Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Wyciek płynu chłodzącego z bloku silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zastanawiam się czy miał ktoś podobną sytuację w swojej a4, mianowicie zaobserwowałem wyciek płynu chłodniczego, zlokalizowałem go i okazało się że płyn wycieka pod kolektorami na rozrusznik z bloku silnika. Myślałem że głowica jest pęknięta, uszczelka lub blok jednak na szczęście wyciek ma miejsce przy korku bezpieczeństwa (takie metalowe kapsle w bloku). Mam pytanko czy ktoś już miał taki przypadek i jak to zrobić?

Pozdrawiam

Opublikowano

Możliwe że przerdzewiał ci ten koreczek. To jest najczęstsza usterka. Te koreczki są wymienialne, a kosztują parę groszy. Koszt naprawy zależy od dostępu i mechanika.

Opublikowano

z tym ze trzeba to wymienic umiejetnie. przy fuszerce kapsel moze nie wyskoczyc w pozadanym momencie

Opublikowano

z tym ze trzeba to wymienic umiejetnie. przy fuszerce kapsel moze nie wyskoczyc w pozadanym momencie

??????????????? :cool1:

Opublikowano

Moj kolega tez mial kiedys taka sytuacje i jemu jak pisza koledzy tez zardzewiał ten koreczek wiec raczej to powinno byc przyczyna.

Opublikowano

??????????????? :cool1

te kapsle maja wyskoczyć w przypadku uszkodzenia/zatkania termostatu, aby ciśnienie nie uszkodziło uszczelki i głowicy

Opublikowano

Jak się nie mylę to ten "koreczek - kapselek" nazywa się brok.

Opublikowano

??????????????? :cool1

te kapsle maja wyskoczyć w przypadku uszkodzenia/zatkania termostatu, aby ciśnienie nie uszkodziło uszczelki i głowicy

iksakli

Opublikowano

kapselki są też na wypadek, gdyby jakiś zdolniacha jeździł na wodzie w układzie chłodzenia to żeby po zamarznięciu wody lód bloku lub głowicy nie rozsadził.

Opublikowano

Ale i tak zawsze jak zamarznie to rozsadza blok i głowice....

Opublikowano

witam. miałem właśnie się zapytać o ubytek płynu, lecz co gorsza nie zorientowałem się poprzez wyciek ale poprzez ubytek płynu w zbiorniczku. a tu czytam, że to może być jakiś korek(brok) i zastanawiam się, gdzie mniej więcej może się on znajdować. mam nadzieję, że to w jakiś sposób pomoże...