Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Jakie spalanie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc po mieście radzę nie wyprzedzać tłumu, wtedy spalanie spadnie może nawet do około 10l. No i oczywiście szybkie zmiany biegów - ja daje zazwyczaj 2. jak tylko się toczę, 3. przy 25, 4. przy 35, przy 50 5. Ale czy warto rezygnować z tej przyjemności jazdy slalomikiem za marne 3l/100km?

to nie do konca tak dobrze...

profesionalna wypowiedz Yelo :decayed: musze sprobowac twoich rad ale cóż jednak wole spalic te 3 literki wiecej a miec lepsza frajde z jazdy :)

Porada może i była ale nie do konca profesjonalna...

panowie silnik w dolnych zakresach obrotów czasami potrafi spalic wiecej niz w zakresach wyższych. W takiej sytuacji spalanie spalaniem ale zapomnieliscie dodac ze silnik wtedy sie męczy wałki dostają po d...e niesamowicie. Bardzo szybko mozna zamulic jednostke...

Silnik musi LEKKO krecic !! A dla jego zdrowia czasami nawet trzeba wykorzystywac cały zakres obrotów (minimum do tych 5 tys.) Zauwazcie ze 1.6 czy 1.8 (bez T) momenty obrotowe maja powyzej 3000.

W takich przypadkach zmiany biegow na poziomie 2000 obr mijaja sie z celem. Dociagajcie je chociaz do tych 3000 a zauwazycie ze spalanie bedzie nawet mniejsze niz przy tych 2000 obr.

To nie sa bajki a sprawdzone sytuacje.

Inna jakby niewymierna sprawa z tego stylu jazdy jest wasze niebezpieczenstwo.

Sprobojcie kiedys "uciec z miejsca" na 4 biegu przy obrotach 1600 badz na 5 przy 1400 - Auto wtedy nie reaguje wcale !! Jakas nieprzewidziana sytuacja na drodze i - nie macie żadnych szans.

Opublikowano

trzeba było se mniejsze autko kupic wtedy by paliło i mni9ej heheheh.a tak na powaznie to u mnie 1.8 T tyle pali co w opisywanym 1.6.a nogi lekkiej nie mam,nie wspominajac juz o jezdzie w miescie na kazdym biegu do 2 tysi????ja ciagam do conajmiej 3 czasami nawet czesto powyzej i auto mi nie spala tyle co uwas

Opublikowano

Cóż - ja opisuję na podstawie własnych doświadczeń. Jazda na 3-3,5k RPM po mieście daje sporo większe spalanie. Natomiast ja i tak jeżdżę zazwyczaj 4,5k ;p

Opublikowano

u mnie pali obecnie 11-12L.... Przed wymianą świec brała 9L w mieście...

Przy wymianie świec okazalo sie, iż kable sa uszkodzone ale jeszcze "trzymaja" byly sklejone jakas taśma i chyba sie troszke uszkodzila podczas wymiany świec..

czy uszkodzone kable mogą az tak drastycznie zwiekszac spalanie ?

Opublikowano

Ja staram się trzymać obroty pomiędzy 2,5-3,5 lubię jat wiem że kiedy potrzeba i depne to wiem że pujdzie a ten litr w tom czy w tamtą to drobiazg. :hi:

Opublikowano

u mnie pali obecnie 11-12L.... Przed wymianą świec brała 9L w mieście...

Przy wymianie świec okazalo sie, iż kable sa uszkodzone ale jeszcze "trzymaja" byly sklejone jakas taśma i chyba sie troszke uszkodzila podczas wymiany świec..

czy uszkodzone kable mogą az tak drastycznie zwiekszac spalanie ?

Wymieniaj kable bo zabijesz cewke zapłonową... ii tak mają one również wpływ na spalanie no ale 3litry to lekka przesada coś za świeczki wsadził???

A żeby nie było totalnego OT Mi łoi 9-10 litrów większość po mieście na niedogrzanym motorze. Z moich doświadczeń wynika że ten silniczek trzeba kręcić tak do 3-3.5tyś żeby poruszać się w miare żwawo a zmiana biegów już przy 2.5 tyś daje może 0.5l benzyny czyli tyle co nic i nauczcie sie hamować silnikiem to naprawdę oszczędza paliwo

Opublikowano

Ja sobie dzisiaj policzyłem, mi w mieście pali 12 litrów.

