Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Intercooler jaki? Fmic czy prawy z bex ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , jako że będę robił program w a4 b6 1.8t 163km ( zmiana wtrysków i założenie dp ) chciałbym również zadbać o chłodzenie , początkowo chciałem założyć fmic zestaw gotowy około 800zł + montaż (wiadomo łądnie wyglada i jest skuteczny) druga tańszą opcją jest montaż drugiego prawego coolera z wersji bex koszt takiego coolera około 500zł . Czy założenie coolera prawego z wersji bex wymaga jakiś przeróbek? Podobno pasuje tez jakiś intercooler z diesla 2.5tdi.

Jakie jest Wasze zdanie ładować fmic czy drugi z bex? Patrząc też pod względem kosztów.

Opublikowano

Trzeba wyrzucić chyba Sai żeby sie zmieściło. Ale szczerze mówiąc fmic jest lepszy, większa pojemnośc i lepsze chłodzenie bo jest na froncie. Z tym że ta większa pojemność może odbić sie na delikatnej turbo dziurze. Zależy w jakie moce celujesz. Jak ok 200 to z bexa bedzie git. A jeśli myślisz rozwojowo i chciałbyś kiedyś mieć z 250km to lepiej fmica

Opublikowano
  • Autor

wejdzie również chyba jeśli zostawimy SAI, tak fmic łądnie wyglada no i lepiej chłodzi za to i kieszeń lepiej wyczyści ;)

Raczej moce w okolicy 210km nie więcej, kwestia ile wyjdzie mnie koszt założenia fmic i koszta założenia cooler z bex , moze ktoś z Was się orientuje czy intercooler bexowy wchodzi bez przeróbek i innych rzeczy tego typu .

Z diesla może 2.5tdi będzie tańszy niż z bex ?

Ładowal ktoś z Was zestaw z poniższego linku ? wchodzi to bez obaw ?

http://fmic.pl/audi-zestawy-dedykowane/992-bmw-e46-diesel.html#/185-map_sensor-bez_gniazda_map_sensora

Edytowane przez Kris38

Opublikowano

Ogólnie to sidmotorsport ma tańsze graty niż fmic.

http://sidmotorsport.pl/pl/833-fmic-550x180x65-mm.html

Pewnie nie wiele drożej albo w podobnej cenie co ten cały zestaw od fmic wyszłoby jakbyś zlecił komuś montaż IC z wyspawaniem rurek. Efekt o wiele lepszy niż składanie na dziesięciu silikonach i gotowych kolanach. Co w ten zestaw w ogóle wchodzi ?

Edytowane przez XsiX

Opublikowano

Pewnie nie wiele drożej albo w podobnej cenie co ten cały zestaw od fmic wyszłoby jakbyś zlecił komuś montaż IC z wyspawaniem rurek. Efekt o wiele lepszy niż składanie na dziesięciu silikonach i gotowych kolanach. Co w ten zestaw w ogóle wchodzi ?

Zeby to wyspawac zgodnie ze sztuka ,to cena napewno nie bedzie w granicach 1000 pln + (czyli tyle ile za zestaw ) ja za taka operacje montażu FMIC z wyspawaniem pełnego orurowania ,wraz z intercoolerem i silikonami to koszta 2000pln + a z tego co wiem ,sa firmy które wołaja znacznie wieksze pieniądze .

Zgadzam sie z toba w 100%,że takie składanie zestawu ,na milionie gotowych kolanek,i silikonów ,i takiej samej ilosci opasek ,wyglada bardzo słabo.

Opublikowano
  • Autor

Pytałem to fmic i wyspawanie chcą około 1100zł-1400zł do a4 b6. jak dla mnie to spora kasa;/

pozostaje chyba kupić smic od bex lub za grosze od diesla 2.5tdi i rzezbić

Opublikowano

Ja właśnie zebrałem graty od 2.5tdi, całość kosztowała ok. 180 zł z kurierami itp. Będę montował jakoś w grudniu dam znać co i jak. Co do sai całość się mieści a pompę wyłączna tuner.

