Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Usuwanie wałków wyrównoważających / balansujących

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie, ktoś coś wie o tym zabiegu ? dodatkowo słyszałem że wrzuca się pompę od 1.8T która nówka w ASO kosztuje ok 440zł.

byłbym wdzięczny za informacje, co jak i czy warto bo opinie też są mieszane.

Plusy takiej modyfikacji:

brak problemu z siadaniem pompy olejowej w 2.0T i z zacieraniem się silnika, koszt nowych wałków balansujących razem z pompą to wg ASO AUDI: 5700zł

minusy nie zawsze wystepują, temat ogolny do wałków a nie konkretnie audi:

Możliwe problemy :

http://www.jackstransmissions.com/pages/keep-your-balance-shafts

• Clutch drag at high RPM
  • Clutch failure
  • Buzzy engine
  • Engine main bearing fretting and fatigue
  • Crankshaft failure
  • Buzzy interior and exterior parts

przykładowy koszt usunięcia walków z pompa oleju ori i przerobienia na napęd z 1,8t w firmie specjalizującej się w tego typu rzeczach ok 1200zł

jak ktoś coś wie w temacie to proszę o info :)

Edytowane przez Lorence

Opublikowano

Podpowiem tylko co ja bym zrobił - zadzwonił do gregora z tym pytaniem. ; )

Opublikowano

U mnie właśnie odzywają się wałki, słychac na mocno rozgrzanym silniku delikatne terkotanie. Powoli zabieram się za kompletowanie gratów do swapu na pompę z 1.8T ktoś orientuje się co dokładnie potrzeba do wymiany?

Ja na forum zagranicznym znalazłem taki o to rysunek i nr części

1 KOLO WALU KORBOWEGO - 06A105209

3 SRUBA - N90704007

2 SRUBA - N90945002

1 NAPINACZ - 06A115130

1 POMPA OLEJOWA - 06A115105B

1 PIERSCIEN USZCZELNIAJACY - N0282222

1 LANCUCH - 06A115125

1 ELEMENT BLOKU - 06B103623P

1 PRZEWOD SSACY - 06B115251

z tego co się dowiedziałem to na dolewkę potrzeba ok 2l oleju po usunięciu wałków. No i jak sprawa wygląda z miską tam trzeba jakieś uszczelki sylikon uszczelniający ? Bo nigdy nie ściągałem i nie wiem czy coś jeszcze zamówić. Może się komuś przyda też ten wątek :). Jeśli chodzi o zadanie wałków mają one na celu poprawienia na biegu jałowym kultury pracy aczkolwiek Gregor mowil mi, że jak stał obok takiego tfsi z pompa 1.8T to nie słyszał żadnej róznicy, więc pewnie ktoś nadgorliwy doszukiwałby się jakikolwiek większych drgań itd, ja mam to głęboko bo pewnie nawet nie zauważę różnicy ;)

Untitled-5.png

Edytowane przez arek_cccp

Opublikowano

Jeśli chodzi o miskę w TFSI to nie ma tu uszczelki tylko jest masa uszczelniająca.

Ps jak możesz to nagraj jakiś filmik na mocno rozgrzanym silniku jak hałasują te wałki.

Edytowane przez Hołowczyc20

Opublikowano

RAMA/USZCZELKA - 06B103307C to co to za część i do czego ? Rozbierales miske w b7 tfsi i jesteś pewny ?

Opublikowano

Znajomy zdejmował miskę w celu czyszczenia smoka i nie ma tam uszczelki idzie masa uszczelniająca tu pisał na ten temat http://a4-klub.pl/index.php?/topic/345697-wymiana-uszczelki-miski-olejowej-20tfsi-bgb/(kolega Madox123)

Edytowane przez Hołowczyc20

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam Panowie. I ktoś ogarnął temat tej pompy z 1.8T bo u mnie prawdopodobnie do wymiany pompa jest więc jestem ciekaw czy nie ugryźć tego w ten sposób

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja wymieniałem i opisałem co jest potrzebne, nr są wyżej. Koszt części to ok 1100-1200zł w aso. Reszta to robocizna i olej nowy z filtrem, także coś ok 2000zł ale mamy nową pewną pompę i wywalone nieszczęsne walki. Trzeba nagwintować pod napinacz otwór w bloku i zaślepić stary powrót, i tyle w sumie z ciekawostek. Jeśli chodzi o pracę silnika to na jałowym minimalnie jakieś drgania są odczuwalne, ale podczas jazdy to samo co były by wałki. W każdym bądź razie w niczym nie przeszkadza brak wałków. A i oleju wchodzi po usunięciu wałków ok 0.5-1l więcej niż fabrycznie. U mnie bodajże 5.5l zalałem i później jeszcze dolałem 200 by stan był full.

Opublikowano

Ja wymieniałem i opisałem co jest potrzebne, nr są wyżej. Koszt części to ok 1100-1200zł w aso. Reszta to robocizna i olej nowy z filtrem, także coś ok 2000zł ale mamy nową pewną pompę i wywalone nieszczęsne walki. Trzeba nagwintować pod napinacz otwór w bloku i zaślepić stary powrót, i tyle w sumie z ciekawostek. Jeśli chodzi o pracę silnika to na jałowym minimalnie jakieś drgania są odczuwalne, ale podczas jazdy to samo co były by wałki. W każdym bądź razie w niczym nie przeszkadza brak wałków. A i oleju wchodzi po usunięciu wałków ok 0.5-1l więcej niż fabrycznie. U mnie bodajże 5.5l zalałem i później jeszcze dolałem 200 by stan był full.

Teraz znaleźć kogoś kto mi to ogarnie w okolicy Bełchatowa lub łodzi

W którym miejscu trzeba ten otwór pod napinacz zrobić?

Edytowane przez ilovevag

Opublikowano

Najlepiej wziąć blaszkę i odmierzyc z innego motoru np 1.8t lub bodajże 1.9tdi ale.pewny nie jestem. Musisz popytać mecherow u siebie. Ewentualnie oddać komuś kto to robił w Polsce.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,Ja też robiłem porządek z wałkami tyle,że ich nie usuwałem a jedynie wyciąłem tryby które zblokowały wałki,zębatka ta która chodzi z łańcuchem zostawiona(tylko się obraca swobodnie) łańcuch wymieniony z napinaczem i jest cisza,ale trzeba zaślepić odpowiednie otwory -wtedy ciśnienia oleju nie gubi i oil presure znika na fisie i jest cisza i smarowanie.Na początku nie wiedziałem,że wałki są zatarte i na szczęście po zatarciu zerwało śrubę na zębatce i nie narobiło bałaganu bo łańcuch obracał zębatkę,a ona po prostu trzymała się tylko w takiej osłonie plastikowej(rowku) jak ktos rozbierał to wie o co chodzi,zresztą pisałem kiedyś o tym,,,,,,ale nie o to chodzi-chodzi głównie o to,że wałki są po to aby była lepsza kultura wyrównoważenia drgań (chyba) ale ja nic nie zauważyłem żeby coś trzęsło albo co i tak jak piszę już kupiłem auto z takimi wałkami ale miałem okazję jechać taką samą co ma sprawne wałki bo nowa pompa cała i nie czuję różnicy więc o co chodzi???????????????

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podpowiedzcie proszę jak zdiagnozować konieczność wymiany pompy? Pojawia się gruchotanie silnika? Wibracje w kabinie?

Opublikowano

U mnie silnik zaczął klekotac i zapaliła się kontrolka od oleju wymieniłem na pompę od 18t i po sprawie 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie samemu w warunkach garażowych się to zrobi?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie odgrzeje kotleta. Czy mamy jeszcze kogoś kto usunął lub odłączył wałki balansujące w 2.0tfsi i chciałby się podzielić wrażeniami? Niby u mnie problemu narazie nie zauważam ale chce trochę grzebnąć niedługo przy silniku i przy okazji oględzin pompy olejowej myśle czy nie warto by się tymi wałkami zająć.

W dniu 21/02/2017 o 19:23, seba1-9 napisał:

Witam,Ja też robiłem porządek z wałkami tyle,że ich nie usuwałem a jedynie wyciąłem tryby które zblokowały wałki,zębatka ta która chodzi z łańcuchem zostawiona(tylko się obraca swobodnie) łańcuch wymieniony z napinaczem i jest cisza,ale trzeba zaślepić odpowiednie otwory -wtedy ciśnienia oleju nie gubi i oil presure znika na fisie i jest cisza i smarowanie.Na początku nie wiedziałem,że wałki są zatarte i na szczęście po zatarciu zerwało śrubę na zębatce i nie narobiło bałaganu bo łańcuch obracał zębatkę,a ona po prostu trzymała się tylko w takiej osłonie plastikowej(rowku) jak ktos rozbierał to wie o co chodzi,zresztą pisałem kiedyś o tym,,,,,,ale nie o to chodzi-chodzi głównie o to,że wałki są po to aby była lepsza kultura wyrównoważenia drgań (chyba) ale ja nic nie zauważyłem żeby coś trzęsło albo co i tak jak piszę już kupiłem auto z takimi wałkami ale miałem okazję jechać taką samą co ma sprawne wałki bo nowa pompa cała i nie czuję różnicy więc o co chodzi???????????????

Jeżeli wyciąłeś tylko tryby dlaczego miałbyś cokolwiek zaślepiać jeżeli reszta gratów została na miejscu? 

Edytowane przez trebron82

Opublikowano

Pytanie do urzytkowników po zabiegu wymiany na pompe z 1.8T/1.9TDI; po wymianie sprawdzaliscie manometrem jakie cisnienia robocze macie na nowej pompie???

Pytam bo tez jestem po takim zabiegu i u mnie cisnienie troszke za wysokie bo na wolnych 5-6 barów a na obrotach to skacze do 10 bar, boje sie czy mi uszczelki z biegiem czasu nie wydmucha na kanale olejowym.

Opublikowano
W dniu 3.02.2018 o 06:05, DamianT4 napisał:

Pytanie do urzytkowników po zabiegu wymiany na pompe z 1.8T/1.9TDI; po wymianie sprawdzaliscie manometrem jakie cisnienia robocze macie na nowej pompie???

Pytam bo tez jestem po takim zabiegu i u mnie cisnienie troszke za wysokie bo na wolnych 5-6 barów a na obrotach to skacze do 10 bar, boje sie czy mi uszczelki z biegiem czasu nie wydmucha na kanale olejowym.

Po pierwsze to sprawdz cisnienie przy. Temp oleju 80 stopni i nadeszcz jalowym powinno byc miedzyw 1,2 a 1,6 bara a przy 2 tys obr 2,7-4,2 bara

• 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy mam problem z pompą w a6 c6 2.0 tfsi. Jaką pompę zastosować ?? Taką z 2.0 tdi 23 zęby czy taką z 1.8T 31 zębów ?? Bo na allegro są gotowe zestawy ale występują właśnie te dwa rodzaje pompy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolejny problem. Została zamontowana pompa z 2.0 tdi. Wszystko pasuje jedynie dwa otwory do zrobienia/przerobienia. Ale jest problem na jałowym pokazuje 1,4 bara wiec ok. Ale jak się doda gazu pokazuje 10 bar. Pompa ori ale używana . Mechanik sugeruje ,że zawór w pompie nie działa dla tego nie zbija ciśnienia . Co o tym myślicie ?? Chyb nie pozostaje jak kupić nową pewną pompę .

Opublikowano

Witam, czy pompę da się zregonorować  i gdzie można taką usługę zlecić?