Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Rozrząd 90/110KM AHU/AFN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zamierzam wymienic rozrząd i mam pytanie w związku z tym.

Problem zaczął sie dzis gdy sprawdzilem w bagażniku nalepkę z kodem VIN itp. No i tam jest napisane, ze mam silnik AHU o mocy 66kW (90KM) , a w dowodzie rejestracyjnym mam napisane, że silnik ma 80kW (110KM) czyli silnik AFN..

Pierwsze moje pytanie brzmi:

jaki mam silnik? (jaką ma on moc) <chyba nie bede musiał jechac na hamownię by to sprawdzic>

No i najważniejsze pytanie:

Czy rozrząd jest jednakowy dla silnika AHU - 90KM oraz AFN - 110KM? Bo znajomemu, ktory miał mi załatwic owy rozrząd podawałem, ze mam silnik 110KM ;/

Mam nadizeje, że nie zamieszałem i wiadomo o co chodzi.

Opublikowano

daj zdjecie silnika, albo powiedz gdzie masz umiejscowioną turbine:

- czy zaraz obok kolektora ssącego, tak u góry

- czy na dole, pod kolektorem ssacym

?

Opublikowano

rozrząd AHU i AFN jest taki sam

Opublikowano
  • Autor

daj zdjecie silnika, albo powiedz gdzie masz umiejscowioną turbine:

- czy zaraz obok kolektora ssącego, tak u góry

- czy na dole, pod kolektorem ssacym

?

foto silnika dam jutro.

rozrząd AHU i AFN jest taki sam

tak tez myslalem... ale czy moc ma znaczenie? wg mnie chyba to nie gra roli.

Opublikowano

nie ma znaczenia

a silnik masz taki

d888752246e23791m.jpg

czy taki ??

8ff786ddc83ba265m.jpg[br]Dopisany: 15 Październik 2008, 20:11_________________________________________________tutrbinka u góry czy na dole ??

Opublikowano
  • Autor

f392754d65fdf524.jpg

77cbbf0b8772fe76.jpg

Opublikowano

AHU .. poza tym masz wlepke na oslonie rozrzadu ...

Opublikowano

na tej naklejce na pokrywie rozrzadu jest kod silnika chodz z tego co widze to nie AFN :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Ok. Dziękuję i przepraszam za kłopot.

temat do zamknięcia

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

ciekawe bo ja mam toczka w toczke i mam motor AFN 110km

Opublikowano

to masz AHU :decayed:
Opublikowano

No proszę a wygląda zupełnie jak mój poczciwy 1Z.

I też się poci spod gumy na kolektorze :gwizdanie:

Opublikowano

to masz AHU :decayed:

racja :decayed:

Witam. Zamierzam wymienic rozrząd i mam pytanie w związku z tym.

Problem zaczął sie dzis gdy sprawdzilem w bagażniku nalepkę z kodem VIN itp. No i tam jest napisane, ze mam silnik AHU o mocy 66kW (90KM) , a w dowodzie rejestracyjnym mam napisane, że silnik ma 80kW (110KM) czyli silnik AFN..

Pierwsze moje pytanie brzmi:

jaki mam silnik? (jaką ma on moc) <chyba nie bede musiał jechac na hamownię by to sprawdzic>

No i najważniejsze pytanie:

Czy rozrząd jest jednakowy dla silnika AHU - 90KM oraz AFN - 110KM? Bo znajomemu, ktory miał mi załatwic owy rozrząd podawałem, ze mam silnik 110KM ;/

Mam nadizeje, że nie zamieszałem i wiadomo o co chodzi.

czyli pewnie masz jakiegos chipa i dlatego w dowodzie masz 110km. dziwne ze znajomy sie nie zczail ze to jest 90 a nie 110:)

Opublikowano

Proponuje przeczytać ten artykuł:http://tylik.motogrono.pl/otworz-oczy-przy-tdi/

Po chpsie raczej się nie wpisuje do dowodu większej mocy.Mi wygląda to raczej na sytuację jaka jest opisana w tym artykule:http://tylik.motogrono.pl/rodzyn-04-audi-a4/

ale to tylko moje dywagacje.Osobiście nie mógł bym spać jak bym tego nie sprawdził.

Albo auto miało zrobiony przeszczep silnika :mysli:

Pozdrawiam.

Opublikowano

o tych przekretach handlarzy to ksiazke by mozna napisac.znajomy kupil a3 ktora miala byc 110km a jak sie okazalo gosciu poprostu pomalowal literki "i" na czerwonoa inne slady po 90km zatuszowal i znalazl jelenia a ze auto bylo z wloch to w papierach byl taki balagan ze ciezko sie bylo doszukac prawdy a nie kazdy wie jak po ulozeniu turbiny moc poznac, dopiero podczas rejestrowania wszystko wyszlo...zawsze latwiej sprzedac 110km niz 90km.hehe

Opublikowano

Nie koniecznie musiał malować literki.

Ja mam 90 KM i literki "i" wyglądają na fabrycznie malowane (no chyba, że mam klapę po dzwonie albo silnik po chipie, albo jeszcze Helmut chciał mieć tuning optyczny auta i mu serwis znaczek wkleił i pokrywę wymienił :mysli: ).

W tym artykule są opisane silniki od 90 KM wzwyż, a w A4 były montowane jeszcze słabsze silniki 1,9 - 75 KM.

I może przez to kolorystyka znaczków się trochę rozjeżdżać.

Opublikowano

Stary ale tobie w tym silniku prawie ze wszystkiego leci ;/

Opublikowano

tak spoko ale gosciu ktory ogladal tol audi nie zadal sobie paru pytan, zle spasowany zderzak a moze po wymianie rozrzadu mechanicy zle poskladali czesto tak sie zdarza,szczeliny w drzwiach itp auto ma 10 lat wiec napewno byla robiona regulacja drzwi itp i juz nie da sie tak spasowac jak bylo fabrycznie, dzwon bo byl malowany a moze poprzedni wlascciel mial milego sasiada albo ktos na parkingu lekko zarysowal.

Opublikowano

tak spoko ale gosciu ktory ogladal tol audi nie zadal sobie paru pytan, zle spasowany zderzak a moze po wymianie rozrzadu mechanicy zle poskladali czesto tak sie zdarza,szczeliny w drzwiach itp auto ma 10 lat wiec napewno byla robiona regulacja drzwi itp i juz nie da sie tak spasowac jak bylo fabrycznie, dzwon bo byl malowany a moze poprzedni wlascciel mial milego sasiada albo ktos na parkingu lekko zarysowal.

Gratuluje optymizmu :good:

Opublikowano

Stary ale tobie w tym silniku prawie ze wszystkiego leci ;/

widac ze nie myty :decayed: ja mialem podobnie w pasku po wymyciu nic nie cieknie i jest czysciutko :wink4: