Dbaluch Opublikowano 12 Stycznia 2022 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Cześć panowie , przeczytałem cały temat od pierwszej strony po ostatnią, wielkie brawa dla kolegi Kamil-Vag , jestem pod wielkim wrażeniem pośiadania jego wiedzy na temat tych silników ( i pewnie nie tylko tych a i innych owszem) Żeby naśi mechaniory byli na jego poziomie wiedzowych życie było by o wiele prośćiejsze , wiem że takich osób na tym forum jest dużo więcej ale nie wszyscy są tak skłonni do pomocy , ukłon dla autora wątku
Dbaluch Opublikowano 17 Stycznia 2022 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Witam , czy któryś z kolegów pośiada ala podobny opis logów do diagnostyki dla silnika 1.8 turbo BFB ? Szukałem na forum ale może beskutecznie ( dopiero się wdrażam w temat )
przem8 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Opublikowano 17 Stycznia 2022 (edytowane) Praktycznie to samo jest w 1.8t. Poza tym na forum passata masz elegancko rozpisane diagnostyki sond, dv i n75 za pomocą vcds. Prócz tego masz w dziale diagnostyka instrukcje logów do 1.8t - same najważniejsze info, a jak je interpretować to już inna bajka. Na więcej nie licz, bo jak sam nie znajdziesz to już nikt bardziej na tacy nie poda. Wszystko u wujka google do znalezienia. Edytowane 17 Stycznia 2022 przez przem8
troleslaw Opublikowano 18 Stycznia 2022 Opublikowano 18 Stycznia 2022 siema, gdzie mam się wpiąć z czujnikiem ciśnienia oleju? Zna ktoś może jakie powinno być prawidłowe ciśnienie oleju na luzie na zimnym i ciepłym w 2.0 alt? nie mogę znaleźć informacji na ten temat
troleslaw Opublikowano 28 Stycznia 2022 Opublikowano 28 Stycznia 2022 (edytowane) Znalazłem. Na jałowym biegu ciśnienie oleju powinno być 2 bary, przy 2000 rpm od 2.7 do 4.5 bara. Kiedyś ktoś wspominał, że jest jakieś miejsce do wpięcia się z czujnikiem ciśnienia przy filtrze oleju. Ktoś kojarzy, jakiś czujnik tam jest do wykręcenia czy coś? I ewentualnie z jakim gwintem przejściówka jest potrzebna. Czujnik z 3 końcówkami - 45zł, z 10 końcówkami 100zł. Wolałbym nie przepłacać. Nie mam jak sprawdzić pod blokiem. Edytowane 28 Stycznia 2022 przez troleslaw
przem8 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Wykręcasz czujnik ciśnienia i wkręcasz manometr. Wątpię czy pod blokiem dasz radę. Jak będziesz kupować to taki żeby manometr był wyskalowany max do 10bar, w innym przypadku pomiary bez sensu.
troleslaw Opublikowano 28 Stycznia 2022 Opublikowano 28 Stycznia 2022 (edytowane) Dzięki, warto profilaktycznie wymienić czujnik ciśnienia oleju? Przeglądam etke - uchwyt filtr oleju i nie wiedz tam czujnika, jest śruba zaślepiająca sprężyne dociskową m20x15.1x10, i druga śruba zaślepiająca m27x1.5 znalazłem w temacie zdjęcia, ale na etce jest widok od strony króćców a czujnik wygląda że jest z drugiej strony i opisu brak. Edytowane 28 Stycznia 2022 przez troleslaw
przem8 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Opublikowano 28 Stycznia 2022 3 minuty temu, troleslaw napisał: Dzięki, warto profilaktycznie wymienić czujnik ciśnienia oleju? Profilaktycznie wszystko można wymienić. Tylko jeśli już to na ori.
kiosiu95 Opublikowano 25 Października 2022 Opublikowano 25 Października 2022 (edytowane) Witajcie, pytanie odnośnie układu chłodzenia w naszym silniku. Jaki kierunek ma płyn chłodzący w małym obiegu ? Wychodzi z króćca na tyle silnika, wchodzi na nagrzewnicę, i wraca przez termostat do bloku silnika ? Edytowane 25 Października 2022 przez kiosiu95
kiosiu95 Opublikowano 25 Października 2022 Opublikowano 25 Października 2022 Tak. Patrząc na króciec z tyłu silnika czujnik czyta temperaturę płynu ogrzanego w bloku przechodzi przez nagrzewnicę, przepustnicę, chłodnicę oleju oraz termostat i wraca do silnika.
dawid121213 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Witam, może ktoś mi pomoże. Mam problem z pedałem hamulca i chciałem sprawdzić bloki pomiarowe w VAGu. Znalazłem na forum odpowiedni wątek i muszę zrobić "Czujnik sprawdzamy poprzez wejscie w "Select" -> "01-Engine" -> "Meas Blocks - 08" - "Grupa 006": drugie okienko "Break Pedal"" Jednak gdy wchodzę w tą opcję i wybieram grupę 006 to mam całkiem inne rzeczy tam pokazane, np w tym drugim okienku co powinien być pedal hamulca to mam "engine load". Wie ktoś czemu u mnie są inne rzeczy pokazane, ewentualnie jak wejść w interesujący mnie blok?
Łukasz13 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Opublikowano 27 Czerwca 2023 A co chcesz dokładnie sprawdzić? czujnik hamulca sprawdzisz w kanale 066.
dawid121213 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Ogólnie to "same" na postoju zapalają mi się światła stopu. I na forum znalazłem właśnie, że prawdopodobnie czujnik do wymiany (chociaż już mi mechanik robił to ale wiadomo jak jest), i że można go sprawdzić w programie, tu cytat "w spoczynku wartość powinno być 000, po wciśnięciu pedału hamulca 011. Jeżeli w spoczynku pojawi się 010 to znaczy że musimy się pobawić z czujnikiem" Ale wszędzie znalazłem, że muszę tego szukać w kanale 006 a nie 066. Jutro w takim razie posprawdzam, dzięki
Rekomendowane odpowiedzi