July 12, 201610 yr Na wolnych obrotach najczęściej dymi jak postoi chwile na ciepłym silniku. Jak się przygazuje to chmura dymu. Płyn chłodniczy w porządku nic nie ubywa ani olej do niego też się nie przedostaje. Turbo się kończy? Olej ubywa na bagnecie, dolałem pół litra w ciągu miesiąca w wiele nie jeżdżę. W rurach do intercoolera od turbo jest olej ale nie tak dużo znowu że się wylewa. Może z gorącej strony turbosprężarka też puszcza. Kupiłem taki samochód już z taką usterką w maju i tak jeżdżę. Termin do naprawy mam dopiero na połowę sierpnia. Jeżeli to turbina to kupić nową np. z tąd? http://allegro.pl/nowa-turbosprezarka-audi-53039880029-058145703l-i6298759238.html czy regenerować swoją? https://www.youtube.com/watch?v=Z4zReArZro0
July 12, 201610 yr Kolego miałem dokładnie ten sam objaw - jak silnik byl zagrzany mocniej i zostawilem na wolnych obrotach to puszczal piękna chmurę z wydechu. Oleju w wężach do intercoolera były śladowe ilosci (praktycznie nic). Wyjalem turbine i ona okazala sie winowajca. Popekana obudowa gorącej strony, luz osiowy wirnika i puszczal uszczelniacz po gorącej stronie. Ja dalem do regeneracji i wróciła mi spowrotem moja zrobiona :-) Dodam że oprócz dymienia na cieplo na wolnych obrotach nie miałem zadnych innych objawów -turbo dmuchalo normalnie
July 13, 201610 yr Ja też to przeszedłem. Turbina zregenerowana i dymu brak. Pobór oleju również się znacząco ukrócił. Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
July 13, 201610 yr Author Od czego tak turbina siada? 200 tysięcy jeszcze nie ma na blacie a już taki zonk Niemiec musiał nie dbać o to auto.
July 13, 201610 yr Mi wyszło 0,7 l oleju na 10 tyś. km także praktycznie nic nie wzial, tylko dym bylo widsc na ciepło na wolnych. Teraz zero dymku, turbo śmiga elegancko i nowy olej zalany - zobaczymy :-)
July 13, 201610 yr Od czego tak turbina siada? 200 tysięcy jeszcze nie ma na blacie a już taki zonk Niemiec musiał nie dbać o to auto. Przebieg to jeden a dwa to turbinę trzeba odpowiednio traktować. Nie pałować na zimnym , ni gasić zaraz po upalaniu itd. Ktoś tak nie robi to turbo padnie.
July 14, 201610 yr I to szybko padnie. Mi brał 1l oleju na 1500km. Była już ponoć w opłakanym stanie, dostałem stary wirnik na pamiątkę Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
August 28, 20169 yr Author Problem rozwiązany. Turbosprężarka zregenerowana i przestało dymić. Zlikwidowany też wyciek oleju z pod napinacza łańcucha. Wyczyszczona miska olejowa i smok, to samo pokrywa zaworów. Dużo nagaru było. Wymienione oleje i filtry. Na hamowni wyszło 169 Km i 239 Nm w serii Edited August 28, 20169 yr by HouseNight
August 29, 20169 yr U mnie też na wolnych dymi, czuć spalony olej. Jak się jedzie to nic nie kopci i oleju nie ubywa. Dolewam mało bo nie stoję w korach Turbo normalnie pompuje ale słychać jak gwiżdże zwłaszcza na zimnym jak się rozpędzam. Na razie jeżdżę, nie ma jeszcze tragedii.
May 23, 20206 yr Witam u mnie też jest tak że dużo dymu z tłumika na wolnych obrotach 20200522_234228.mp4
May 25, 20206 yr W dniu 23.05.2020 o 16:55, 3r4 napisał: u Ciebie to nie wiadomo czy to nie para wodna Ale z w spalinach czuć lekko olej i olej zaczął mi też ginąć
April 29Apr 29 Witam. Odgrzeje trochę kotleta, bo ten temat pasuje do objawów, które występują od paru dni u mnie.Jako, że wiem że auto a zwłaszcza turbo nie miało lekko u poprzednika to po przeczytaniu stawiam na turbo.Po zimnym rozruchu nic nie puszcza dymu z wydechu, ani po lekkim naciśnięciu gazu czy tez w korku przy normalnej jeździe.Ale gdy silnik nabierze temperatury to w korku lub też ruszaniu z pod świateł walnie bąka, po ponownym uruchomieniu auta też poleci dym.Wody nie ubywa, oleju mi pobiera ale też bardzo dużo użytkuje auto.Cały układ odmy wymieniany w zeszłym miesiącu jakby co.Auto ma moc i jeździ jak zawsze.Na turbo raz po raz jakies zapocenia są.Nie sprawdzałem jeszcze wirnika.Kompresję zmierzę sobie w niedzielę.Dziś sprawdzę czy od odmy w wężu jest olej.Czy po takich informacjach zabrać się za regenerację?
April 29Apr 29 Ale wtedy tez mogłoby dymić w każdych warunkach czy nie. A tak tylko po nagrzaniu wydechu.
April 30Apr 30 Tak tu sie zgodze, wiek auta i przebieg oraz to jak kto dba o daną jednostkę.Zacznę jednak kontrolę od turbo, jestem ciekaw to to będzie?