Kamil Golenia Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 Witam, Mam problem od jakiegoś czasu z sporym spalaniem w granicach 8-8,5l przy spokojnej jeździe. Oprócz tego trzesie autem na wolnych obrotach. Wymieniłem poduszki, sprzęgło, uszczelniacze na pompowtryskach, wyczyscilem egr, mechanik mówił ze wałek nie jest wytarty i do tego wtrysku nie leją,a korekty na poziomie 0,4 na każdym wtrysku a dalej trzesie i pali. Może ktoś by doradził co może być nie tak
hejneken Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 Łapie Ci 90stopni? DPF'a tam masz?
piotrsob1 Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) Oprócz temperatury , rozrząd nie jest przestawiony, nic nie było grzebane? Może pasek przeskoczył o ząbek ? Wydech drożny ? Nie kopci na czarno ? Nie słychać syczenia z pod maski przy dużym obciążeniu silnika ? Edytowane 4 Października 2016 przez piotrsob1
miszaq92 Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 Może po prostu wymień filtr paliwa
piotrsob1 Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 Może po prostu wymień filtr paliwa No nie spotkałem jeszcze auta, coby z zapchanym filtrem paliwa zaczęło dużo palić, chyba że znalazło sobie jakąś inną drogę zaopatrywania w paliwo
Kamil Golenia Opublikowano 4 Października 2016 Autor Opublikowano 4 Października 2016 Temperature łapie Dpf-a nie ma Nie kopci nawet jak przycisne do 4 tyś obr na pierwszych trzech biegach Nie czuć i nie widać żeby gdzieś uciekalo paliwo Syczenia tez nie słychać ( rury od turbo były sprawdzane czy niema dziury ) Co do rozrządu i wydechu to nie wiem nie sprawdzalem ale ogólnie to dobrze się zbiera
piotrsob1 Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 A może zacisk hamulcowy w którymś kole zapieczony i cały czas trochę trzyma zwiększając opory toczenia ? Ciśnienie w ogumieniu nie za niskie ? Może zmieniłeś stacje na której tankujesz a za razem paliwo
Kamil Golenia Opublikowano 4 Października 2016 Autor Opublikowano 4 Października 2016 W sumie zacisków nie sprawdzalem ale czy nie ściągało by na którąś stronę? Paliwo leje cały czas na Orlenie. Ciśnienie w kołach 2,5 a czy przez wytarte szklanki i krzywki zwiększyło by się spalanie ? Mechanik niby sprawdzał wałek ale czy resztę sprawdził to nie wiem Ogólnie to dużo jeżdżę (rocznie 60 tyś ) także podstawowe wymiany filtrów mam na bieżąco, olej leje Castro z normą 507 Czy może to być spowodowane niskim ciśnieniem oleju ? I czy jest szansa ze wytarly się panewki na wale korbowym i jak by się to objawialo? Przyznam szczerze ze juz się doszukuje wszystkiego i auto więcej stoi na warsztacie niż nim jeżdżę Mogę jeszcze dodać że wymieniłem wszystkie rolki i napinacze od paska wielorowkowego łącznie ze sprzegielkiem na alternatorze oraz kompresor od klimy ( wszystko oryginal)
piotrsob1 Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 Jak wałek i szklanki powycierane to jasne że będzie więcej palił, bo mu sprawność motorówki spadnie Jak nic na dole silnika nic nie tłucze to panewki na wale i korbach zdrowe i tam dziury w całym nie szukaj
Endrio Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) Wymieniłem poduszki, sprzęgło, uszczelniacze na pompowtryskach, wyczyscilem egr, ... wałek nie jest wytarty i do tego wtrysku nie leją,a korekty na poziomie 0,4 na każdym wtrysku a dalej trzesie ... U mnie podobnie A broki są na miejscu? U mnie jednego nie było Edytowane 4 Października 2016 przez Endrio
nik23 Opublikowano 5 Października 2016 Opublikowano 5 Października 2016 Jak spalanie wzrosło do 8l/100 i trzęsie silnikiem to coś z pompkami. Zrób logi 013 023 018 004 001 na postoju na rozgrzanym dobrze silniku No i to co Andrzej radzi, sprawdź czy broki są. To częsta przypadlość w bke.
Kamil Golenia Opublikowano 6 Października 2016 Autor Opublikowano 6 Października 2016 Postaram się zrobić to co pisaliscie i dam znać Jeszcze mam pytanie a mianowicie jaką powinna być temperatura paliwa na czujniki ?
Radex121 Opublikowano 8 Października 2016 Opublikowano 8 Października 2016 Jak tam temat cos się udało ustalić ?
Rekomendowane odpowiedzi