Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kodowanie sterowników w Audi A4 B5 (1995-2001)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kodowanie języka mowy:

Avant 2.0TDI B7(8E) z 2005 (model 2006) - jaki kabel? Czy wszystko jest w tej a4 na CAN?

Chcę zmienic wersje językową z niemieckiego na angielski - to po CAN czy pójdzie po zestawie dla B6?

Czy zwykly kabel od viaken-a pasujacy do b6 bedzie dzialal w b7 w tym zakresie? Pomocy, z góry dzięki.

Opublikowano

kodowanie języka mowy:

Avant 2.0TDI B7(8E) z 2005 (model 2006) - jaki kabel? Czy wszystko jest w tej a4 na CAN?

Chcę zmienic wersje językową z niemieckiego na angielski - to po CAN czy pójdzie po zestawie dla B6?

Czy zwykly kabel od viaken-a pasujacy do b6 bedzie dzialal w b7 w tym zakresie? Pomocy, z góry dzięki.

tylko CAN ...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wiatam. Bawiłem się dzisiaj kodami i chciałem zaprogramować otwieranie/zamykanie szyb/szyberdachu pilotem. Do kodu 16140 dodałem 64 czyli wartość 16204 wpisałem w okno kodowania. Jest zmiana, szyby i szyberdach z pilota się zamykają ale nie otwierają. Coś jest nietak? czy poprostu muszą być spełnione jakieś warunki aby można było otworzyć okna pilotem?

Na stronie Ross-tech zdaje się że jest to po angilsku można by dokleić. Polskiego póki co brak z czasem możę się dorobimy tłumaczenia.

[ Dodano: 12-02-2007, 09:38 ]

PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA:

Spróbujmy aby w naszym aucie zamki w drzwiach i klapie bagażnika zamykały się automatycznie po ruszeniu (przekroczeniu 15km/h), a następnie po zatrzymanu, zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka otwierały się.

Potrzebujemy:

- interfejs

- komputer z oprogramowaniem (VAG-COM)

Procedura kodowania:

1) Wchodzimy do sterownika:

STG 35 (Zentralverriegelung) auswählen (Komfortsystem)

2) Wybieramy

STG Codierung -> Funktion 07

3) Odczytujemy wartość w Software Coding

np. w moim przypadku było to 12865

UWAGA: Koniecznie zapisać wartość kodu sprzed zmiany by wrazie niepowodzenia (nie zadziałania, itp) wpisać go ponownie.

Rozszyfowując tą wartość mamy:

+ 008192

+ 004096

+ 000512

+ 000064

+ 000001

SUMA = 12865

tymsamym rozszyfrowaliśmy jakie funkcje mamy włączone - patrz lista kodowania powyżej.

4) dodajemy funkcję zamykania zamków po przekroczeniu 15km/h i odblowowywania ich po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka. W tym celu musimy dodat wartość kodu:

+ 000032

nowa Suma = 12897

Wartość tą wpisujemy w oknie w miejscu odczytanego dotychczasowego kodu (linijka Software Coding)

5) Zatwierdzamy "Do it!"

6) Teraz już możemy cieszyć sie załączoną nową funkcją.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

witam ja miałem13130 dodałem 32 i działa :>

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, próbowałem wczoraj zakodować sterownik centralnego na przykładzie opisanym przez kolegę adadur. Podłączyłem Vaga i co? I zonk :shocked:

Brak odpowiedzi ze sterownika 35 :wallbash: Kto wie dlaczego? Opis jest dla B5, może nie działać w B6? Kto wie?

Pozdr.

Yoshi, w B6 musisz wejsc w 46 Central Conv. i tam mozna zakodowac centralny wg opisu kolegi. Ja u siebie robilem i wszystko hula:)

Pozdr

Maniek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a jak w 2008 a4 odblokowac wysuwanie plyt z navigacji

• 5 tygodni później...
Opublikowano

U mnie w Engine[01] Soft Coding[07] mogę wprowadzić jedynie wartości z zakresu 0-00127

Ni jak ma się to do kodów tutaj opisanych. W sterowniku miałem zapisaną wartość 00008.

Może mi ktoś pomóc i powiedzieć co mam takiego że jest inaczej?

Opublikowano
  • Autor

power_pc a co chcesz kodować w sterowniku silnika? :gwizdanie:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

adadur a da sie zakodowac STG 35 tak, zeby drzwi zamykały sie przy 15km/h, a otwierały przy zatrzymaniu bez wyciagania kluczyka? bo jak w przykładzie bedzie wystepowało utrudnienie z podwożeniem osob, trzeba bedzie recznie otwierac drzwi.

np. w moim przypadku było to 12865

Rozszyfowując tą wartość mamy:

+ 008192

+ 004096

+ 000512

+ 000064

+ 000001

SUMA = 12865

czyli patrzymy 'co mamy' i w ten sposob rozszyfrujemy sume, tak?

[br]Dopisany: 19 Styczeń 2009, 19:04_________________________________________________to u mnie wyszło:gwizdanie:

+008192 - co to jest?

+004096

+000512

+000064

+000032

dołozyłem sobie zamykanie samochodu przy 15km/h (w rzeczywistości 20 km/h - zgodnie z klimatronikiem) i jeszcze potwierdzenie otwarcia miganiem kierunkow

+000001 - otwieranie kufra, mi otwiera bagażnik, wiec czego nie jest zakodowane? (chyba ze dotyczy innych modeli, o co w tym chodzi?)

Opublikowano

nie trzeba bedzie ludziom drzwi otwierać - masz przycisk na drzwiach kierowcy centralnego otwierania lub zamykania i tyle

albo sobie ludziki będą klamką dwa razy ruszały i też wysiądą

Opublikowano

+002048 - Tür-/Fensterheberlogik (USA) (ab MJ 2001) / Door/window lifter logic (the USA) / trochę skomplikowana funkcja, ale mniej więcej polega na tym, że jak wyłączysz zapłon to przez kilkanaście sek możesz otwierać/zamykać okna a potem już nie oraz między innymi myk polegający na tym, że po wyłączeniu zapłonu nie działa otwieranie/zamykanie okien jednym klikiem (bez trzymania przycisku)

dodac trzeba, ze jak wyciagniesz kluczyk i otworzysz drzwi to juz nie otworzysz/zamkniesz okien (chyba ze sa na korbke :kox:)

hmm a myk z 1 klikiem nie działa :wallbash:

Opublikowano

Witam.Mam pytanie,jak zakodować sterownik żeby lusterka sie składały po zamknięciu auta centralnym zamkiem a po otwarciu rozkłady się?

Opublikowano

[...]jak zakodować sterownik żeby lusterka sie składały po zamknięciu auta centralnym zamkiem a po otwarciu rozkłady się?

Ja sie przyklejam do tego pytania.

A na dodatek - zamykanie centralnego przy 20kmh dziala, ale tylko raz, i.e. jesli w miedzyczasie pasazer wysiadzie (przy zatrzymaniu, hehe) to przy kolejnym przekroczeniu 20kmh nie domykaja sie drzwi. To samo przy otwarciu centralnego z pyrzcisku kierowcy - nie rygluje sie przy kolejnym przekroczeniu predkosci. W Seacie znajomego sie domyka a mi gul skacze... Macie koledzy jakis patent na to?

Opublikowano

nie ma takiej możliwości w a4 aż do modelu B7 włącznie

Opublikowano

[...]jak zakodować sterownik żeby lusterka sie składały po zamknięciu auta centralnym zamkiem a po otwarciu rozkłady się?

Ja sie przyklejam do tego pytania.

A na dodatek - zamykanie centralnego przy 20kmh dziala, ale tylko raz, i.e. jesli w miedzyczasie pasazer wysiadzie (przy zatrzymaniu, hehe) to przy kolejnym przekroczeniu 20kmh nie domykaja sie drzwi. To samo przy otwarciu centralnego z pyrzcisku kierowcy - nie rygluje sie przy kolejnym przekroczeniu predkosci. W Seacie znajomego sie domyka a mi gul skacze... Macie koledzy jakis patent na to?

Jeżeli masz składane lustra i chcesz mieć taką opcję pozostaje własnoręczne rezanie

Opublikowano

czyli wiemy, że lusterek składanych automatycznie przy zgaszeniu silnika/zamknięciu samochodu nie będzie w B5.

A co z domykaniem drzwi? :)

Opublikowano

hmmmmmmmmmmm u mnie sie dziw domykaja sie jak przekrocze 2 km i jak ktoś wysiada sie domykają ponownie

a4 97r b5

Opublikowano

Znalazłem coś takiego dotyczące sterowników do silników 2.6 ABC (4A0 907 473 XX)

Elektronika silnika:

Number of Lambda probes - Type of Gearbox - Type of drive - Coding up to "C" - Coding from "D" and up

2 - Manual 012 - FWD - 000 - 00060

2 - Manual 01A - 4WD - 001 - 00061

2 - Auto 01F - 4WD - 008 - 00068

2 - Auto 01K - FWD - 008 - 00068

1 - Manual 012 - FWD - 032 - 00032

1 - Manual 01A - 4WD - 033 - 00033

1 - Auto 01F - 4WD - 040 - 00040

1 - Auto 01K - FWD - 040 - 00040

Opublikowano

Witam, mam mały problem. Wiecie może dlaczego zamykanie i otwieranie auta potwierdza mi migaczami tylko po lewej stronie(od kierowcy)? Teraz cholera nie pamiętam czy tak było od początku ale chyba nie, kiedyś świeciły wszystkie a teraz tylko jedna strona. Co za diabeł w tym siedzi? Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

a zarowki nie sa spalone?