Nebros Opublikowano 10 Lutego 2017 Opublikowano 10 Lutego 2017 Witam ! Dzisiejszego "feralnego" dnia miała miejsce dziwna sytuacja. Przy normalnej miejskiej jeździe nagle z pod maski zaczęło dymić i śmierdzieć przypalonym olejem. Auto na bok, maska do góry, a tam wszystko obryzgane olejem.. Auto na hol i do mechanika.. Na szybko zrobiłem 2 zdjęcia które zamieszczę poniżej, jak wygląda silnik po zdjęciu cewki.. Widać tam olej, tak jak by poszedł górą silnika. Mechanik stwierdził że najprawdopodobniej puściły uszczelki pokrywy zaworów.. Czy ktoś z forumowiczów miał może podobny przypadek albo domyśla się co może być przyczyną ? Dodam że auto jeździło normalnie.. silnik pracował równo, odpalał na strzała i dobrze przyśpieszał.. na korku od wlewu oleju był delikatny biały nalot ale to raczej z "niedogrzania silnika" cytując mechanika. Podejrzewałem też odmy ale sam nie wiem co już myśleć. Zdjęcia sugerują jak by olej uciekł przez cewki... Coś o samochodzie: A4 B6 Avant 2003 rok, silnik 3.0 V6 ASN 162 kw (220 km), przebieg 252tys manual przód napęd.. Po kupnie auta wymieniony został kompletny rozrząd wszystkie flitry i olej. Zalany Valvoline syntetyk 5w40 Od wymiany oleju i rozrządu przejechane ok 3 tys, km aż do dzisiejszej usterki. Jeżeli macie jakieś sugestie albo przerabialiście już podobny przypadek to proszę o sugestię bo mechanik sam się zdziwił jak to zobaczył auto. Auto ma robić w przyszłym tygodniu.. dziękuję i pozdrawiam
DaveLove Opublikowano 10 Lutego 2017 Opublikowano 10 Lutego 2017 Jeżeli chodzi o zapach przypalonego oleju w kabinie to miałem to samo. Wymiana uszczelki pokrywy zaworów rozwiązała problem.
Musashi Opublikowano 12 Lutego 2017 Opublikowano 12 Lutego 2017 Miarki oleju nie wysunęło? Warto sprawdzić odpowietrzenie silnika.
gacek585 Opublikowano 16 Lutego 2017 Opublikowano 16 Lutego 2017 Miałem to samo, zamarzła odma i wywaliło olej pokrywa zaworów. U mnie wystarczy że chociaz jeden dzień auto stoi nie jeżdżone (podczas mrozów) i odma zamarza że muszę stać z wyjetym bagnetem bo uszczelki aż piszczą. Problem sie nie pojawia jak auto jest codziennie używane.
BeyerBrown Opublikowano 1 Marca 2017 Opublikowano 1 Marca 2017 Trzeba te rurki i sam zawór zdemontować i dobrze wyszorować wyciorem z tego syfu to się odpowietrzenie nie będzie tak szybko zatykało/zamarzało
Nebros Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Opublikowano 6 Marca 2017 Witam! po długiej nieobecności .. problem został rozwiązany. Odma przymarzła i puściły uszczelki pokrywy zaworów. Po zdjęciu pokryw uszczelki były w tak fatalnym stanie że nie miały prawa być szczelne. Struktura bardziej przypominała plastik niż gumę i dosłownie rozpadała się w rękach. Po wymianie na nowe z ASO koszt ok. 175zł za sztukę wszystko jest ok, a auto śmiga bez problemu, a co najważniejsze jest szczelne. pozdrawiam i dzięki za pomocne opinie... pozdro
BeyerBrown Opublikowano 7 Marca 2017 Opublikowano 7 Marca 2017 Poza ASO te uszczelki są o połowę tańsze
Rekomendowane odpowiedzi