Ziomeek428 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Opublikowano 26 Grudnia 2016 (edytowane) Witam. Po sprzedaży Jaguara natchnęło mnie na Audi koniecznie A6 C5, ponieważ bardzo mi się te bryki podobały. Poszperałem w Internecie i jest! No to telefon do właściciela, rozmowa i jedziemy! I tak dnia 02.01.2016 stałem się posiadaczem Audi A6 C5 z 2.5 litrowym silnikiem o mocy 185KM. Audi sprowadzone z Austrii od pierwszego właściciela z pełną dokumentacją. Jak na swoje lata jest bardzo zadbana i prowadzi się ją bardzo przyjemnie, a pomruk silnika jak na klekota wydobywający się z pod maski jest po prostu rewelacyjny Dane techniczne: Rok produkcji: 2000/2001 Pojemność silnika: 2.5TDI \6/ Moc: 180 KM (132 kW) Skrzynia biegów: TipTronic (możliwość zmiany biegów w kierownicy) Napęd: Quattro Zawieszenie: Oryginał - 1BE Co do wyposażenia to Audi jest bardzo bogato wyposażona m.in.: -WSPOMAGANIE KIEROWNICY -ABS -ESP -REFLEKTORY XENONOWE -SPRYSKIWACZE REFLEKTORÓW -SYSTEM PARKTRONIK PRZÓD / TYŁ -RELINGI DACHOWE -CHROM LINE -ŚWIATŁA PRZECIWMGIELNE -FELGI ALUMINIOWE AUDI 16'' -ELEKTRYCZNE SZYBY x4 -ELEKTRYCZNE LUSTERKA -ELEKTRYCZNIE REGULOWANE FOTELE -PODGRZEWANE FOTELE -PODGRZEWANA TYLNA KANAPA -SKÓRZANA TAPICERKA -KIEROWNICA 3 RAMIENNA SKÓRZANA Z WERSJI S6 -PRZYCISKI DO ZMIANY BIEGÓW NA KIEROWNICY -TEMPOMAT -NAPĘD NA 4 KOŁA - QUATTRO -ZMIENIARKA NA 6 CD -KOMPUTER POKŁADOWY -KLIMATYZACJA CLIMATRONIC -DEKORY WNĘTRZA W DREWNIE -ROLETY NA SZYBACH BOCZNYCH I NA SZYBIE TYLNEJ -PODŁOKIETNIK TYLNEJ KANAPY -RADIOODTWARZACZ ORYGINALNY AUDI CD -DUŻA KOLOROWA NAWIGACJA AUDI PLUS -PODŁOKIETNIK ZE SCHOWKIEM -UCHWYTY NA NAPOJE W TYLNEJ KANAPIE -8 x AIRBAG -NAGŁOŚNIENIE AUDI SOUND SYSTEM -CENTRALNY ZAMEK -FABRYCZNY SUBWOOFER W BAGAŻNIKU Fotki: W między czasie wpadła mała sesja: 12.10.2016 Zawitał do mnie zderzak S6, kupiłem go za 100zł, oczywiście kompletny Prezentuje się bardzo ładnie. Muszę tylko go przerobić pod normalną kastę oraz wstawić końcówki wydechów Jutro ciąg dalszy Przepraszam za tak popisane auto, ale tak to jest jak się zostawi auto przy znajomych... Fotki: 23.12.2016 Na święta zawitała do mnie blenda USA wraz z tablicą tłoczoną o wymiarach 15x30. Prezentuje się to mniej więcej tak: Zawitały do mnie felgi Styling 63 z BMW X5. Szerokość felg to 2x9J i 2x10J oczywiście w 19". Teraz pozostała kwestia malowania i zrobienia dystansów Szerokości robią robotę Prezentuje się to mniej więcej tak: Co do Audi to działo się w ostatnim czasie i to dość sporo. Jakiś czas temu zerwało rozrząd, na całe szczęście przestawił się o jeden ząbek i silnik chodzi jak powinien. Zrobiony został nowy rozrząd wraz z pompą wody i termostatem, wymienione wszystkie filtry tj. kabinowy, powietrza, oleju i paliwa oraz olej w silniku na CASTROL EDGE 5W-40 FULLY SYNTHETIC. Na razie przejechałem 10000km i nic się nie dzieje. Co do planów to uległy dużej zmianie. Mam zamiar zrobić ją na cacy. Planów jest dużo i mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem, bo mam zamiar całą malować, wymieniać dużo rzeczy i modyfikować od A-Z kończąc na obszyciu wnętrza Wszystko będzie wrzucane na forum, wraz z postępem prac. Mam nadzieję, że będę mógł liczyć na waszą pomoc? Pozdrawiam! Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez Ziomeek428
