Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obniżenie przodu w Audi A4 B6 talerzykami sprężyn od A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz dać albo springi obniżające, albo gwint, albo 1bv. Przy 1bv i talerzykach z b5 nie musiałbyś nic z tym tylem robić 

Opublikowano

jakie springi mi polecisz ?? max 3 cm chcialbym bo obnizyc  z przodu, tył faktycznie raczej zostawie w spokoju

Opublikowano
2 godziny temu, Luk Wasky napisał:

jakie springi mi polecisz ?? max 3 cm chcialbym bo obnizyc  z przodu, tył faktycznie raczej zostawie w spokoju

To już lepiej jak kolega radzi to 1be/bv założyć  i talerzyki i będzie równo. Wiem po sobie ze sprężyn nie ma co to już lepiej gwint. Tylko nie rób kombinacji ze któraś os będzie np 1ba a druga 1be/bv. 

Opublikowano

Ok dzięki Panowie Trzeba przejść na be albo bv 

Opublikowano
6 godzin temu, Luk Wasky napisał:

Ok dzięki Panowie Trzeba przejść na be albo bv 

1bv jest twardsze od 1be. Różnią się innym amorem sprężyny te same. tak jeszcze przy okazji. ?

Opublikowano

Po co przepłacać x razy więcej?

W poście #244 Kamil pisał o talerzach, które można kupić. KYB wyglądają identycznie i są solidne.

Edytowane przez rosati

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś wie czy talerzyki b5 wchodza na amory bilstein b4 ? 

Opublikowano
20 godzin temu, soul87 napisał:

Czy ktoś wie czy talerzyki b5 wchodza na amory bilstein b4 ? 

Sprawdzę  potem w domu średnicę ori amorka bo już mierzylem kiedyś tylko nie pamiętam dokładnie. Jak będzie to samo co u ciebie(będziesz musiał zmierzyć też) to wejdzie. 

Opublikowano

Panowie mam problem z wysoko stojącym przodem samochodu względem tyłu. Różnica to około 3-3,5 cm.

Tył chciałbym zostawić bez zmian bo jest ok na feldze 19"

Mój zawias to 1BA ze sprężynami z przodu z paskami: niebieski, pomarańczowy, biały (w tabeli nie mogę znaleźć kategorii) Natomiast tył zielony, zielony, biały, kat 12.

We wcześniejszych postach wyczytałem żeby zmieniać sprężyny kompletami przód i tył ale jeżeli zmienię również tył to przód dalej będzie wyżej względem tyłu czyż nie?

To raczej mało istotne ale amory zmieniałem i już nie są ori. Przód KYB, tył TRW. Sprawdzę średnicę rury amortyzatora czy ma ten sam wymiar co ori żeby założyć ewentualnie te talerzyki z B5 ale ktoś już pisał, że pasują na KYB

Moje pytanie brzmi jakie zmiany powinienem przeprowadzić aby samochód stał równo i czy muszę ruszać tył przy zmianach z przodu?

Opublikowano
17 minut temu, Krzysiek2808 napisał:

Panowie mam problem z wysoko stojącym przodem samochodu względem tyłu. Różnica to około 3-3,5 cm.

Tył chciałbym zostawić bez zmian bo jest ok na feldze 19"

Mój zawias to 1BA ze sprężynami z przodu z paskami: niebieski, pomarańczowy, biały (w tabeli nie mogę znaleźć kategorii) Natomiast tył zielony, zielony, biały, kat 12.

We wcześniejszych postach wyczytałem żeby zmieniać sprężyny kompletami przód i tył ale jeżeli zmienię również tył to przód dalej będzie wyżej względem tyłu czyż nie?

To raczej mało istotne ale amory zmieniałem i już nie są ori. Przód KYB, tył TRW. Sprawdzę średnicę rury amortyzatora czy ma ten sam wymiar co ori żeby założyć ewentualnie te talerzyki z B5 ale ktoś już pisał, że pasują na KYB

Moje pytanie brzmi jakie zmiany powinienem przeprowadzić aby samochód stał równo i czy muszę ruszać tył przy zmianach z przodu?

Generalnie żeby auto stało równo w sensie wizualnie to przód musi być NIŻEJ od tylu o 1cm. same talerzyki na przód dadzą Ci minus 1-1.5cm więc trochę mało tak czy siak. Sprężyny jeśli chcesz zmieniać to już lepiej komplet na 1be a z tyłu możesz dodatkowo dać podkładki na złe drogi co suma sumarum nie obniży a tylko usztywni ci tyl a przód powinien ładnie zejść ok 4cm(sprężyny plus talerzyki) bo nie wiem jak miała by się kombinacja ze sprężynami s line tylko z przodu. 

Opublikowano

Rozumiem, a czy możecie powiedzieć w jakie kat. wagowe celować z tymi sprężynami? czy jest duża różnica w wysokości samochodu pomiędzy kilkoma klasami wagowymi?

