Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podstawowa diagnostyka i informacje A4 B6/B7 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć panowie , przeczytałem  cały temat od pierwszej strony po ostatnią, wielkie brawa dla kolegi  Kamil-Vag , jestem pod wielkim wrażeniem  pośiadania jego wiedzy na temat tych silników  ( i pewnie nie tylko tych a i innych owszem)   Żeby naśi mechaniory byli na jego poziomie wiedzowych  życie było by o wiele prośćiejsze , wiem że  takich  osób na tym forum jest dużo więcej  ale nie wszyscy  są tak skłonni do pomocy ,  ukłon dla autora  wątku 

Opublikowano

Witam , czy  któryś z kolegów  pośiada ala podobny opis logów do diagnostyki dla  silnika 1.8 turbo BFB ? Szukałem na forum ale może  beskutecznie ( dopiero się wdrażam w temat )  

Opublikowano

Praktycznie to samo jest w 1.8t. Poza tym na forum passata masz elegancko rozpisane diagnostyki sond, dv i n75 za pomocą vcds. Prócz tego masz w dziale diagnostyka instrukcje logów do 1.8t - same najważniejsze info, a jak je interpretować to już inna bajka. 

Na więcej nie licz, bo jak sam nie znajdziesz to już nikt bardziej na tacy nie poda. Wszystko u wujka google do znalezienia.

Edytowane przez przem8

Opublikowano

siema, gdzie mam się wpiąć z czujnikiem ciśnienia oleju?

Zna ktoś może jakie powinno być prawidłowe ciśnienie oleju na luzie na zimnym i ciepłym w 2.0 alt?

nie mogę znaleźć informacji na ten temat

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Znalazłem.

Na jałowym biegu ciśnienie oleju powinno być 2 bary, przy 2000 rpm od 2.7 do 4.5 bara. 

Kiedyś ktoś wspominał, że jest jakieś miejsce do wpięcia się z czujnikiem ciśnienia przy filtrze oleju. Ktoś kojarzy, jakiś czujnik tam jest do wykręcenia czy coś? I ewentualnie z jakim gwintem przejściówka jest potrzebna. Czujnik z 3 końcówkami - 45zł, z 10 końcówkami 100zł. Wolałbym nie przepłacać.

Nie mam jak sprawdzić pod blokiem.

Edytowane przez troleslaw

Opublikowano

Wykręcasz czujnik ciśnienia i wkręcasz manometr. Wątpię czy pod blokiem dasz radę. Jak będziesz kupować to taki żeby manometr był wyskalowany max do 10bar, w innym przypadku pomiary bez sensu.

Opublikowano

Dzięki, warto profilaktycznie wymienić czujnik ciśnienia oleju?

Przeglądam etke - uchwyt filtr oleju i nie wiedz tam czujnika, jest śruba zaślepiająca sprężyne dociskową m20x15.1x10, i druga śruba zaślepiająca m27x1.5

znalazłem w temacie zdjęcia, ale na etce jest widok od strony króćców a czujnik wygląda że jest z drugiej strony i opisu brak.

Edytowane przez troleslaw

Opublikowano
3 minuty temu, troleslaw napisał:

Dzięki, warto profilaktycznie wymienić czujnik ciśnienia oleju?

Profilaktycznie wszystko można wymienić. Tylko jeśli już to na ori.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie, pytanie odnośnie układu chłodzenia w naszym silniku. Jaki kierunek ma płyn chłodzący w małym obiegu ? Wychodzi z króćca na tyle silnika, wchodzi na nagrzewnicę, i wraca przez termostat do bloku silnika ? 

Edytowane przez kiosiu95

Opublikowano

Tak.

Patrząc na króciec z tyłu silnika czujnik czyta temperaturę płynu ogrzanego w bloku przechodzi przez nagrzewnicę, przepustnicę, chłodnicę oleju oraz termostat i wraca do silnika. 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, może ktoś mi pomoże. 

Mam problem z pedałem hamulca i chciałem sprawdzić bloki pomiarowe w VAGu. Znalazłem na forum odpowiedni wątek i muszę zrobić "Czujnik sprawdzamy poprzez wejscie w "Select" -> "01-Engine" -> "Meas Blocks - 08" - "Grupa 006": drugie okienko "Break Pedal""

Jednak gdy wchodzę w tą opcję i wybieram grupę 006 to mam całkiem inne rzeczy tam pokazane, np w tym drugim okienku co powinien być pedal hamulca to mam "engine load". 