Opublikowano
  • Autor

impackt daj znac co trzeba kupić by zestaw podszedł do bfb :) mało jest info na forum co konkretnie potrzeba do takiego przeszczepu :)

Opublikowano

Jak mało, już kilka tematów jest na forum.

Co potrzeba:

- prawy IC

- uchwyt IC

- rura między pasem przednim a IC

- rura między IC a turbo

- przewód do DV (ja kupiłem za grosze na metry + opaski zaciskowe)

- prawą kierownicę powietrza

Prawy IC z BEX zamontowałem przy okazji wymiany chłodnicy. Bez kanału raczej nie ma co podchodzić. Mam 212 KM, 324 NM i bez problemu tę moc obrabia, nie czuć żadnych spadków mocy.

Opublikowano

impackt daj znac co trzeba kupić by zestaw podszedł do bfb :) mało jest info na forum co konkretnie potrzeba do takiego przeszczepu :)

żeby skompletować IC z 2.5 TDI: IC z 2.5TDI lewy od kierowcy, kolano 90st z prawego tego samego auta, lub fmic.pl do tego jeszcze jedno kolano z fmic.pl 90st rura 51mm, kilka opasek, kierownica powietrza prawa z 2.5 tdi b6

Tutaj szerszy temat - przeczytaj sobie, są też zdjęcia z montażu i sporo podpowiedzi http://a4-klub.pl/index.php?/topic/307345-montaz-prawego-intercoolera-bex/page-2

zwróć uwagę na posty edekxp są na kolejnych stronach

Edytowane przez impackt

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie chce zakładać nowego tematu, więc podepnę się tutaj.

Mam pytanko, czy zakładając IC z BEX lub FMIC do na razie seryjnego BFB odczuje spadek mocy lub większa turbo dziurę? Chciałbym skompletować na razie graty i zamontować w aucie, jednak będę zmuszony jeździć jakiś czas na seri do zrobienia softu i zastanawiam się czy osiągi się przez to nie pogorszą na seryjnych parametrach.   

Opublikowano

Nic się nie pogorszy.

Opublikowano
6 godzin temu, adrian242424 napisał:

Nie chce zakładać nowego tematu, więc podepnę się tutaj.

Mam pytanko, czy zakładając IC z BEX lub FMIC do na razie seryjnego BFB odczuje spadek mocy lub większa turbo dziurę? Chciałbym skompletować na razie graty i zamontować w aucie, jednak będę zmuszony jeździć jakiś czas na seri do zrobienia softu i zastanawiam się czy osiągi się przez to nie pogorszą na seryjnych parametrach.   

Jedynie się polepszą. :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie, żeby podsumować jestem po montażu 2 IC z 2.5 TDI i po korekcie programu, różnica w temperaturze ogromna, teraz po ostrzejszej jeździe przy tem. ok 15 stopni w dolocie max 28 stopni, auto legitymuje się mocą 206 KM i 340 Nm jedzie równo nie łapie zadyszki, zdecydowanie polecam ten zabieg. Koszt części 2 IC to max 150 zł 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ku..... a ja już rok się do tego zabieram:facepalm:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam  a jak to z podłączeniem tego IC z 2,5 bo ja widze ze on ma 2 wyjscia na dole ??

Opublikowano
Godzinę temu, gajos135 napisał:

Witam  a jak to z podłączeniem tego IC z 2,5 bo ja widze ze on ma 2 wyjscia na dole ??

Coś pokręciłeś :D

Poczytaj poniższy temat, pod koniec chłopaki wrzucili kilka rozwiązań montażu lewego IC z passata 2.5tdi:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zakładaj kolego Fmic. Ja mam bexa i jest duża róznica pomiędzy Fmic a seryjnymi ickami

Opublikowano
W dniu 25.08.2017 o 20:17, cysiek18 napisał:

Coś pokręciłeś :D

Poczytaj poniższy temat, pod koniec chłopaki wrzucili kilka rozwiązań montażu lewego IC z passata 2.5tdi:

Sorry za odświeżenie, ale rozwieje wątpliwości, koledze zapewne chodziło o IC z 2,5tdi, ale z B6 ma on 3 przyłącza, do montażu potrzebujemy ten z B5 jest on zbliżony wyglądem do tego od BEX.