Boosman Opublikowano 29 Września 2015 Opublikowano 29 Września 2015 Witam. Mam a4 b5 1.6 ahl , i bierze troche oleju litr na 1000km Rano po zapaleniu delikatnie zakopci na niebiesko , co to bedzie ? Uszczelniacze czy pierścienie ? Ile koszt remontu? Warto czy sprzedac Auto ? Za tydzień zmieniam olej na 10w40 MOTUL 6100
Boosman Opublikowano 29 Września 2015 Autor Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) teraz jest 15w40 - mobil ( chyba taka jest nalepka , takiego dolewam a auto kupione w Kwietniu) Edytowane 29 Września 2015 przez Boosman
Leopold27 Opublikowano 29 Września 2015 Opublikowano 29 Września 2015 Witam. Mam a4 b5 1.6 ahl , i bierze troche oleju litr na 1000km Rano po zapaleniu delikatnie zakopci na niebiesko , co to bedzie ? Uszczelniacze czy pierścienie ? Ile koszt remontu? Warto czy sprzedac Auto ? Za tydzień zmieniam olej na 10w40 MOTUL 6100 kolego jak zmienisz na żadszy to będzie połykał jeszcze więcej,wybór należy do ciebie,polecam valvoline 10w40 bo już jeżdze ok 10lat
ayew Opublikowano 29 Września 2015 Opublikowano 29 Września 2015 Z ciekawości jaki przebieg w nim masz? Pewnie jedno z tych dwóch. Co do kosztów to nie bedą jakieś olbrzymie jak zrobisz to pojeździ.
Boosman Opublikowano 29 Września 2015 Autor Opublikowano 29 Września 2015 przebieg 270tys. - a kto powiedział ze 10w40 jest żadszy ?
Emejcz Opublikowano 29 Września 2015 Opublikowano 29 Września 2015 Wlej sobie mineralny powinien brać trochę mniej. Litr na tysiąc to już dość dużo, ale jak nie jeździsz bardzo dużo to bujaj się na tym silniku póki nie padnie, a powiem ci na pocieszenie, że wcale nie musi paść tak szybko. Mojej ciotki polówka przez 5 lat brała po litrze na tysiąc i nie padł silnik do momentu aż doznała stłuczki i poszła do innego właściciela
Boosman Opublikowano 30 Września 2015 Autor Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) jaki polecacie ? Najwyżej zrobie pierścienie i uszczelniacze i bede jeździł długo długo Edytowane 30 Września 2015 przez Boosman
ayew Opublikowano 30 Września 2015 Opublikowano 30 Września 2015 Jak chcesz żeby wciągnął mniej to zalej motul 15w50. Możesz mieć też zapieczone pierścienie więc można próbować z płukanką silnika i na to motul x-clean 5w40.
Hezen Opublikowano 30 Września 2015 Opublikowano 30 Września 2015 Podzielam zdanie ayew, zalej płukanke przez bagnet a potem motula 5W40. Może odpuszczą i mu się poprawi Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
jasny761 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Witam, A4 B5 1.6 AHL - musiałem wymienić silnik i tak zrobiłem. ogółem wyglądał dużo lepiej niż ten który wyjąłem ( widoczne trzonki zaworów od strony dolotu były jak nowe w porównaniu do zakopconych w tym wyjmowanym). Zalałem pół syntetyk i dwa dni po montarzu jadąc do domu wypiął mi się wąż od wody ( od nagrzewnicy do czujnika temp.) i oczywiście wywaliło mi wodę na drogę. Mam uwalony czujnik poziomu płynu chlodzącego i nie załapałem od razu że wodę wywaliło, powód padał deszcz 24 grudnia i godzina 15 sta temperatura w okolicach 0 stopni. Skojażyłem fakt dopiero jak temperatura zaczeła mi rosnąć to jakaś 1 minut do 3 minut. Termostat był walnięty i na zegarach miałem jakieś 60 stopni. jak zaczeła mi rosnąć pomyślałem że termostat ruszył... dopiero jak temperatura zaczęła rosnąć nad 90 około 95 zjechałem i ustaliłem że jest lipa. od czasu " wypiecia przewodu - ubutku płynu - to jakieś 3 minuty przejechałem jakieś 600 800 m żeby było sie gdzie zatrzymać. otworzyłem maskę i poszedłem na stację po płyn. zalałem układ po 3 godzinach jak wróciłem. wymieniłem w domu termostat i niby było ok. ale okazuje się że w 1 i 2 cylindrze zaoleja mi świece no i wciąga znaczne ilości oleju. Problem że nie wiem czy wina była bo silnik był juz zajechany i bral ojej -teraz juz się nie dowiem i czy więcej znikło do wcześniej był mineral z dodatkiem. Czy tez główny powód to przegrzanie po wycieku wody. a jeśli tak czy mozliwe ze uszczelniacze ucierpiały bardziej i cieknie z góry. Wiem ze to takie gdybanie i w sumie nie ustali się przyczyny bez rozbiórki ale hipotetycznie chociaż może , macie dużo większe doświadczenie z Audi. Ja do tej pory jeżdziłem civicem z 95 r d15Z1 i mimo że trochę kopci i ciągnie koło litra na 1000 km no i wody ubywa też trochę no i ma ponag 860000 km to jezdzi wciskam gaz w podłogę i nie ma to tamto nie dzieją się takie rzeczy a nie raz mogłem jajka smażyć, fakt sprzęgło juz prawie umarło..ale chodzi mi o wytrzymałość na takie przypadki,, wiem moje nie dopatrzenie.. czytałem o zapieczonych pierścieniach olejowych, chciałem zmierzyc ciśnienie w cylindrach ale skoro w dwóch pierwszych mam olej ( wyglada na mokre) próba nie ma sensu. może zcieka od góry przez uszczelniacze. Reasumując mam pytania. -gdybym użył "płynu do płukania silnika jest opcja że pierścienie ruszą i czy nie pogorszę sytuacji. Czy np. przed użyciem preparatu zdjąć pokrywę zaworów i wymyć z nagaru i miskę ojejową tez zdjąć i sprawdzić czy nie ma za dużo nagazu i dopiero wtedy załać. - czy wymienic przed ta operacją mycia uszczelniacze zaworowe czy po. Gdyby ktoś miał ochotę mi jakoś wskazać kierunek bedę wdzięczny
Rekomendowane odpowiedzi