Opublikowano
13 minut temu, Krzysiek2808 napisał:

Rozumiem, a czy możecie powiedzieć w jakie kat. wagowe celować z tymi sprężynami? czy jest duża różnica w wysokości samochodu pomiędzy kilkoma klasami wagowymi?

Ogólnie to jeżeli przechodzisz na 1be to schodzisz 1-2 klasy wagowe mniej niż to co masz w 1ba.  Ja np jak kiedyś  u siebie zakładałem to żeby bardziej mi przód zszedł to dałem sprężyny o 3 kategorie wagowe mniej a zeszlo tylko 2cm a nie wiedziałem jeszcze wtedy o tych talerzykach ? lepiej dać max 2 kategorie mniej i talerzyki niż przesadzić np 5 klas zejść bo wydaje mi się że potem sprężyna już za miekka dla danego auta może być. A tak wogole to ile masz cm od ziemi do rantu ze tyl na 19 spoko siedzi? 

Opublikowano

Według pomiaru na w miarę równej kostce z prawie pełną butlą gazu i połową benzyny z tyłu mam około 65cm, a przód około 69cm.  Dodaję zdjęcie dla poglądu, wydaje mi się, że w miarę ładnie wypełnia nadkole z tyłu. Podpowiecie mi jeszcze jaka kat ma moja sprężyna z przodu? patrzę w te tabelkę i nie widzę moich kolorów.

IMG_20200520_074713.jpg

IMG_20200506_134427.jpg

Edytowane przez Krzysiek2808

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiek2808 napisał:

Według pomiaru na w miarę równej kostce z prawie pełną butlą gazu i połową benzyny z tyłu mam około 65cm, a przód około 69cm.  Dodaję zdjęcie dla poglądu, wydaje mi się, że w miarę ładnie wypełnia nadkole z tyłu. Podpowiecie mi jeszcze jaka kat ma moja sprężyna z przodu? patrzę w te tabelkę i nie widzę moich kolorów.

IMG_20200520_074713.jpg

IMG_20200506_134427.jpg

Hmm dziwne bo nijak to nie pasuje jedynie przyjac że to niebieski pomarańczowy różowy wtedy to klasa wagowa 9 dla 1ba. A jeszcze powiedz jaki masz silnik? Masz jakąś wlepe w bagazniku? Wtedy będzie coś więcej wiadomo. Chociarz silnik podaj. 

Opublikowano

Silnik do 1.8t bex Quattro

IMG_20200415_204732.jpg

Opublikowano
37 minut temu, Krzysiek2808 napisał:

Silnik do 1.8t bex Quattro

IMG_20200415_204732.jpg

No to zgadza się, klasa wagowa przedniej osi 9 "OJJ". Tyl tak siedzi bo masz butle z gazem. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, a jak tak naprawdę ma się kwestia zachowania, trwałości amortyzatorów, które są seryjne pod 1BA, a pracują na sprężynach 1BE w obniżonym zakresie o te -20mm, czy nawet -35mm. Są one skompresowane wtedy kiedy normalnie są w pozycji neutralnej. Z drugiej strony podobno 1BA i 1BE ma takie same amorki. Więc jak to w końcu jest?

I drugie pytanie czy po obniżeniu jest możliwość ustawienia w prawidłowym zakresie geometrii, chodzi głównie o kąt pochylenia koła. Napotkałem gdzieś wpis, że są niby specjalne wahacze pod obniżone zawieszenie s-line

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiek2808 napisał:

Panowie, a jak tak naprawdę ma się kwestia zachowania, trwałości amortyzatorów, które są seryjne pod 1BA, a pracują na sprężynach 1BE w obniżonym zakresie o te -20mm, -30mm. I drugie pytanie czy po obniżeniu jest możliwość ustawienia w prawidłowym zakresie geometrii, chodzi głównie o kąt pochylenia koła. Napotkałem gdzieś wpis, że są niby specjalne wahacze pod obniżone zawieszenie s-line

-20mm ich nie powinno zabić jak są dobre(70/80%)/nowe.wahacze są regulowane ale nie pod tak małe obnizenie. Ori zawias s line powinien mieć katy nie większe jak bodajze - 1.2 stopnia. Ja  mam teraz niżej 5cm od serii 1ba czyli jakie s 20-30 mm niżej niż s line i katy po - 1.5 stopnia z przodu i póki co nic się nie dzieje z oponami ale obserwuje cały czas. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, czy ktoś skracał odboje po założeniu talerzyków z B5 ?

Dzisiaj założyłem na przód zawieszenie 1BE w kat. 6 (fabrycznie miałem 1BA w kat. 8) i od razu dorzuciłem talerzyki z B5 i auto usiadło mi na odbojach (sprawdziłem po numerach, odboje dedykowane do 1BE) . Wysokość do błotnika 66cm.