Wie ktoś czemu u mnie są inne rzeczy pokazane, ewentualnie jak wejść w interesujący mnie blok? 

Opublikowano

A co chcesz dokładnie sprawdzić? czujnik hamulca sprawdzisz w kanale 066.

Opublikowano

Ogólnie to "same" na postoju zapalają mi się światła stopu. I na forum znalazłem właśnie, że prawdopodobnie czujnik do wymiany (chociaż już mi mechanik robił to ale wiadomo jak jest), i że można go sprawdzić w programie, tu cytat "w spoczynku wartość powinno być 000, po wciśnięciu pedału hamulca 011. Jeżeli w spoczynku pojawi się 010 to znaczy że musimy się pobawić z czujnikiem" 

Ale wszędzie znalazłem, że muszę tego szukać w kanale 006 a nie 066. Jutro w takim razie posprawdzam, dzięki :)

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam. Potrzebuję pomocy z diagnozą silnika w moim A4B6? Silnik na biegu jałowym nie pracuje równo. Na wszystkich cylindrach sporadycznie pojawia się wypadanie zapłonu. W grupie 033 Lambda Control pokazuje +26,6% czasem spadnie do 22%, napięcie 3,52-2,62-reaguje bardzo wolno. Wcześniej pojawiał mi się błąd sondy lambda 16514 Zespół 1 sonda 1 P0130-008 usterka elektryczna w obwodzie - MIL zapalona. Sonda zmieniona rok temu na Bosch. Czy to sonda robi takie zamieszanie i trzeba ją wymienić? Możliwe że jest gdzieś "lewe powietrze"? Nie wiem już gdzie szukać. Ostatnio sprawdzałem wiązkę sondy od wtyczki do sterownika i jest OK. Świece mają ok 15 tys km(NGK) cewki też zmienione na NGK. Nie wiem czy to ma znaczenie ale niedawno zmieniałem olej. Robiłem płukankę z Forte i do nowego oleju wlałem Top End Treatment od Forte. Auto trochę kopci głównie jak się nagrzeje silnik. Z góry dziękuję za wszelkie słowo i pomoc. Pozdrawiam

IMG_20251031_184213.jpg

Opublikowano

Za mało danych. Logi 2+33 daj statyczne i dynamiczne.

Opublikowano

3 godziny temu, master8406 napisał(a):

Witam. Potrzebuję pomocy z diagnozą silnika w moim A4B6? Silnik na biegu jałowym nie pracuje równo. Na wszystkich cylindrach sporadycznie pojawia się wypadanie zapłonu. W grupie 033 Lambda Control pokazuje +26,6% czasem spadnie do 22%, napięcie 3,52-2,62-reaguje bardzo wolno. Wcześniej pojawiał mi się błąd sondy lambda 16514 Zespół 1 sonda 1 P0130-008 usterka elektryczna w obwodzie - MIL zapalona. Sonda zmieniona rok temu na Bosch. Czy to sonda robi takie zamieszanie i trzeba ją wymienić? Możliwe że jest gdzieś "lewe powietrze"? Nie wiem już gdzie szukać. Ostatnio sprawdzałem wiązkę sondy od wtyczki do sterownika i jest OK. Świece mają ok 15 tys km(NGK) cewki też zmienione na NGK. Nie wiem czy to ma znaczenie ale niedawno zmieniałem olej. Robiłem płukankę z Forte i do nowego oleju wlałem Top End Treatment od Forte. Auto trochę kopci głównie jak się nagrzeje silnik. Z góry dziękuję za wszelkie słowo i pomoc. Pozdrawiam

IMG_20251031_184213.jpg

Wymień zawór par paliwa (80zl najlepiej Bosch/borsehung) , wtłocz dym w układ i sprawdź czy będziesz miał gdzieś nieszczelność. Tyle na początek. Opowiedz też skąd kupiłeś świece i dlaczego kupiłeś cewki NGK (niestety ja miałem podobnie jak Ty losowe dziwne akcje i szarpania) - w mojej ocenie lepsze są Beru. Sprawdź też ten cały układ zapłonowy - może listwa nie domaga, może cewki są wadliwe(NGK podmienialem chyba nawet dwukrotnie zanim wszystko się ustabilizowało). Beru są pewniejszym wyborem niż NGK na tym polu. Do tego dochodzi problem lewych świec które mogą być podróbką i mogą robić te jazdy. 

Edit. 

ALLEGRO.PL

Kup też to i ściągnij apke car scanner..tam łącz się bluetoothem z Audi. W trakcie jazdy będziesz miał wgląd na wszystkie parametry silnika . Daj znać jaka masz korektę długoterminowa. Jeśli ona skacze to może lewe powietrze z zaworu par paliwa (nie da się tego namierzyć;) - on wariuje na postoju) ewentualnie przepustnica, przepływomierz, świece, cewki, nieszczelność układu np. w kolektorze (warto uszczelnić przy okazji jakichś prac - uszczelki dość drogie i ciężko dostępne). Powodzenia! 

Screenshot_20251031-215021.png

Screenshot_20251031-215013.png

Edytowane przez Anelson

Opublikowano
21 minut temu, Anelson napisał(a):

Kup też to i ściągnij apke car scanner.

Po co jak widac, że ma vcdsa i może to pięknie zapisać w postaci loga, a później na spokojnie przejrzeć.

Psioczysz na ngk, a ja jak żyje to całe życie używałem ngk i nigdy nie miałem problemów, a troche przerobiłem kompletów przez ponad 200tys zrobionych takim kałdi, tylko że w 1.8t. Nigdy żadnych problemów z wypadaniem zapłonów nie uświadczyłem z powodu wadliwych nowych świec czy cewek.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
2 godziny temu, przem8 napisał(a):

Po co jak widac, że ma vcdsa i może to pięknie zapisać w postaci loga, a później na spokojnie przejrzeć.

Psioczysz na ngk, a ja jak żyje to całe życie używałem ngk i nigdy nie miałem problemów, a troche przerobiłem kompletów przez ponad 200tys zrobionych takim kałdi, tylko że w 1.8t. Nigdy żadnych problemów z wypadaniem zapłonów nie uświadczyłem z powodu wadliwych nowych świec czy cewek.

Ale z tym małym czymś może to robić na smartfonie podczas jazdy. Problem z tym wszystkim polega na tym , że korekty się zmieniają co chwilę. Możesz mieć długie czasy tego jak wszystko jest okej, a potem się załamuje, błędy też raz mogą być a raz ich nie ma. 

Co Ci po logach w czasie kiedy tego nie uchwyci, a to małe coś pozwala Ci widzieć co się dzieje na korekcie kiedy rośnie spalanie/szarpie/jest wypadanie zapłonów. 

Też przerobiłem trochę kompletów świec/cewek przez 200 tys km i 10 lat 2.0 alt. 

Mi te działania z podobnymi objawami co do kolegi pomogły. 

Okazuje się że są elementy - czym byłem zdziwiony które dają do układu lewe powietrze jakby poza układem. A więc możesz sobie pchać dym i będzie szczelnie, a wspomniana część i tak będzie waliła lewe powietrze podczas swojej pracy ;). 

Teraz mam 2 cewki NGK/2 Beru. W obwodzie dwie jeszcze beru sprawne. Jak trafisz wadliwe to trafisz wadliwe. Jedni mają więcej szczęścia niż inni. 

Ostatnio widziałem w TVN Turbo jak koleś pojechał do Klimka bo nie był w stanie naprawić samochodu mimo iż dwa razy wymieniał przepustnicę na nową i problem był dalej. Wszyscy rozłożyli ręce. 

Facetowi Klimek po raz trzeci wymienił przepustnicę i nagle zaczęło działać . ;). Poprostu dwie poprzednie miały wadę.

Przeżyłem w życiu cieknące hepu które nie było uznawane reklamacyjnie przez firmę, Bosch przepływomierz był gorszy od 20 letniego oryginalnego. Reklamacja uznana. Oraz np. czujnik temperatury cieczy oryginalny nigdy nie działał, a borsehung chodzi od 3 lat. Do tego chińczyk jest w stanie tak podrobić każdą z tych części, że nawet nikt nie jest do końca w stanie się połapać bez awarii, że w dzisiejszych czasach coś nie jest kompletną chińszczyzną. Takie czasy. 🤟😃😁. Nawet termostaty jeszcze kilka lat temu były made in Germany, a teraz jest China - behr/mahle. Jakość części spada, prawdopodobieństwo nawet najbardziej chorych sytuacji rośnie.

Opublikowano
10 godzin temu, Anelson napisał(a):

Co Ci po logach w czasie kiedy tego nie uchwyci, a to małe coś pozwala Ci widzieć co się dzieje na korekcie kiedy rośnie spalanie/szarpie/jest wypadanie zapłonów

Nie zgodzę się. Widziałeś kiedys w ogóle loga zapisanego z vcds?