Ziomeek428 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2016 (edytowane) quadral20004, Dziękuję bardzo Po świętach dalszy ciąg modyfikacji Edytowane 27 Grudnia 2016 przez Ziomeek428
carrera369 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Gdzie robiłeś rozrząd ? Jakie koszta ? Jakie jest spalanie w tej konfiguracji: Avant 2.5TDi quattro Tiptronic ?
peter22 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Chcesz zrobić auto na cacy a do silnika lejesz castrol. Zmień olej i wlej płukankę . Widziałem pare silników po castrolu Masakra .
pksmlody Opublikowano 26 Grudnia 2016 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Fura zacne, i ładnie się prezentuje, z dobrym wypasem! Powodzenia w dalszych modach i oby była jeszcze piękniejsza! Chcesz zrobić auto na cacy a do silnika lejesz castrol.Zmień olej i wlej płukankę . Widziałem pare silników po castroluMasakra . Hm, ostatnio przechodziłem przez bardzo duży serwis w Graftech GTS Service. Chłopaki tam leją tylko Castrola, a fury robili już naprawdę przeróżne. Twierdzą, że na prawdę nic się nie dzieje. Ja sam leję LM, więc się nie wypowiem. Ale może nie taki Castrol zły jak go rysują...
quadral20004 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Chcesz zrobić auto na cacy a do silnika lejesz castrol. Zmień olej i wlej płukankę . Widziałem pare silników po castrolu Masakra . ale mnie rozbawiles:D:D:D
peter22 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Opublikowano 26 Grudnia 2016 może i cie rozbawiłem ale ja mówie co widziałem. Nie wiem czy sportmail nie pokazywał też kiedyś auta po castrolu
slavko87 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Widac ze furka w fajnym stanie jest, ciekaw jestem modow. Czemu chcesz malowac? Zmiana koloru czy tego wymaga? Bynajmniej na fotach tego nir widac
Ziomeek428 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) carrera369, Rozrząd robiłem sam cały koszt rozrządu z pompą wody, paskami, rolkami, napinaczami oraz termostatem kosztował +/- 1300zł. Co do spalania to jechałem teraz do Wrocławia - ok. 110km i średnia wyszła 7.7l/100km, na mieście muszę liczyć ok. 12-14l peter22, Ten jeździł od początku na oleju Castrol i silnik chodzi tak jak powinien. Ten olej nie jest tak zły jak mówią. Tyle osób go leje i jakoś nie słyszałem złej opinii na temat oleju. slavko87, Wymaga malowania. Niestety jest to auto z Austrii i rdza dała o sobie znać Pozdrawiam Edytowane 27 Grudnia 2016 przez Ziomeek428
peter22 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Bardzo ładna wersja c5 i dobrze wypasiona, tez kiedyś miałem 2,5 tdi i bardzo sobie chwaliłem jazde tym autem . Fakt że spalanie w mieście w automacie jest sporo większe niż w manualu, ale teraz tez bym nie zamienił na manual . Oddaj auto do jakiegoś dobrego lakiernika bo coraz mniej zadbanych c5 na naszych drogach. Może Castrol coś poprawił w składzie i już się burzyny w silniku nie robią.
