duzy616 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 7 godzin temu, wuPiotrek napisał(a): a odis przepuści procedurę kalibracji matrix jeśli nie są spełnione warunki zapisane w instrukcji? jest tam jasno napisane że auto musi być nieobciążone, stać na równym, zwolniony ręczny aby zawieszenie nie było naprężone itp. jest możliwość że procedura nie przechodzi dlatego że czujnik przód pokazuje 70% a tył 50% ? Te wskazania 70% i 50% są zależne od zawieszenia (wysokości) inne będą w allroadzie inne w obniżonym A4 sline. Inaczej czujnik będzie rozciągnięty (otwarty) przy wysokim zawieszeniu inaczej przy niskim. Sam czujnik działa od 0-100% Czujnik złożony 0% rozciągnięty na max 100 % Pooglądałem troszkę filmików w intrenecie i jedyna myśl, która przychodzi mi do głowy to że serwis albo mocno dociążył auto, albo podniósł na podnośniku (zawieszenie się rozciągnęło) albo odkręcił ramię czujnika i sprawdził ręcznie. Wtedy możliwe, że czujnik się w którymś miejscu zacina i powstał błąd. Ale podczas normalne mojej jazdy + wczorajszego dociążania błąd nie występował. Tu rodzi się pytanie czy serwis jest, aż tak szczegółowy. Żadnego testu sprawdzania nie ma tak jak pisał Muskel1
Muskel1 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Sprawdź sobie w rozszerzonych blokach pomiarowych w kamerze poniższe bloki pomiarowe. W prawyej lampie pewnie nie będzie nic widoczne albo info o brakującej kalibracji. W VCDS masz w sterowniku kamery w nastawach podstawowych także możliwość przeprowadzenia kalibracji matrix ( IDE08419-MAS03001 Kalibracja lamp matrix) ale tak jak pisałem, musisz mieć jeszcze urządzenie do ustawiania świateł, aby odczytać z niego wartości minut kątowych dla każdej lampy z osobna i wpisać je do kamery.
duzy616 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 25 minut temu, Muskel1 napisał(a): W VCDS masz w sterowniku kamery w nastawach podstawowych także możliwość przeprowadzenia kalibracji matrix ( IDE08419-MAS03001 Kalibracja lamp matrix) ale tak jak pisałem, musisz mieć jeszcze urządzenie do ustawiania świateł, aby odczytać z niego wartości minut kątowych dla każdej lampy z osobna i wpisać je do kamery. Mogę tą kalibrację spróbować przeprowadzić na sztukę ? Pewnie nie bo jakie wpiszę wartości. Zastanawia mnie dlaczego nie udało się zrobić tylko prawej lampy.
Muskel1 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Jak tylko rozpoczniesz kalibrację zapisane wartości zostaną urtacone. Wpisanie domyślnych wartości zakończy pomyślnie ale funkcjonalność funkcji matrix będzie nieprawidłowa i będziesz oślepiał innych, bo lampy będą "wycinały" pojazdy w niewłaściwym miejscu.
duzy616 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Narazie pozostaje mi zobaczyć jak wyglądają wzrokowo czujniki poziomowania, jeżeli będzie wszystko ok. to podjadę z vcds na SKP ustawić mijania. Później mi pozostaje jechać jeszcze raz do serwisu na ustawienie matrix.
Muskel1 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Dokładnie tak jak pisałem😉 Trzeba przeprowadzić kalibrację matrix. Innego wyjścia nie ma.
duzy616 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Byłem przed chwilą na podnośniku. Czujniki nie wyglądają na odkręcane więc ręcznie nie sprawdzali. Podczas podnoszenia auta bardzo mocno się rozciągły błąd nie wyskoczył. Więc co w serwisie się nie podobało. Myślę, żeby zadzwonić do serwisu ale już na wizycie zauważyłem, że ten Doradca serwisowy nie ma pojęcia na czym to wszystko polega. Musiałbym rozmawiać z mechanikiem który coś stwierdził. @Muskel1 jak wykonać reset sondy lambda. Patrzę w nastawy podstawowe i nie wiem co wcisnąć. (zdjęcie)
duzy616 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Byłem dzisiaj na stacji SKP światła mijania ustawione prawidłowo. Robiliśmy dociążenie bagażnika. Światła poziomowały się prawidłowo. Co w tym serwisie im nie pasowało nie wiem.
Muskel1 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Tak jak pisałem, tam nie było problemu. Nie wiem z jakiego powodu polegli na kalibracji matrix w ASO
duzy616 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Chociaż troszkę dałem ciała, bo jak się okazało, że światła świecą prawidłowo to już nie zrobiłem adaptacji świateł. 7 minut temu, Muskel1 napisał(a): Tak jak pisałem, tam nie było problemu. Nie wiem z jakiego powodu polegli na kalibracji matrix w ASO Pytanie dlaczego szukają problemu w tych czujnikach. Chyba będę musiał jechać do innego ASO Tylko co powiedzieć, że koledzy zepsuli. Chyba lampa sama się nie zepsuła jak wcześniej było dobrze ?
Muskel1 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego 1 godzinę temu, duzy616 napisał(a): Chyba lampa sama się nie zepsuła jak wcześniej było dobrze ? Lampa, a dokładniej mówiąc sterowniki, same z siebie nie utracą zapisanych wartości kalibracyjnych. Daj zlecenie na klibrację matrix i to wszystko. Powiedz, że w innym ASO sobie nie poradzili z nieznanego powodu.
Muskel1 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego (edytowane) Możesz na próbę sam przeprowadzić kalibrację matrix za pomocą VCDS i tym sprawdzić, czy pomyślnie przejdzie. Musisz i tak jechać na właściwą kalibrację, więc nie ma to znaczenia, że do tego czasu nie będą należycie działały. Wpisz kolejno w lampach domyślne wartości (możesz wpisać ze screena, który wrzucił kolega @turzol). Nie gra roli. Chodzi tylko o to, aby sprawdzić, czy kalibracja przejdzie pomyślnie. Alternatywnie możesz podjechać jeszcze raz na SKP i zapytać, czy ich urządzenie do ustawiania świateł posiada także funkcję do kalibracji matrix. Jeżeli tak, to powinno to mniej więcej tak jak na poniższych fotjkach wyglądać. Odczytujesz tam właśnie wartości minut kątowych dla każdej lampy z osobna i wprowadzasz je do sterownika kamery. tam naprawdę nie ma wielkiej filozofii. Edytowane 14 Lutego przez Muskel1
duzy616 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Uruchamiam IDE08419 kalibracja lamp. A następnie gdzie wchodzę bo rozumiem, że nie będzie jak w Odis dalej ?
Muskel1 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Przełącznik świateł w pozycji pozycyjne, uruchamiasz kalibrację i VCDS powinien pokazać jakie czynności musisz wykonać. Powinna zaświecić się wiązka kontrolna (segment LED w każdej lampie osobno). Następnie powinna pokazać się możliwość wpisania nowych wartości dla poszczególnych lamp. W ODIS wygląda to nieco inaczej.
duzy616 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Ukazało się to co na zdjęciu. Wpisałem 3 już trwa to 30 minut i nie chce się zakończyć. Chyba naprawdę mam coś uszkodzone ale dlaczego stwierdzili, że czujniki poziomowania ?
Muskel1 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Jakie są możliwości do wyboru po otwarciu zakładki "Tryb"?
duzy616 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Serwis lub Produkcja Próbowałem jedno i drugie. Różnicy nie widzę. Cały czas jest błąd prawego matrixa. Mam nadzieje, ze w poniedziałek porozmawiam z Mistrzem i coś się dowiem. Zastanawia mnie jeżeli były by czujniki do wymiany to dlaczego przeszedł kalibrację lewy reflektor. Jeżeli czujniki są tylko dwa (przód, tył)
Rekomendowane odpowiedzi