Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat instalacji CLH + DRL H7 w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daj znac, jak ogarniesz :-)

Ok :D

Tak patrzę jeszcze na schemat i powiedz mi czy pin 4 i 8 od przełącznika DRL/CLH mają być zmostkowane i idą od niego do MCE pin 18C i włącznika AUTO pin 1? Czy wpierw pin 4 i 8 DRL/CLH do włącznika Auto pin1 i od niego do MCE pin 18C ? Czy to nie ma znaczenia ?

Jest jeszcze jeden pin - 5 w przełączniku ? to nie przypadkiem masa ?

Pin 4 i 8.....tu nie ma znaczenia. Wazne zeby byl mostek. Co do masy przełącznika to pin 5.

Opublikowano

Połączyłem tak jak jest na schemacie. Tak zmieniłem kodowanie.

Napisz proszę, co i jak popodłączałeś, jakie graty użyłeś itp, ale najpierw powiedz, czy w kanale 81 przyuczyłeś VIN?

Opublikowano

Napisz proszę, co i jak popodłączałeś, jakie graty użyłeś itp, ale najpierw powiedz, czy w kanale 81 przyuczyłeś VIN?

Nie zrobiłem tego bo mnie vag ani vcds nie puszcza w ten kanał więc zmieniłem tylko kodowanie na 01011.

Opublikowano

Prawdopodobnie to stanowi problem... Masz kogoś z innym/lepszym kablem?

Opublikowano

No nie mam ale pewnie udam się do mechanika żeby mi to zrobił. Ale nie wiem też dlaczego clh mi nie działa.

Tak patrzę jeszcze na schemat i powiedz mi czy pin 4 i 8 od przełącznika DRL/CLH mają być zmostkowane i idą od niego do MCE pin 18C i włącznika AUTO pin 1? Czy wpierw pin 4 i 8 DRL/CLH do włącznika Auto pin1 i od niego do MCE pin 18C ? Czy to nie ma znaczenia ?

Pin 4 i 8.....tu nie ma znaczenia. Wazne zeby byl mostek. Co do masy przełącznika to pin 5.

To pin 5 trzeba podłączyć do masy ? Nic nie ma na schemacie.

Opublikowano
Dla przypomnienia jeszcze raz podłączenia elektryczne

Lampka podsufitowa

1. PIN 1 – podłączyć z PIN 6 lampki oświetlenia

2. PIN 6 – masa można z tego pociągnąć masę dla Lusterka czyli PIN 2 w lusterku

3. PIN 11 – połączyć z PIN 19 Modułu Centralnej Elektryki

Lusterko fotochromowe

1. PIN 1 – połaczyć z PIN 1 w wtyczce włącznika świateł

2. PIN 2 – połaczyć do masy (np. do PIN 6 w lampce podsufitowej)

3. PIN 3 – podłączyć do PIN 30 Modułu Centralnej Elektryki

4. PIN 4 – wolny

5. PIN 5 – wolny

6. PIN6 – połączyć do PIN 1 lampki podsufitowej

Włącznik Coming Leaving Home

1. PIN 4 i PIN 8 zmostkować i podłaczyć do PIN 1 wtyczki włącznika świateł

2. PIN 5 – masa

3. PIN 7 – podłączyć do PIN 24 Modułu Centralnej Elektryki

Włącznik świateł:

1. PIN 1 – odciąć od wtyczki (zaizolować), do pozostałości z PIN 1 we wtyczce podłączyć

a) zmostkowane PIN 4 i 8 CH

B) PIN 1 Lusterka

c) całość połączyć do PIN 18 CE

2. PIN 7 i PIN 16 (utworzyć i zmostkować) i podłączyć do PIN 29 Centralnej Elektryki

Sprawdź, czy wszystko zrobiłeś.

Opublikowano

No nie mam ale pewnie udam się do mechanika żeby mi to zrobił. Ale nie wiem też dlaczego clh mi nie działa.

Pin 5 zostaje wolny.

