Szabela Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Witam serdecznie, jestem tutaj nowy, Od bardzo dawna mam problem z wyświetlaczem kilometrów w Audi a4 b5 Od czasu kiedy kupiłem autko nie było podświetlenia. Jakiś czas temu byłem u mechanika z inną sprawą i przy okazji wspomniałem o danym problemie z wyświetlaczem, bo nie ukrywam b. potrzebuje aby mi działał. Mechanik powiedział że prawdopodobnie poszła dioda i trzeba kupić nowy cały zegar, gdzie koszt wszystkiego wyniesie mnie ok. 350 zł. Zdziwiłem się i szukałem rozwiązania na forach i innych stronach, nic nie znalazłem, więc postanowiłem napisać post tutaj. Dodam, że nie jestem specem, więc jeśli ktos bedzie taki miły aby mi pomóc prosze aby poradził co i jak. Prosze o pomoc, jeśli bedzie potrzeba wiecej informacji z miłą chęcią je podam, niestety teraz nie wiem co bedzie potrzebne wam. Da rade to naprawić samemu ?
marcin_franz Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zrób zdjęcie licznika. Liczniki do tego rocznika są dosyć tanie, a mechanik chciał Cię chyba naciągnąć.
KikiTBG Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Jeżeli jest to przed lift to wymienisz diodę i będzie działało , miałem tak samo jeżeli polift to są tam diody lutowane i jest trudniej z wymianą. Który rok auta ? Koszt żarówki około 2-3 zł i 20 minut roboty Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez KikiTBG
Szabela Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Rok auta 97 dołączam zdjęcie, jesli nie wystarczy zrobiłem jeszcze kilka bez zapłonu itd. http://scr.hu/1eb3/x72xd I jeszcze jedno z bardziej uwzględnionym wyświetlaczem http://scr.hu/1eb3/uhqiz Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez Szabela
sebidi Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 To ty tam masz żarówki jeszcze w oprawce a nie diody wyciagasz licznik wymienisz żarowe i swieci Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
jacek70 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Tam idą takie ⤵⤵⤵⤵⤵ [/ur Do wyświetlacza km 5w do podświetlenia 1.1w ( można dać 1.2w) Kup wię ej na zapas bo przy wyciągania licznika często się strzepują ( 10 szt) Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez jacek70
marasekm Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Do wymiany potrzebny zwykły śrubokręt krzyżakowy. Kup żarówkę i sam wymień
Szabela Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2016 To panowie takie zarówki kupie w elektrycznym ? i jaki do dokładnie model czy cos ?
marcin_franz Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 W elektrycznym lub motoryzacyjnym. Tym t5/r5
marasekm Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Kolego tylko dam Ci cenną radę. Jak będziesz wymieniał te żarówki to zanim zamontujesz licznik to upewnij się, że wszystko świeci jak powinno. Z tymi żarówkami jest często tak, że jedną wkręcisz to druga obok przestaje świecić xD
Szabela Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Oki czyli żaróweczki to : t5/r5 ( one będą pasowały do mojego zegara mam nadzieje ? ) A jeśli chodzi o wymiane, to po wyjęciu zegara, wystarczy żarówke która jest jakby po 2 stronie wyświetlacza wymienić na nówke i to tyle ? nie ma zbyt dużej trudności z tym ? Gdybyście mieli jakiś poradnik czy coś albo jakieś zdjęcia bo szukałem po necie lecz nic wartościowego nie znalazłem
marasekm Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) kolego łap: Tylko z tą roletką delikatnie. U mnie jakaś łamliwa strasznie była. Film nie jest mój! Edytowane 22 Kwietnia 2016 przez marasekm
Szabela Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Marku ten film juz oglądałem. Zastosuje wszystko co pokazane to oczywiste, lecz pytanie moje brzmi która dioda odpowiada za wyświetlacz i w jaki sposób je wymontować ? Po prostu jest to wypięcie żaróweczki i podmiana na nówke ?
marasekm Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Nie Marku, a Piotrku Ta żarówka, która jest za wyświetlaczem jak wyciągniesz zegary to będziesz od razu widział która to. http://static.elektroda.pl/attach/977019008_1_1184.jpgNa tym linku to ta szara. Żarówki po prostu wykręcasz, wyciągasz, wkładasz nową, przekręcasz i tyle. Pisało o tym na filmiku.
Szabela Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Dzieki jutro sie zabieram do działania, na razie dziekuje za pomoc i w razie czego bede pisał. Dziekuje Piotrze i reszcie
Szabela Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Mialem juz dawno odpisac od razu po twojej odpowiedzi ale kurde non stop czekam na te zaróweczki bo nie miał ich gościu w sklepie i czeka na dostawe tych t5/r5 do wyświetlacza km 5w do podświetlenia 1.1w ,,, niestety i musze czekać :/
Rekomendowane odpowiedzi