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Tak wiem, to dlatego chcę zamontować z czujnikiem zmierzchu Pytanie było czy zamiana fotochromu na z czujnikiem zmierzchu jest dużo roboty ?
nitroo Opublikowano 2 Stycznia 2015 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Nie wiem, jak i jaką masz poprowadzoną instalację. Jak napiszesz, co masz, to Ci odpowiemy, ale nie w tym temacie, bo ten dotyczy DRL.
Quattro B6 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Ok, bez zdejmowania lusterka mogę sprawdzić jaką mam instalację ? Jeśli chodzi o sterownik to jest opcja czujnika zmierzchu.
nitroo Opublikowano 2 Stycznia 2015 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zdejmij zaślepki lusterka i sprawdź, ile przewodów jest w kostce.
Quattro B6 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Ok jak zdjąć zaślepkę ? ciągnąć do siebie, żebym czegoś nie ułamał
grzes283 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2015 Posiadam lusterko fotochrom ale bez czujnika zmierzchu a chciałbym sobie takie zamontować do CLH ? I moje pytanie czy dużo przy tym rezania ? A masz odpowiedni moduł? Samo lusterko nie obsłuży CLH. Jak zależy Tobie na samym CLH to kup moduł MCE z lit. F i CLH działa 24h. Samo lusterko bez czujnika zmierzchu też można podłączyć bez modułu. Trzeba tylko sprawdzić instalację.
Quattro B6 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Oto chodzi że mam teraz oryginalnie zamontowane lusterko fotochrom ale bez czujnika zmierzchu. I tak, kupiłem uniwersalny moduł do świateł dziennych DRL z CLH. I tak jak pisałeś CLH bez czujnika zmierzchu będzie działał 24H. To dlatego pytam czy może być u mnie taka możliwość że jest przygotowana instalacja pod lusterko z czujnikiem zmierzchu ?
nitroo Opublikowano 3 Stycznia 2015 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Pisałem Ci już - sprawdź, ile przewodów wychodzi z kostki lustra.
grzes283 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2015 Pisałem Ci już - sprawdź, ile przewodów wychodzi z kostki lustra. Dokładnie
r7adek Opublikowano 3 Stycznia 2015 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Aby ułatwić pracę rezaczom wstawiam schemat podłączenia lusterka fotochrom, CLH, oraz modułu DRL. Schemat dotyczy przejścia z MCE E na MCE F w A4B6. Myślę, że ułatwi to pracę wszystkim chętnym na taki ori zestawik Podziękowania za pomoc największym rezaczom Dominowi, Grzechowi i Karolowi Czy zielony przewód z modułu DRL można podłączyć do gniazda B (23 pin) w pin nr 22 lub 23 i wtedy będą gasły po włączeniu świateł mijania ? Bo z tego schematu widać, że gasną po włączeniu światła postojowego. Dobrze rozumuje to ?
grzes283 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2015 Dokładnie. Obie opcje są poprawne. Ja mam jak na schemacie. Według przepisów nie mogą świecić jednocześnie drl i postojowe. Ale kto na to zwraca uwagę
Quattro B6 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Aby ułatwić pracę rezaczom wstawiam schemat podłączenia lusterka fotochrom, CLH, oraz modułu DRL. Schemat dotyczy przejścia z MCE E na MCE F w A4B6. Myślę, że ułatwi to pracę wszystkim chętnym na taki ori zestawik Podziękowania za pomoc największym rezaczom Dominowi, Grzechowi i Karolowi ten Moduł DRL to oryginał czy jakiś uniwersalny ? Pisałem Ci już - sprawdź, ile przewodów wychodzi z kostki lustra. Sprawdziłem Z kostki wychodzi 6-przewodów...
nitroo Opublikowano 4 Stycznia 2015 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Czy zielony przewód z modułu DRL można podłączyć do gniazda B (23 pin) w pin nr 22 lub 23 i wtedy będą gasły po włączeniu świateł mijania ? Bo z tego schematu widać, że gasną po włączeniu światła postojowego. Dobrze rozumuje to ? Przecież mijania działają dopiero, kiedy są włączone pozycyjne, więc na jedno wychodzi... nitroo, dnia 03 Sty 2015 - 11:28, napisał:Pisałem Ci już - sprawdź, ile przewodów wychodzi z kostki lustra.Sprawdziłem Z kostki wychodzi 6-przewodów... Ok, czyli wychodzi na to, że masz całą instalację, ale jeszcze jeden test. Masz fotochromy zewnętrzne? Jaki masz moduł MCE?
Quattro B6 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Nie mam fotochromów zewnętrznych Moduł mam 8E0 907 279 E
nitroo Opublikowano 4 Stycznia 2015 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Czyli masz instalację HIGH, ale moduł E nie obsługuje CLH i czujnika zmierzchu, więc czeka Cię zmiana MCE na F, jeśli chcesz zmienić lustro.
Quattro B6 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Ale kodowanie czujnika zmierzchu jest w moim MCE ... bo najbardziej zależy mi na nim niż na oryginalnym CLH, bo jak pisałem wcześniej kupiłem uniwersalny moduł DRL z CLH z możliwością regulowania natężenia światła na DRL i CLH. Jest to dla mnie istotne bo DRL i CLH zakładam na halogenach z LED 25W 1800lm na żarówkę. Świeci rewelacyjnie,polecam I z tych halogenów będę miał tak : DRL i CLH na 50% a halogeny na 100% światła. Moduł jest fajny bo można nim ustawiać każdą z tych opcji jasność światła od 10% do 100% i czas świecenia na CLH przez USB. I tym modułem chciałbym się podłączyć do oryginalnego czujnika zmierzchu. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Quattro B6
Rekomendowane odpowiedzi