Ziomeek428 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2016 peter22, Automat to jednak automat Co do lakiernika to mam już załatwionego, tylko czekam na wolny termin i wjeżdżam moją Malowana będzie cała łącznie z wnękami.
Ziomeek428 Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Opublikowano 13 Marca 2017 Witam Mam problem z moją Audicą, mianowicie chodzi o skrzynię biegów. Dzisiaj w nocy przyjechałem do domu i było wszystko okej, ale w południe jak jechałem to zauważyłem, że bardzo mocno ślizga się sprzęgło Wszystko widać na filmikach: 1. https://www.youtube.com/watch?v=R3Y2KAhn_1U 2. https://www.youtube.com/watch?v=UAo5QIwqPCQ Może ktoś pomóc? Pozdrawiam
peter22 Opublikowano 13 Marca 2017 Opublikowano 13 Marca 2017 Pod Kielcami jest dobry gościu zapala , ale szukaj czegoś bliżej . Dobra rada nie oszczędzaj i daj auto do kogoś kumatego , inaczej koszta wzrosną kilkukrotnie. Jeszcze takie pytanie a olej kiedy wymieniałeś??
Kosmita Opublikowano 13 Marca 2017 Opublikowano 13 Marca 2017 Pytanie zadane w złym dziale. Kolego odświeżyłeś kotleta niepotrzebnie.. Dużo było już wątków wystarczy i poszukać i poczytać, a w najgorszym razie założyć temat w dziale technicznym. Pozdrawiam.
Ziomeek428 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zawitały do mnie felgi Styling 63 z BMW X5. Szerokość felg to 2x9J i 2x10J oczywiście w 19". Teraz pozostała kwestia malowania i zrobienia dystansów 8-) Szerokości robią robotę :-> Prezentuje się to mniej więcej tak: Pozdrawiam
Ziomeek428 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Na następny tydzień felgi idą do piaskowania i wleci nowy lakier dorobione będą też prawdopodobnie dystanse zmieniające rozstaw Wleci też podświetlenie tablicy LED i oponki 245/35/19 Od następnego tygodnia zaczyna się weekend majowy, więc będzie można dużo porobić. Wszystko będzie wrzucane na forum. Pozdrawiam
black4 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Witaj, Gratulacje, piękną A6-kę trafiłeś, b.bogata wersja. Widać, że dopieszczona. Miło taką widzieć, coraz mniej ich lata... Na tych stylingach 19" będzie szaleństwo Jakie dystanse wrzucasz? Jaki lakier na felgach robisz? Budę całą do lakieru dajesz? Na zdjęciach lakier bdb. wygląda... Jeszcze jakbyś dorwał przód od S6 i nakładki progów miałbyś komplet PS. Pod dyfuzor z S6 powinny Ci wejść idealnie końcówki 102 mm, Pozdrawiam!
Ziomeek428 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2017 black4, Do pięknej dużo jej jeszcze brakuje Cytuj Dnia 20.04.2017 o 11:40, black4 napisał: Jakie dystanse wrzucasz? Dystanse z 5x112 na 5x120 o grubości 20mm Cytuj Dnia 20.04.2017 o 11:40, black4 napisał: Jaki lakier na felgach robisz? Lakier będzie srebrny, ładnie będzie wyglądał ten kolorek Cytuj Dnia 20.04.2017 o 11:40, black4 napisał: Budę całą do lakieru dajesz? Wszystko prócz dachu i klapy bagażnika będzie malowane Cytuj Dnia 20.04.2017 o 11:40, black4 napisał: Jeszcze jakbyś dorwał przód od S6 i nakładki progów miałbyś komplet Zderzak przód zostaje ten co jest, aby przejdzie lekkie modyfikacje Progi będą od lifta i pójdą w kolor
black4 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Witaj, To rzeczywiście sporo pracy jeszcze będzie. Zdawaj relację jak postępy idą Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi