Kunio Posted February 25, 2007 Share Posted February 25, 2007 Witam, ma ktos moze zdjecie albo jakis schemat jak wykonany jest splyw oleju od turbo w 1.8T ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
platiniumm Posted February 26, 2007 Share Posted February 26, 2007 kunio dodaj ze splyw z turba a w etce jest pokazane tylko nie bylo czasu zebys zgral sobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
malatay Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 No właśnie ,jeżeli ktoś niema czasu albo możliwości żeby sobie zgrać ,to zadaje takie pytanie ,i nie oczekuje odpowiedzi żeby sobie zgrał). Kaszana zapodana. więc muszę sobie zgrać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buba Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogumił Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 A czy jest taka możliwość w silnikach benzynowych aby turbina "zassała" olej z miski i zaczęła "wtryskiwać" go do cylindrów? Moje pytanie wynika z zaistnienia takiego przypadku w Renault Megan (ale diesel) - mojemu tacie podczas jazdy turbina zaczęła zasysać olej z miski, silnik (bez dodawania gazu) sam się rozpędził zadymiając całą ulicę. Pomimo przekręcenia kluczyka w pozycję zgaszenia samochód dalej jechał (oczywiście samozapłon). Samochód udało się zgasić wkładając bieg V i starając się "przepchać" muldę śnieżną (zerwanie sprzęgła). Finał jest taki, że turbina jest do wymiany a silnik nie chce zaskoczyć, czyli i silnik jest do remontu. Dlatego moje pytanie: czy taki przypadek może się zdarzyć w silnikach Audi - AEB? Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba1-2 Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 A czy jest taka możliwość w silnikach benzynowych aby turbina "zassała" olej z miski i zaczęła "wtryskiwać" go do cylindrów? Moje pytanie wynika z zaistnienia takiego przypadku w Renault Megan (ale diesel) - mojemu tacie podczas jazdy turbina zaczęła zasysać olej z miski, silnik (bez dodawania gazu) sam się rozpędził zadymiając całą ulicę. Pomimo przekręcenia kluczyka w pozycję zgaszenia samochód dalej jechał (oczywiście samozapłon). Samochód udało się zgasić wkładając bieg V i starając się "przepchać" muldę śnieżną (zerwanie sprzęgła). Finał jest taki, że turbina jest do wymiany a silnik nie chce zaskoczyć, czyli i silnik jest do remontu. Dlatego moje pytanie: czy taki przypadek może się zdarzyć w silnikach Audi - AEB? pierwsze słyszę o takim przypadku ale ty raczej nie masz się co obawiać takiej sytyłacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
adams78 Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Renault Megan (ale diesel) - mojemu tacie podczas jazdy turbina zaczęła zasysać olej z miski, silnik (bez dodawania gazu) sam się rozpędził zadymiając całą ulicę. Pomimo przekręcenia kluczyka w pozycję zgaszenia samochód dalej jechał (oczywiście samozapłon). Samochód udało się zgasić wkładając bieg V i starając się "przepchać" muldę śnieżną (zerwanie sprzęgła). Finał jest taki, że turbina jest do wymiany a silnik nie chce zaskoczyć, czyli i silnik jest do remontu. Eee tam, Renówki ta jakiś wynalazek Link to comment Share on other sites More sharing options...
szogun0 Posted February 2, 2010 Share Posted February 2, 2010 A czy jest taka możliwość w silnikach benzynowych aby turbina "zassała" olej z miski i zaczęła "wtryskiwać" go do cylindrów? Moje pytanie wynika z zaistnienia takiego przypadku w Renault Megan (ale diesel) - mojemu tacie podczas jazdy turbina zaczęła zasysać olej z miski, silnik (bez dodawania gazu) sam się rozpędził zadymiając całą ulicę. Pomimo przekręcenia kluczyka w pozycję zgaszenia samochód dalej jechał (oczywiście samozapłon). Samochód udało się zgasić wkładając bieg V i starając się "przepchać" muldę śnieżną (zerwanie sprzęgła). Finał jest taki, że turbina jest do wymiany a silnik nie chce zaskoczyć, czyli i silnik jest do remontu. Dlatego moje pytanie: czy taki przypadek może się zdarzyć w silnikach Audi - AEB? Jest. Jak się uszkodzi turbina to w ekstremalnych przypadkach turbo zacznie zasysać co popadnie. Tak się stało w tym 1.9 DCI. Oczywiście silnik benzynowy raczej samozapłonu nie dostanie tak jak diesel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogumił Posted February 2, 2010 Share Posted February 2, 2010 To jak "benzynowa" turbina zassie olej i będzie podawał go do cylindrów, czy może spowodować to jakieś konsekwencję inne niż kopcenie z rury wydechowej (np. uszkodzenie silnika - zakładam, że nie dojdzie do zatarcia bo w porę zostanie samochód zgaszony i turbina nie wyssie całego oleju)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adams78 Posted February 2, 2010 Share Posted February 2, 2010 Raczej nie - świece dostaną oleju i silnik zgaśnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafal21o2 Posted August 3, 2012 Share Posted August 3, 2012 miałem takie rozszczelnienie w golfie 3 ,1.9tdi .Udało mi się go zadławić od razu ,ale mimo to za pózno. Przetopiło mi jeden tłok na wylot i silnik do wymiany... Link to comment Share on other sites More sharing options...
domialex Posted August 3, 2012 Share Posted August 3, 2012 oszzz ale kotlet.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts