Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PIT-11 - Jak poprawnie rozliczyć

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dziś otrzymałem swój PIT-11, z racji że na wakacjach pracowałem jako student na legalu w firmie.

Jak poprawnie go rozliczyć ?

Opublikowano

Witam

Dziś otrzymałem swój PIT-11, z racji że na wakacjach pracowałem jako student na legalu w firmie.

Jak poprawnie go rozliczyć ?

umowa o prace? umowa zlecenie?

Opublikowano

Umowa o pracę (na okres próbny)

Opublikowano

Umowa o pracę (na okres próbny)

Pita rozliczam w 5 minut. Znacznie bardziej skomplikowanego. (umowa o prace, umowy zlecenia, kasa na corke) Jezeli nie masz o tym pojecia, oddaj komus. Zaplacisz 10-20 zl i spisz spokojnie

Opublikowano

szkoda wydawać nawet tych 10-20zł. Jeśli masz tylko jednego pita do rozliczenia to zrobisz to (robiąc to po raz pierwszy) w 10min. Wejdź na stronę http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-informatyczne/e-deklaracje/do-pobraniaściągnij "Aplikacja e-Deklaracje Desktop umożliwiająca osobom fizycznym złożenie formularzy elektronicznych bez podpisu kwalifikowanego", czytaj co pisze w poszczególnych rubrykach i przepisujesz wszystkie dane ze swojego pita 11. Na końcu wysyłasz to wszystko netem i nawet z domu nie trzeba wychodzić.

Opublikowano

z 200 zł też trzeba się rozliczyć ?

Opublikowano

z 200 zł też trzeba się rozliczyć ?

Z umowy zlecenia rozlicza sie powyzej 200zl, chyba ze dostales od pracodawcy PITa - wtedy sie rozliczasz obowiazkowo

Z umowy o prace rozliczasz sie zawsze. Musisz otrzymac PITa od pracodawcy

Jestem tego pewien na 99%, lecz nie na 100

Opublikowano (edytowane)

Przy pierwszym rozliczeniu jeżeli wychodzi nadpłata podatku warto zgłosić do US numer konta bankowego na druku ZAP-3.

Niestety obecnie nie można go złożyć drogą elektroniczną.

Edytowane przez Axel1