Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z wyświetlaczem kilometrów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, jestem tutaj nowy, Od bardzo dawna mam problem z wyświetlaczem kilometrów w Audi a4 b5

Od czasu kiedy kupiłem autko nie było podświetlenia. Jakiś czas temu byłem u mechanika z inną sprawą i przy okazji wspomniałem o danym problemie z wyświetlaczem, bo nie ukrywam b. potrzebuje aby mi działał.

Mechanik powiedział że prawdopodobnie poszła dioda i trzeba kupić nowy cały zegar, gdzie koszt wszystkiego wyniesie mnie ok. 350 zł.

Zdziwiłem się i szukałem rozwiązania na forach i innych stronach, nic nie znalazłem, więc postanowiłem napisać post tutaj.

Dodam, że nie jestem specem, więc jeśli ktos bedzie taki miły aby mi pomóc prosze aby poradził co i jak.

Prosze o pomoc, jeśli bedzie potrzeba wiecej informacji z miłą chęcią je podam, niestety teraz nie wiem co bedzie potrzebne wam.

Da rade to naprawić samemu ?

Opublikowano

Zrób zdjęcie licznika. Liczniki do tego rocznika są dosyć tanie, a mechanik chciał Cię chyba naciągnąć.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli jest to przed lift to wymienisz diodę i będzie działało , miałem tak samo :) jeżeli polift to są tam diody lutowane i jest trudniej z wymianą. Który rok auta ? Koszt żarówki około 2-3 zł i 20 minut roboty :)

Edytowane przez KikiTBG
Opublikowano (edytowane)

Rok auta 97

dołączam zdjęcie, jesli nie wystarczy zrobiłem jeszcze kilka :) bez zapłonu itd. http://scr.hu/1eb3/x72xd

I jeszcze jedno z bardziej uwzględnionym wyświetlaczem http://scr.hu/1eb3/uhqiz

Edytowane przez Szabela
Opublikowano

To ty tam masz żarówki jeszcze w oprawce a nie diody wyciagasz licznik wymienisz żarowe i swieci

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

Do wymiany potrzebny zwykły śrubokręt krzyżakowy. Kup żarówkę i sam wymień :P

Opublikowano

To panowie takie zarówki kupie w elektrycznym ? i jaki do dokładnie model czy cos ?

Opublikowano

W elektrycznym lub motoryzacyjnym. Tym t5/r5

Opublikowano

Kolego tylko dam Ci cenną radę. Jak będziesz wymieniał te żarówki to zanim zamontujesz licznik to upewnij się, że wszystko świeci jak powinno. Z tymi żarówkami jest często tak, że jedną wkręcisz to druga obok przestaje świecić xD

Opublikowano

Oki czyli żaróweczki to : t5/r5 ( one będą pasowały do mojego zegara mam nadzieje ? )

A jeśli chodzi o wymiane, to po wyjęciu zegara, wystarczy żarówke która jest jakby po 2 stronie wyświetlacza wymienić na nówke i to tyle ? nie ma zbyt dużej trudności z tym ? Gdybyście mieli jakiś poradnik czy coś albo jakieś zdjęcia bo szukałem po necie lecz nic wartościowego nie znalazłem :(

Opublikowano (edytowane)

kolego łap:

Tylko z tą roletką delikatnie. U mnie jakaś łamliwa strasznie była.

Film nie jest mój!

Edytowane przez marasekm
Opublikowano

Marku ten film juz oglądałem. Zastosuje wszystko co pokazane to oczywiste, lecz pytanie moje brzmi która dioda odpowiada za wyświetlacz i w jaki sposób je wymontować ? Po prostu jest to wypięcie żaróweczki i podmiana na nówke ?

Opublikowano

Nie Marku, a Piotrku :P Ta żarówka, która jest za wyświetlaczem :P jak wyciągniesz zegary to będziesz od razu widział która to. http://static.elektroda.pl/attach/977019008_1_1184.jpgNa tym linku to ta szara. Żarówki po prostu wykręcasz, wyciągasz, wkładasz nową, przekręcasz i tyle. Pisało o tym na filmiku.

Opublikowano

Dzieki jutro sie zabieram do działania, na razie dziekuje za pomoc i w razie czego bede pisał. Dziekuje Piotrze :P i reszcie

Opublikowano

Jak problem? Rozwiązałeś?

Opublikowano

Mialem juz dawno odpisac od razu po twojej odpowiedzi ale kurde non stop czekam na te zaróweczki bo nie miał ich gościu w sklepie i czeka na dostawe tych t5/r5 do wyświetlacza km 5w do podświetlenia 1.1w ,,, niestety i musze czekać :/