Quattro B6 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Aby ułatwić pracę rezaczom wstawiam schemat podłączenia lusterka fotochrom, CLH, oraz modułu DRL. Schemat dotyczy przejścia z MCE E na MCE F w A4B6. Myślę, że ułatwi to pracę wszystkim chętnym na taki ori zestawik UWAGA: Pin 16 i 18 gniazdo B w MCE F to wyjście na światła drogowe Pin 3 gniazdo C w MCE F to wyjście dla świateł postojowych - rozłączy nam DRL po włączeniu postojowych Piny 18, 19, 24, 29, 30 gniazdo C w MCE F Podziękowania za pomoc największym rezaczom Dominowi, Grzechowi i Karolowi Widzę że nastąpiły jakieś zmiany ? pin5 z przełącznika DRL/CLH do pin10 włącznik AUTO, w tym pinie10 jest masa ?
grzes283 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2015 Tak jest, wcześniej zapomniałem tego dodać, dlatego poprawiłem
nitroo Opublikowano 18 Stycznia 2015 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Teoretycznie tak. Zasilisz światła mijania. Nie wiem czy będzie działać z resztą gratów. Choć powinno Będzie działać, bo ja mam włącznik z końcówką D z B7. Przepinacie piny 11 -> 13 i już.
grzes283 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2015 Super Czyli wszystko jasne
Quattro B6 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Ok to super łatwiej kupić używkę z B7 w ładnym stanie A te piny 7 i 16 w włączniku AUTO to trzeba je dołożyć czy piny już są tylko trzeba się podpiąć ? Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Quattro B6
grzes283 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2015 7 i 16.....są. Mostkujesz je tylko.
r7adek Opublikowano 19 Stycznia 2015 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Nie wiem co jest, że nie świeci mi funkcja clh. Czy muszę podłączyć żółty kabel z modułu drl pod moduł komfortu żeby funkcja clh działała czy jak ?
grzes283 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Rozpiska wiązki dla włącznika CLH:Pin 4 – iluminacja (połączenie z MCE, kostka 32-pin/18) [czarno/niebieski]Pin 5 – masa włącznika i iluminacji [brązowy]Pin 7 – aktywacja CLH (połączenie z MCE, kostka 32-pin/24) [biały]Pin 8 – iluminacja (połączenie z MCE, kostka 32-pin/18) [czarno/niebieski] Rozpiska wiązki dla włącznika DLR: Pin 3 – aktywacja świateł DLR (połączenie z MCE, kostka 32-pin, 30) [niebiesko/czerwony]Pin 4 – iluminacja (połączenie z MCE, kostka 32-pin/20) [czarno/niebieski]Pin 5 – masa włącznika i iluminacji [brązowy]Pin 8 – iluminacja (połączenie z MCE, kostka 32-pin/20) [czarno/niebieski] DRL nie był fabrycznie montowany w B6, zatem rozpiska pinów jest pod B7 - trzeba wziąć na nia poprawkę..... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez grzes283
Quattro B6 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Nie wiem co jest, że nie świeci mi funkcja clh. Czy muszę podłączyć żółty kabel z modułu drl pod moduł komfortu żeby funkcja clh działała czy jak ? Po zmianie kodowania na 01011 masz jakieś błędy ? Moduł komfortu nie ma tu nic wspólnego z CLH
grzes283 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zasłoń obydwa czujniki. Przy szybie i na tyle lusterka. CLH nie działa gdy jest jasno.....a jeśli w ogóle nie działa, to coś źle zrobiłeś
r7adek Opublikowano 19 Stycznia 2015 Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Rozpiska wiązki dla włącznika CLH:Pin 4 – iluminacja (połączenie z MCE, kostka 32-pin/18) [czarno/niebieski][/size]Pin 5 – masa włącznika i iluminacji [brązowy][/size]Pin 7 – aktywacja CLH (połączenie z MCE, kostka 32-pin/24) [biały][/size]Pin 8 – iluminacja (połączenie z MCE, kostka 32-pin/18) [czarno/niebieski][/size] Rozpiska wiązki dla włącznika DLR: Pin 3 – aktywacja świateł DLR (połączenie z MCE, kostka 32-pin, 30) [niebiesko/czerwony][/size]Pin 4 – iluminacja (połączenie z MCE, kostka 32-pin/20) [czarno/niebieski][/size]Pin 5 – masa włącznika i iluminacji [brązowy][/size]Pin 8 – iluminacja (połączenie z MCE, kostka 32-pin/20) [czarno/niebieski][/size] To wreszcie jak mam to podłączyć po z mostków pinu 4 i 8 mam podłączyć pod 18 czy 20 tej wtyczki ? Czy może jednak nie da się mieć tego i tego ? Edytowane 19 Stycznia 2015 przez r7adek
grzes283 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2015 Masz schemat i tak zrób jak na schemacie pod pin 18 gniazdo C. W B6 nie wystepował w oryginale DRL, dlatego rozpiska pinów wtyczki DRL nie dotyczy MCE F w B6. Zrób wszystko zgodnie ze schematem a będzie działać. U mnie działa bez zarzutu, a robiłem wg powyższego schematu.
r7adek Opublikowano 19 Stycznia 2015 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Aha. To jutro będę jeszcze raz patrzył co mam nie tak.
grzes283 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2015 Spokojnie i pomału. Dla zrozumienie proponuje Tobie spisac sobie poszczególne oznaczenia pinów w MCE, w lusterku, we włączniku DRL/CLH etc....pozwoli to Tobie bardziej ogarnąć temat
r7adek Opublikowano 20 Stycznia 2015 Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Witam. Dzisiaj jeszcze raz wszystko przeglądnąłem i posprawdzałem i działa . Chciałbym podziękować grzes283 i nitroo dzięki których podpowiedziom i sugestia ogarnąłem to, dzięki. A teraz jeszcze pytanko jak i gdzie jeżeli jest taka w ogóle możliwość ustawienia czasu świecenia clh, bo po otwarciu z pilota świeci do momentu otwarcia drzwi, natomiast po zamknięciu świeci i świeci, czekałem ponad minutę i wciąż świeciło. I sprawa druga: drl włączają się na włączniku w pozycji zero, ksenon włącza się na pozycji auto. Czy jest możliwość zrobienia tak aby drl włączały się na pozycji auto, natomiast na pozycji zero nic nie było włączone ? No chyba, że zwg na to że robiło się już ciemno czujnik zmierzchu, przy ustawieniu na auto zapalił ksenony. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez r7adek
grzes283 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2015 CLH ustawiasz vagiem, standardowo jest 30 sek. Co do działania DRL: Jeśli masz przełącznik DRL/CLH w pozycji 1, to DRL włacza się Tobie po odpaleniu auta - tak po 4 sek. Włącznik świateł w pozycji "0" lub "AUTO" ( jeśli nie ma zmroku) Jeśli jest zmrok, a włącznik świateł masz w pozycj "AUTO" wówczas palą się xenony. Nie ma możliwości, aby w pozycji "0" włącznika NIE świeciły Tobie DRLy - taki jest zamysł świateł dziennych. Montaż przełącznika DRL/CLH ma spełniać rolę wyłącznika DRL A powiedz mi jeszcze jedno. Masz dokładany alarm w aucie nie oryginalny? Czy z pozycji pilota alarmu tak samo działają Tobie CLH, jak i z pozycji ori pilota centralnego zamka?
r7adek Opublikowano 20 Stycznia 2015 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Nie mam alarmu. To co opisałem jest z ori pilota. A wiesz gdzie trzeba wejść żeby ustawić czas świecenia ?
Quattro B6 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Panowie udało mi się kupić lusterko W sobotę biorę się za montaż
grzes283 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2015 Nie mam alarmu. To co opisałem jest z ori pilota. A wiesz gdzie trzeba wejść żeby ustawić czas świecenia ? Wiem, ale nie.....pamiętam aż tak dokładnie, żeby Tobie opisać. Dzisiaj chciałem podpiąć swojego laptopa, ale coś szwankuje i nie mogę się połączyć. Jeśli się nie mylę, to: vag - 09 central electrik - adaptations 10 - teraz któreś bloki, chyba 001 zakresy od 0 - 60 sek. Jeśli się mylę,, proszę o poprawkę
Quattro B6 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Zamontowałem dzisiaj resztę gratów i działa aż miło Co do instalacji to wszystkie potrzebne mi piny z lusterka miałem w słupku A w pomarańczowej kostce tak jak zasugerował "nitroo" Jeśli chodzi o włącznik AUTO to musiałem dołożyć we wtyczce pin7 i 16 bo ich fizycznie nie było Piny pasują ze standardowej kostki ISO Tak naprawdę pomogła mi ta rozpiska : Rozpiska wiązki lusterka fotochrom bez czujnika światła : pin 1 = zasilanie lusterka (z bezpiecznika 31 15A – w drodze do bezpiecznika kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 3 – w lewym dolnym słupku A) [czarno/niebieski] pin 2 = masa [brązowy] pin 3 = rozłączenie fotochromu po wybraniu biegu wstecznego (z MCE, kostka 23-pin, pin 2 – w drodze do MCE kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 9 – w lewym dolnym słupku A) [niebiesko/czerwony] pin 4 = aktywacja fotochromu dla lusterek zewnętrznych (w drodze do lusterek kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 7 – w lewym dolnym słupku A) [fioletowo/biały] pin 5 = aktywacja fotochromu dla lusterek zewnętrznych (w drodze do lusterek kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 8 – w lewym dolnym słupku A) [fioletowy] pin 6 = rozłączenie fotochromu w przypadku włączenia lampki w podsufitce (do lampki podsufitki, pin 1 – mostek z zasilaniem lampek do czytania) [brązowo/czarny] pin 6 = sygnał z czujnika światła oraz rozłączenie fotochromu w przypadku włączenia lampki w podsufitce (do MCE, kostka 32-pin/19 – w drodze do MCE przechodzi przez panel świateł pin 1 -> pin 11 a następnie przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 13 – w lewym dolnym słupku A) [brązowo/czarny – od lusterka do lampki, biało/fioletowy – od lampki do MCE] Dzięki koledzy za pomoc Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Quattro B6
Rekomendowane odpowiedzi