cabanmat Opublikowano 29 Stycznia 2016 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Witam Dziś otrzymałem swój PIT-11, z racji że na wakacjach pracowałem jako student na legalu w firmie. Jak poprawnie go rozliczyć ?
mariuszsmietana Opublikowano 29 Stycznia 2016 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Witam Dziś otrzymałem swój PIT-11, z racji że na wakacjach pracowałem jako student na legalu w firmie. Jak poprawnie go rozliczyć ? umowa o prace? umowa zlecenie?
cabanmat Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2016 Umowa o pracę (na okres próbny)
mariuszsmietana Opublikowano 29 Stycznia 2016 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Umowa o pracę (na okres próbny) Pita rozliczam w 5 minut. Znacznie bardziej skomplikowanego. (umowa o prace, umowy zlecenia, kasa na corke) Jezeli nie masz o tym pojecia, oddaj komus. Zaplacisz 10-20 zl i spisz spokojnie
Lukasz_mk2 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Opublikowano 29 Stycznia 2016 szkoda wydawać nawet tych 10-20zł. Jeśli masz tylko jednego pita do rozliczenia to zrobisz to (robiąc to po raz pierwszy) w 10min. Wejdź na stronę http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-informatyczne/e-deklaracje/do-pobraniaściągnij "Aplikacja e-Deklaracje Desktop umożliwiająca osobom fizycznym złożenie formularzy elektronicznych bez podpisu kwalifikowanego", czytaj co pisze w poszczególnych rubrykach i przepisujesz wszystkie dane ze swojego pita 11. Na końcu wysyłasz to wszystko netem i nawet z domu nie trzeba wychodzić.
robert16zgas Opublikowano 1 Lutego 2016 Opublikowano 1 Lutego 2016 z 200 zł też trzeba się rozliczyć ?
mariuszsmietana Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 z 200 zł też trzeba się rozliczyć ? Z umowy zlecenia rozlicza sie powyzej 200zl, chyba ze dostales od pracodawcy PITa - wtedy sie rozliczasz obowiazkowo Z umowy o prace rozliczasz sie zawsze. Musisz otrzymac PITa od pracodawcy Jestem tego pewien na 99%, lecz nie na 100
Axel1 Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) Przy pierwszym rozliczeniu jeżeli wychodzi nadpłata podatku warto zgłosić do US numer konta bankowego na druku ZAP-3. Niestety obecnie nie można go złożyć drogą elektroniczną. Edytowane 2 Lutego 2016 przez Axel1
Rekomendowane odpowiedzi