Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Skrzypienie - przednie zawieszenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja popsikałem wszystkie gumy od wahaczy smarem silikonowym w areozolu i piski przy kręceniem kierownicą ustąpiły.

Niestety nadal jak jadę to słyszę jak coś stuka w lewym kole...

Dołącze się do pytania: ile z czymś takim można jeździć?[br]Dopisany: 08 Kwiecień 2009, 21:20_________________________________________________Już wiem co moją niunię bolało.

Wjechałem znowu w dziurę (polskie drogi), po tym przy jeździe powyżej 40km/h był odgłos jakby miało się urwać lewe koło.

Dudniło, stukało i bujało samochodem.

Walnęła końcówka drążka kierownicy.

Opublikowano

Mi też zaczęło dudnić ostatnio i jeszcze przy skręcie na maksa w lewo zaczyna piszczeć:( Ale jakoś w przyszłym tyg wybieram sie do mechanika to się dowiem wszystkiego:)

Opublikowano

Jak kręcisz w lewo skrzypi jak odbijasz w prawo o nie?

Tak było u mnie :kox:

Opublikowano

No dokładnie :) tylko, że jak naciskam mocniej lewą stronę(przód), to też to słychać:/ więc ja obstawiam, że to wahacz, ale głowy nie dam heh

Opublikowano

U mnie też skrzypiało jak bujałem lewą stroną.

Zdejmij koło i sprawdź końcówkę drążka, może guma zawinęła Ci się,wpadł syf do środka i go wypiłował...

Jak Ci się to urwie to koło może samo skręcić,więc żartów z tym nie ma :kwasny:

Opublikowano

Panowie, do mechanika na diagnoze...

Jak skrzypi to znaczy że gdzieś coś jest nie tak, piasek albo jakiś syf podejdzie i skrzypienie gotowe...

Psikanie tego to żadne rozwiązanie...

Ja mam do zmiany górny przedni wahacz, bujam się na takim od września :gwizdanie: ale już na dniach będzie zmieniony :naughty:

Opublikowano

Miałem podobne objawy

Wymiana wachaczy pomogła :> :> :> :> :>

100% zadowolenia

a miałem jeszcze objaw zepsutych opon lub łożyska ( przy dojeżdżaniu do świateł samochód zachowywał się tak ja by w oponie puściła siatka - delikatne bujanie, )

ten objaw po wymianie zawieszenia też ustąpił

Opublikowano

Ostatnio jeszcze zauważyłem(bo nie było czasu, żeby do mechanika podjechać:/) , że skrzypi mi tylko jak jest wyższa temperatura powietrza, albo jak dłużej jeżdże, dodam jeszcze, że grzeją mi się felgi, tylko z przodu:/ Może to być zależne od hmulców? bo wiem, że mam tarcze do wymiany bo już mi sie "rant" pojawił...

Opublikowano

A koło masz dobrze dokręcone?

Opublikowano
Ostatnio jeszcze zauważyłem(bo nie było czasu, żeby do mechanika podjechać:/) , że skrzypi mi tylko jak jest wyższa temperatura powietrza, albo jak dłużej jeżdżę

dokładnie

wymieniłem całą zawiechę i błoga cisza :wink4: :wink4: :wink4:

Przez 6 miesięcy nie udało mi się zdiagnozować który to wachacz. (a trochę czasu poświęciłem).

Kilkakrotna wizyta na trzepakach ( diagnoza wszystko OK )

Jak zawsze w takich przypadkach jak wachacze "zobaczyły" mechanika to przestawały piszczeć :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

Witam, niestety dołączyłem do Was z podobnym problemem, tyle, że u mnie pełkła osłona gumowa i mam wycieki. Tylko nie ubywa mi tego płynu i to jest dlka mnie bardzo dziwne??? Czy spotkaliście się z podobnym zjawiskiem?

Chyba będę musiał dać do regeneracji chyba kolumnę, ale nie jestem pewien. Tak mówił mi kumpel. Mam nadzieję, że żaden syf się nie dostał do środka. [br]Dopisany: 25 Kwiecień 2009, 15:07_________________________________________________właśnie dałem do regeneracji maglownicę, to było powodem skrzypienia. Podobno mam 70% zawieszenia do wymiany, to dziwne, bo na przeglądzie nic złego nie wyszło. Czy to nie dziwne?

Opublikowano

Dzisiaj, na diagnostyce wyszło, że to końcówka "banana" jest zajechana:/ w poniedziałek idę na wymiane raczej:) zobaczymy, czy to tylko to:)) A oprócz tego, mam tarcze i klocki hamulcowe do wymiany na bank :)) więc od tego mi się felgi grzały:)) Pzdr.:))

Opublikowano
mam tarcze i klocki hamulcowe do wymiany na bank ) więc od tego mi się felgi grzały

a co ma piernik do wiatraka

chyba że chamujesz już zaciskiem po tarczy , lub masz zapieczone zaciski.

W przeciwnym razie kończące się klocki (zakładam ze jeszcze są okładziny) nie mają nic z grzaniem się felg (jeszcze pytanie ponowne - jakie to jest grzanie)

Jak się mylę to proszę o sprostowanie ( wytłumaczenie ).

Opublikowano

"Panie, tu metal o metal trze", tak mi powiedział mechanik :P no ja w dziedzinie mechaniki specem nie jestem, więc myślałem, że to od tego sie grzeje:) Pzdr.

Opublikowano

Mam zrobione nie wiecej niz 5 tys. km.na wahaczach febi i juz z lewej strony zaczyna skrzypiec :wallbash:

małe sprostowanie to nie te wachacze co wymienilem skrzypia tylko koncowka na prostym wachaczu :)

Opublikowano

Wymieniłem wczoraj "banana" i wszystko ucichło:D nawet komfort jazdy się od razu polepszył :)

Opublikowano

u mnie problem podobny jutro jade na osłuchnie i dam znac co i jak

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

a ja wymieniłem całe zawieszenie na oryginał i wszystko sie uspokoiło i jest cisza. teraz kurcze jak widzę wertepy i wszelkie dziury, to przed oczami widze $$$$$ i od razu zwalniam hehehehe

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie chce wymienic łoncznik stabilizatora wB5 sam cz jest to skomplikowane .Prosze o podpowiec

Opublikowano

Mi z kolei skrzypi tylna zawiecha. Miałem wymieniane tarcze i klocki no i czasem (nie zawsze :mysli:) jak siadam do autka to skrzypi :thumbdown:. Zaznaczam że podczas jazdy jest spoko. :good:

Kolego, jak wsiadasz to nie masz zaciagnietego hamulca recznego? Bo jak masz, ale tylko do polowy to w czasie wsiadania slyszysz jak sie klocki po tarczy przesuwaja. Sa docisniete, stad owo skrzypienie :)