rav Opublikowano 29 Listopada 2008 Opublikowano 29 Listopada 2008 Witam Kupiłem standardowo montowane w A4 B6 felgi aluminiowe pod opony zimowe (zdjęcie poniżej) : i zauważyłem, iż w tych felgach gniazda śrub mocujących mają nieco inny kształt niż w analogicznych felgach które posiadam. A mianowicie gniazda w nowo zakupionych felgach mają (chyba) kształt stożka (tak jak śruba po lewej na poniższym zdjęciu), natomiast kształt śrub do felg z którymi kupiłem auta są u nasady półkoliste (tak jak te przedstawione po prawo na poniższym zdjęciu). Czy tylko mi się wydaje, że są dwa rodzaje śrub do tych felg, czy tak jest rzeczywiście. Jaki kształt nasady śrub macie w swoich autach przy felgach przedstawionych na powyższym zdjęciu. Pytam gdyż zastanawiam się nad koniecznością kupna nowego kompletu śrub do felg pod opony zimowe. ? _____________ Pozdrawiam Rafał
Yelo Opublikowano 29 Listopada 2008 Opublikowano 29 Listopada 2008 W Audi stosowane są śruby z półkulistym łbem.
rav Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Opublikowano 29 Listopada 2008 W Audi stosowane są śruby z półkulistym łbem. Witam Hmm ... Po dokładnym przyjżeniu się gniazd nowo zakupionych felg które są identyczne jak te przedstawione na powyższym obrazju, (mają wybite napisy AUDI; Made in germay) gniazda są (najprawdopodobniej) w krztałcie stożka. Po za tym śruby z nasadą półkolistą nie dokońca do nich pasują. Czyżby to świadczyło by, że te nowo zakupione felgi nie są oryginalne. ?? Zarazem chciałbym nadmienić, iż przed ich zakupem widziałem jak były zamontowane w A4 ? _____________ Pozdrawiam Rafał
Yelo Opublikowano 29 Listopada 2008 Opublikowano 29 Listopada 2008 Niekoniecznie są nieoryginalne, mógł je ktoś przykręcić stożkowymi śrubami i aluminium się odkształciło. Ale moim zdaniem wszystko jest ok, włóż śrubę do gniazda i poruszaj ją nieco, spróbuj określić, czy na pewno nie pasują. W najgorszym wypadku kup komplet stożkowych śrób.[br]Dopisany: 29 Listopad 2008, 23:44_________________________________________________ gniazda są (najprawdopodobniej) w krztałcie stożka. Upewnij się w tym temacie.
wiissnia Opublikowano 30 Listopada 2008 Opublikowano 30 Listopada 2008 Oryginalne felgi Audi mają śruby kuliste.
bobusiek Opublikowano 30 Listopada 2008 Opublikowano 30 Listopada 2008 Najlepiej zorientuj się w serwisie jak powinno być, kiedyś kupiłem też alusy i przykręciłem zwykłymi śrubami,po jakim czasie w trakcie jazdy zaczęło coś telepać wyszedłem i okazało się że z przedniego prawego kola zgubiłem 3 śruby :shocked: także o włos od tragedii
rav Opublikowano 1 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udało mi się dostać na chwilę śrubę ze stożkową nasadą (od Skody) no i okazało się, że pasuja idelanie. Tak więc będe musiał kupić nowy komplet śrub.
Yelo Opublikowano 1 Grudnia 2008 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Czyli ktoś rezał te felgi, albo nie są ori, bo Audi miało łby kuliste.
samuray Opublikowano 23 Grudnia 2008 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Śruby stożkowe (brzeg niezaokrąglony) są do felg aluminowych (mam nieorginalne KINGa) śruby półkoliste (brzeg zaokrąglony) do felg stalowych (orginalne AUDI). W razie wątpliowści należy dobrać takie śruby jakie są gniazda. Bez problemu można to zauważyć.
Wąski Opublikowano 23 Grudnia 2008 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Do każdych felg oryginalnych przychodzą takie same śruby czy do alu czy do blach
boseron Opublikowano 25 Stycznia 2009 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Do każdych felg oryginalnych przychodzą takie same śruby czy do alu czy do blach bo beszensem byłaby wymiana śrub przy zmianie felg ori z alu na stalówki i odwrotnie
Rekomendowane odpowiedzi