Poza tym w vcds jest taka funkcja marker i zaznaczasz sobie dodatkowo moment w którym odczułeś cos niepożądanego i przewijając zapisanego loga wszystko masz jak na dłoni.

W jednym momencie masz obroty, czas wtrysku, korekty sondy, przepływ masy powietrza itd, itp.

Ale niech kazdy robi i diagnozuje jak uważa...

Edytowane przez przem8

Opublikowano
29 minut temu, przem8 napisał(a):

Nie zgodzę. Widziałeś kiedys w ogóle loga zapisanego z vcds?

Poza tym w vcds jest taka funkcja marker i zaznaczasz sobie dodatkowo moment w którym odczułeś cos niepożądanego i przewijając zapisanego loga wszystko masz jak na dłoni.

W jednym momencie masz obroty, czas wtrysku, korekty sondy, przepływ masy powietrza itd, itp.

Ale niech kazdy robi i diagnozuje jak uważa...

Logi ogarnial mechanik. Natomiast uważam, że warto mieć to i to. Ze smartfona widzisz dane cały czas - możesz mieć w tle z nawigacją. Niektóre awarie - jak ta która sprawiała, że raz jest okej, a raz nie z korektami. I nawet na jakiś czas pomaga odłączenie Aku i reset ECU - sprawiały, że obydwa sposoby mają swoje plusy. 

U mnie było to tak, że korekty tylko czasami nawalaly, lało za dużo paliwa, auto miało objawy szarpania, braku mocy, czy czegoś na kształt wypadania zapłonów. 

Bez sensu w sumie wymieniłem sondę na nową bo lewe powietrze tylko czasami na postoju dawał zawór par paliwa obok zupełnie całego układu i tylko na pracującym silniku i tylko czasami. Po wymianie korekty, jakieś akcje lewe wróciły do ideału. I nieważne w jakich sytuacjach korekty są od 1,56- -1,56 . A miałem po 25 długoterminowa cały czas i wtedy go dusiło jak zawór dał lewe powietrze. Chapeu bas dla mojego najlepszego mechanika. 

Ale generalnie to fajny przyrząd za 8 zł. Cały czas nie będziesz jeździł z kompem i logami bo tylko czasami masz jakieś objawy wypadania zapłonów, szarpania, czy czegoś. 

A co do NGK - niestety ja zacząłem mieć problemy jak zacząłem testować i NGK i beru. Musiałem z przynajmniej raz ktoras ich cewkę podmienić. Trafiłem na jakąś lipę i długo szukałem czemu właśnie coś telepie przy bucie, robią się dziwne akcje i auto dziwnie przyspiesza . Objawy były jakby losowego wypadania zapłonów które nie były zakończone błędem bo były tylko czasami i sporadycznie. 

Nie jestem mechanikiem - jednak z doświadczenia wiem, że robienie logów i jazda z nim(mechanikiem), laptopem, szukanie nie koniecznie może sprawić że od razu coś się znajdzie ;). A więc takie małe ustrojstwo, obserwacje na dłuższą metę i co się dzieje daje też info do analizy . 

To tylko moja obserwacja. Czasami awaria jest rozbudowana na 2 i lub więcej elementów. I daje bardzo dziwne objawy. 

ALLEGRO.PL

To ten zaworek. Ja wziąłem Boscha chińskiego od @dzik. Borsehung to Ori made in france. Ludzie dają 2 gwiazdki produktowi bo ma zdarte oznaczenie audi 😂. Ori i Borsehung to Francja. Bosch to chiny w tym przypadku. Ale rolę spełniają obydwa. Szczerze mówiąc od serca uwazam, że profilaktycznie 99% ludzi którzy mają coś na kształt losowego wypadania zapłonów, większego nieco spalania, szarpania czy ogólnych problemów powinno wymienić ten zawór. To wręcz szokujące jaką to robi różnicę . 

Edit. 2. Co do cewek przypomniało mi się, że kiedyś wymieniłem cewkę bo miałem błąd wypadania zapłonu w skanerze diagnostycznym. Mimo iż nie miałem nawet jakichkolwiek objawów jakiegokolwiek problemu.Auto chodziło prawidłowo. :) . Profilaktycznie sprawdzałem auto, olej itd. i takie kwiatki też się działy. A czasem masz ewidentnie coś nie tak i jakichś sensownych śladów powodu takiego stanu rzeczy nie ma . 

Edytowane przez Anelson