Opublikowano

Nie zrobiłem tego bo mnie vag ani vcds nie puszcza w ten kanał więc zmieniłem tylko kodowanie na 01011.

jeśli nie przyuczyłeś VIN to na pewno będzie błąd w kodowaniu.

Zobacz jakie masz błędy w 09-Cent. Elect. - Fault Codes ?

Opublikowano

Jeśli podłączyłeś wg schematu to musi działać. Problem może byc od strony kabla, modułu lub włącznika. Ewentualnie coś źle podłączyłeś.

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie lampki podsufitka to tylko podłączyłem pin 6 do lusterka. A jeśli chodzi o pin 1 to do jakiej lampki oświetlenia pod pin 6 mam podłączyć bo nie rozumię ? A tak poza tym to mam zrobione jak napisałeś.

Edytowane przez r7adek
Opublikowano

Pin 5 zostaje wolny.

Moj blad. Pin 5 z clh do masy musi isc. Muszę poprawic na schemacie...

Opublikowano

PIN 6 lustra fotochrom -> PIN 1 lampki.

Można było też iść na skróty i z lustra fotochrom wejść od razu w PIN 19 MCE.

Opublikowano

Pin 6 z lustra daj bezpośrednio do pin 19 mce. Będzie lepiej...

Opublikowano

Dokładnie o to mi chodziło, ale zapomniałem z głowy połączenia na skróty... Dzięki Grześ :thumbup1:

Opublikowano

Tak mam zrobione. Nic popołudniu będę jeszcze raz sprawdzał co i jak.

Opublikowano

Masz jakieś błędy w 09 - Cent. Elect.?

Opublikowano

Tak mam zrobione. Nic popołudniu będę jeszcze raz sprawdzał co i jak.

Dokładnie. Na świeżo i powoli. Na pewno ogarniesz.

Opublikowano

Sprawdziłem. I tak wszystko jak na schemacie. Dodałem 5 pin z drl/clh do masy. I wciąż nie mam clh po zamknięciu auta. W lusterku mam 6 pin poprowadzony prosto do 19 mce. Pin 2 lusterka połączony z 6 lampki podsufitki. Pin 3 lusterka z 30 mce i pin 1 z pinem 1 włącznika świateł 4-8 przełącznika drl/clh do 18 mce. Może na chwile obecną jest też problem gdyż nie mam włącznika świateł auto.

Opublikowano

Słuchaj, skompletuj najpierw wszystkie graty, a wtedy działaj. Ja miałem u siebie wszystko na stole i dopiero wtedy rozkminiałem wiązkę i jak wszystko było w powietrzu zrobione, to montowałem w aucie i nie miałem problemów. Za pierwszym razem moduł miałem walnięty i nie działało jak trzeba. Na chwile obecną mam coś z alarmem schrzanione i prawidłowo CLH działa mi tylko z pilotem od centralnego.

Ciężko mi powiedzieć, czy brak czegoś wpływa na co innego. Być może tak jest, wszystko musi z sobą współgrać, żeby prawidłowo działało.

Pin 7 + pin 16 z włącznika auto do 29 MCE - masz?

Opublikowano

Dokładnie Jak Grzesiek napisał trzeba mieć wszystkie dosłownie wszystkie graty żeby składać :D

Dzisiaj zamontowałem mając tylko Moduł MCE F i przełącznik DRL/CLH i co i d*pa :facepalm: Co wiem to żeby uaktywnić CLH to trzeba zakodować czujnik światła a że nie mam lustra to wywalał mi błąd i w vag-u i na fisie :kwasny: CLH się włączał ale nie regularnie raz na krótko raz wcale a nawet przez moment było ok :) Po odpaleniu zapalały się same ksenony i za chwilę gasły i pojawiał się do tego błąd na fisie odnośnie ksenonów :kwasny: Jak zakodowałem na tryb skandynawski to w miarę było ok poza błędem na fisie informującym o braku czujnika światła :kwasny: Z tym że jak pisałem nie mam jeszcze zamontowanego lustra ani włącznika świateł AUTO.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...