Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy na tempomacie jest oszczedniej b5 1.9 tdi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie czy jadac po za miastem ladna droga, zero ruchu na piatym biegu okolo 100 km/h, mniej spali jadac na tempomacie czy trzymajac predkosc dodajac i puszczajac pedal gazu, dzieki za odpowiedz, jesli to nieodpowiednie miejsce to prosze przeniesc, pozdrawiam

Opublikowano

Na tempomacie spali mniej

Opublikowano

Na tempomacie oszczedzasz wiecej paliwka :wink:

Opublikowano

powinien mniej spalic ...... ciekawe tytlko ile mniej ... moze zrobisz jakis tescik .... :question:

Opublikowano
tempomat fajna sprawa-wiem bo mam :lol: powinien spalić mniej

a moze sprawdzales o ile mniej ... tak z czystej ciekaowsci .... :wink:

Opublikowano
Boberro napisał/a:

tempomat fajna sprawa-wiem bo mam powinien spalić mniej

a moze sprawdzales o ile mniej ... tak z czystej ciekaowsci ....

jeszcze nie ale jak bedzie okazja to sprawdze, różnice mogą być niezauważalne ponieważ nie mam FIS-a i ciężko bedzie to sprawdzić.

Opublikowano

E tam mniej , tempomat non top dodaje i ujmuje gazu i bryka na pewno spali więcej niż jazda z ciągle tak samo wciśniętym gazem.

Opublikowano

miałem okazje pojezdzić w długiej trasie audi a8 4.2 tdi i tam na tempomacie palił mniej, na pewno mniej reguluje przepustnica niż kierowca, zrobiłem test oszczedności ustawiłem tempomat na 100 km/h i auto paliło 5,5 l/100km ( 326KM ) :eek:

Opublikowano
E tam mniej , tempomat non top dodaje i ujmuje gazu i bryka na pewno spali więcej niż jazda z ciągle tak samo wciśniętym gazem.

Popieram oniacza, sam nie mam tempomatu, ale w TopGear był test audi tdi i tam wyszło że na tempomacie pali więcej, moim zdaniem tempomat ma za zadanie utrzymywać zadaną prędkość przede wszystkim i jak np. powieje wiatr z na przeciwka to tempomat dodaje gazu a z górki odwrotnie, a ktoś kto ma "dobrą" nogę da radę przejechać ten sam dystans w takim samym czasie z mniejszym zużyciem ;)

Opublikowano

Na tempomacie pali mniej około 0.2 l/100 km

sprawdzone, przetestowane

Opublikowano

Trudno jest zrobić ten test, gdyż to zależy również od wiatru. Wiem iż z pewnością jeździ się o wiele wygodniej lecz trzeba być wypoczętym bo szybciej można zasnąć.