Na zimnym jeszcze silniku zmieniam biegi przy ok. 2700obr/min

Jak juz sie rozgrzeje, zmieniam od 3000obr/min do nawet nierzadko 4500obr/min.

Jak mam cierpliwość, to staram się jeździć ekonomicznie, ale rzadko mi się to udaje. Mały silnik, duża masa, uważam, że spalanie w normie.

Mam wymieniony niedawno olej, filtry powietrza, paliwa. Tylko świec jeszcze nie ruszałem od 5 lat. Może jakbym je zmienił, to by spalanie spadło? Ale na razie nie będę nadgorliwy, nie zmienia się dobrego na lepsze ;P.

Opublikowano

zgodzę sie z kolegą ;strzała 123;moje auto pali podobnie mowa o gazie tj.od 10 litrów (w trasie troche mniej)do 14litrów[br]Dopisany: 25 Październik 2008, 19:50_________________________________________________a to ciekawe 5 lat na jednych swiecach a tak na marginesie to ile można przejechac na sw. km.

Opublikowano

Ja po około 40tkm od kupna przypomniałem sobie, że nie wiadomo kiedy były świeczki zmieniane... Te które wyjąłem były w tragicznym stanie, ale nie zauważyłem jakiejś większej różnicy w spalaniu (<0,5l)

Opublikowano

a to ciekawe 5 lat na jednych swiecach a tak na marginesie to ile można przejechac na sw. km.

Teoretycznie 60.000 km. Praktycznie mozesz strzelic i wiecej jednak to juz nie bedzie to samo...

Przy LPG zalecam zmiane co 20.000 - 25.000 km.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

sprawdzić i przeczyścić przepustnice,sprawdzić wtryski

Opublikowano

Hej

Moja A4 pali średnio 8-9 l benzyny w cyklu mieszanym (przy obrotach do 3500) w przypadku gazu 10l (zwykła instalacja) . natomiast przy wyższym zakresie obrotów, jak również częstych odpaleniach i krótkich przejazdach to prawdziwy smok(12 litrów Pb). Pocieszający jest jedynie fakt że w tych samych warunkach , przy jeździe na gazie pali 10-11 litrów. Obkupione jest to jednak znacznym pogorszeniem dynamiki jazdy (wolniejsze i niepełne osiąganie obrotów silnika).

Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

prawda

Kolego nie wstawiaj tego typu postów bo zaraz Cię jakiś Mod uciszy za łamanie 12 punktu regulaminu :gwizdanie:

Opublikowano

z tego co czytam, widzę,że moja V6 pali prawie tyle ile 1,6 (obecnie w zimie ok. 12 literków) a nie mam lekkiej nóżki. :polew:

Opublikowano

Jak pisałem wcześniej zmieniam biegi przy 2,5-3,5t obr., ale ktoś powiedział ze jak osiągnę żądaną prędkość (na danym odcinku) to żebym delikatnie cofną nogę z gazu tyci tyci. Autko wtedy nie traci na prędkości a spalanie troszeczkę się obniża, i wiecie co to nawet działa.

Opublikowano
z tego co czytam, widzę,że moja V6 pali prawie tyle ile 1,6 (obecnie w zimie ok. 12 literków) a nie mam lekkiej nóżki.

to tylko powinieneś się cieszyć!!! mam z tego rozumieć ze latem spalanie schodzi Ci do 9litrów ???

Naprawdę ciężko w to uwierzyć

Opublikowano

z tego co czytam, widzę,że moja V6 pali prawie tyle ile 1,6 (obecnie w zimie ok. 12 literków) a nie mam lekkiej nóżki. :polew:

w takim razie w trasie powinna Ci produkować paliwo
Opublikowano

witam mi pali 8l na 100km benzyny w trasie a po mieście do 11l ogólnie nie narzekam:D oczywiście silniczek 1,6l :D

Opublikowano

Jak pisałem wcześniej zmieniam biegi przy 2,5-3,5t obr., ale ktoś powiedział ze jak osiągnę żądaną prędkość (na danym odcinku) to żebym delikatnie cofną nogę z gazu tyci tyci. Autko wtedy nie traci na prędkości a spalanie troszeczkę się obniża, i wiecie co to nawet działa.

Jeszcze lepiej jest na 0,5 sek zdjąć całkowicie nogę z gazu i potem delikatnie go dodać, aby przestać zwalniać. Daje to efekt, ponieważ komputer od razu widzi, że nie będzie już ostrego przyspieszania i daje małą dawkę paliwa.