Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 B6 AVANTador S4/LINE GTB 2260VZK 19' Pompei S5 STYLING 132 BIX INTEMO Koito Q5 continue by KoJ@K

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zarowki "filipsa" , ktore mialy byc biale, ale chyba im sie troche nie udalo nawet z zarnikami 4300K nie "łapią" jednej barwy

traj dys: :decayed:

6000zestaw.jpg

Tylko oprawki trza zmienić na W5W

Opublikowano

Taaa tylko te zarowki pewnie kosztuja 1/3 ceny co dalem za lampy :D Oprawki w lampach juz przerobione na w5w ;)

Opublikowano (edytowane)

No nie powiem, ze malo jak za dwie postojowki ;) do tego jeszcze te rezystorki do nich ...

Edytowane przez KoJ@K
Opublikowano

Rezystorki wrzucasz 5W 68Ohm po 50 groszy i bangla :decayed:

No kuwa nie dogodzisz :dontknow: to nie narzekaj na żółte żarówki :jezyk:

Opublikowano

Nie no dogodzisz dogodzisz ;)

A orientujesz sie jak to sie dobiera te rezystorki, w sensie np pod H7 led - jaki rezystorek ma byc, ile W i omów ? ;)

Opublikowano

Nie no dogodzisz dogodzisz ;)

A orientujesz sie jak to sie dobiera te rezystorki, w sensie np pod H7 led - jaki rezystorek ma byc, ile W i omów ? ;)

Tak, bez problemu da się to policzyć na kolanie.

W skrócie - liczysz jaki opór teoretycznie ma mieć rezystorek z prawa Ohm'a. Moc minimum taka jak żarówka, którą zastępujesz, czym więcej tym lepiej - tutaj chodzi tylko o temperaturę jaką wytryzma rezystor.

Np dla postojówek powinno być 35Ohm i minimum 6W, a błędu nie zgłąsza nawet przy przy 68Ohm (sam mam takie). Dla takiego oporu moc wydzielana na rezystorze ma około 3W. Wsadziłem więc z zapasem 5W.

Czym większy opór tym rezystor może mieć mniejszą maksymalną moc, bo z racji mniejszego prądu mniejsza jest jego temperatura.

Więc tu, przy H7 też trzeba by dobrać jak największy, przy którym nie ma błędu i potem znając jego wartość dobrać z zapasem moc. Będę to robił pod h7 niedługo... Dam znać.

Teoretycznie przy mocy H7 ~55W i 14,5V opór powinien wynosić 3,9Ohm i rezystor musi być już wtedy chłodzony... np taki w metalowej obudowie i przykręcony do czegoś dużego i metalowego na pastę termoprzewodzącą... bo nagrzeje się prawie tak jak żarówka... Myślę, że 4,7Ohm na pewno zatrybi, 50W starczy wtedy na styk, ja bym dał 100W. Może uda się z 6Ohm, wtedy musimy "odparować" 35W, więc 6Ohm/50W styknie z 15W zapasem. To przy "słabych" żarówkach ledowych, bo jeśli są jakieś mocne ledy np 20W (ale prawdziwe 20W) to możliwe, że wtedy wystarczy oszukać tylko na tą różnicę w mocy między 55 a 20 - ale tutaj trzeba by obadać jak zareaguje moduł przy teście żarówek.

Asienaprodukowałem :decayed:

Opublikowano

U Tomnik'a w zależności od tego czy masz auto z systemem diagnozy spalonych żarówek 24 lub 34zł.

Biją filipsy pod każdym względem. Bez dodatkowych rezystorów - wkładasz i świecą.

U mnie przy żarniku 4300k wyglądają identycznie. :wink:

Opublikowano

Fakt swieca ladnie. Tylko czy widziales, jak wyglada odblysnik po jakims czasie przy tych "z canem" ??

Opublikowano

Mam je prawie rok czasu i nie zauważyłem żeby działo się coś z odbłyśnikiem. :eusathink:

Opublikowano

wkrecic dedykowaną zarówke led o białej barwie...to by było za proste.... :facepalm: trzeba rezać :kox:

Opublikowano

U mnie i u znajomego okopcilo odblysniki od nich.

Rudy - dla kazdego led i jego barwa znaczy co innego ;) jeden do zarnikow 4300K zaalozy byle jaki bialy zimny (uj ze barwy sie wcale nie zgrywają) i cieszy miche, a drugi"reza" i kombinuje tak, zeby barwy byly do siebie zblizone :)

Opublikowano

Fakt swieca ladnie. Tylko czy widziales, jak wyglada odblysnik po jakims czasie przy tych "z canem" ??

Kojuś a jak ma wyglądać?

Bierz od tomika i będziesz zadowolony :naughty:

Znów ci fotki posłać :grin:

Opublikowano

No odblysnik jest okopcony w miejscu nad postojówkami. I tak jak napisalem to nie tylko u mnie sie zrobilo i nie tylko w lampach B6.

Jakie fotki znowu mo chcesz wysylac, przekaznika ? :D

Opublikowano

Grubo zmodziłeś to auto :wink: Szacun :hi:

Opublikowano

To nie ja ;)

Opublikowano

Lamp cycku :grin:

Kupiłeś przekaźnik?

Opublikowano

Nie kupiles, bo nie mieli dziady. Ale z drugiej strony, se mysle (bo wzialem H7 ledy od Morsika i bede chcial z nich dzienne zrobic) to najpierw zobacze jak ten led bedzie wygladal przy bixie i jak cos to dopiero wtedy sie zrobi chyba przekaznika, jak mi nie bedzie pasowalo ;)

Opublikowano

Kojuś tylko ze jak w h7 dasz leda i z niego zrobisz drl to zapomnij o długich przy drlu :(

Chyba że założysz mce z b7

Opublikowano (edytowane)

Wiem wiem, zdaje sobie z tego sprawe, ale chyba to jakos przezyje ;)

A na jakiej zasadzie wtedy dziala mce z b7 ??

Edytowane przez KoJ@K
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...