Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B7 Avant AWX Quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema! Jeździłem 4 lata czarnym B5 1.9- bardzo dobre auto, jednak znudziło mi sie najzwyczajniej w świecie. Zapadła decyzja że czas na zmiane. Budżet był ograniczony, żeby nie powiedzieć zerowy dlatego szukałem rozbitka, anglika, czegoś z padniętym motorem. Miało być tanio i do ogarnięcia. Po 4 miesiącach trzepania ogłoszeń pojawiła sie oferta 30km ode mnie. Auto ładne, ogłoszenie lakoniczne. Szybka akcja telefon gotówka i tego samego dnia była u mnie.

302ul9y.jpg

29x6b8j.jpg

Cała w oryginalnym lakierze, wyposażona przystępnie i bardzo tania. Wady dosyć poważne- błąd multitronica i dzwoniący napęd pompy oleju w silniku. Na szczęście nie zdążył się zatrzeć. Decyzja o swapie na manual zapadła już w momencie jak zobaczyłem ogłoszenie. Co do silnika to najpierw z ciekawości zdjąłem przód, pasek osprzętu i dekiel żeby zobaczyć jak wygląda łańcuszek pompy.  Dzwoniłem też do kolegi Kuba84, który powiedział mi wszystko co musze wiedzieć na temat przekładki skrzyni jak i silnika. Wielkie dzięki.

Decyzja zapadła od razu po przeliczeniu kosztów reanimowania BLB i swapa na 1.9. Następne popołudnie to wyrywanie chwasta. Bardzo sprawnie poszło

25fk1au.jpg

1y0ht1.jpg

Na następny dzień złożyłem u lokalnego handlarza zamówienie na cały komplet do przekładki na 1.9 130km :) Trafił się mu AWX z b6 - początek 03r. Gratów na podwórku przybywa

19nh38.jpg

16bn8yp.jpg

Następne kilka dni to mycie, rozbieranie sprzęgła, tandemowej pompy, egru i wymiana wszystkich uszczelek oringów pierdół opasek które puszczały lub mogły by puszczać. To co mi się nie podobało z osprzętu zawoziłem do handlarza i zamieniałem na lepsze- zgodnie z umową:naughty: Ze 3 dni lutowałem wiązke silnika- trzeba było ją skrócić i przelutować kostki.  Przewody sprężarki klimy przełożone na lewą strone.

10ok93b.jpg

Tutaj prace troche musiały przyspieszyć, bo wystawiłem b5 na sprzedaż i sprzedało sie za szybko. Mercedes zdechł- nie miałem czym jeździć:decayed: Pierwszy odpał

Jeszcze w zdjęciach zaplątała mi sie pokrywa poprawiona- tamta miała problem z odmą.

2ijracx.jpg

Później dalsze składanie, ogarnianie pierdół, czujników, oleje, filtry, klima i można rejestrować. Zanim jednak zrobiłem jakiekolwiek zdjęcie musiałem wrzucić jakieś zawieszenie. Wpadło s line z b6 sedana 1.8t. Siadło na 65cm przód i tył. Idealnie jak na tą chwile dla mnie. Koła i dystanse z b5. 7.5j 17' przód 13mm tył 17mm.

vcyoll.jpg

29wa0j6.jpg

2jbw7ev.jpg

2wm440y.jpg

3021lyc.jpg

eaf50g.jpg

2ag4zlf.jpg

2iru0ly.jpg

6sxcad.jpg

f4dwjr.jpg

Z wyposażenia z tego co nie widać na zdjęciach to pdc tył, servotronic, hak odpinany, bluetooth, pakiet światło, schowki pod fotelami, mc donald z tyłu, bix, 3x isofix.

Plany to przedewszystkim ogarniecie do końca mechaniki- najprawdopodobniej wałek szklanki pójdą do wymiany. Później soft.

Na załozenie czeka też kompletowany od dawna zestaw Audio system. :)

Korekta lakieru w lipcu.

Edytowane przez misiek95

Opublikowano

Brawo ! To mi się podoba :)

Tylko życzyć bez awaryjności i wytrwałości w modach :)

Opublikowano

Dobra robota :thumbup1:

Opublikowano

Szacun do włożonej pracy i serca w auto.Powodzenia w eksploatacji.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Damn :) odje.. kawał ładnej roboty :) 

Życzę miłej i bezawaryjnej jazdy :hi:

Opublikowano

Git robota to lubie jak ktos mysli i ma troche smykalki a nie lozy kase za gotowe,ja tez tak zrobilem tyle ze z c5 lift quattro 3.0asn na full opcji,kupilem z padnietym silnikiem za 6tys i za 3 tys anglika 1.8t wyjalem wszystko co pod maska i sprzedalem za 2tys skorupe,teraz dobijam juz do trzeciego tysiaca za graty ktore zostaly z tego 3.0 a zostalo jeszcze za ponad tysiac gratow wiec wyjdzie mnie na gotowo 3 tysiaki.

Opublikowano

Fajna fura :P zawsze linia B7 była fajna więc też zakupiłem. Szkoda że taka przygoda z silnikiem.

Opublikowano

Świetna robota:hi:takie coś się chwali:)

Opublikowano

No i fajnie.. kawał dobrej roboty!!.. pomysł nad białymi kierunkami w lampach..

Opublikowano
  • Autor
16 godzin temu, lisekexeter napisał:

Git robota to lubie jak ktos mysli i ma troche smykalki a nie lozy kase za gotowe,ja tez tak zrobilem tyle ze z c5 lift quattro 3.0asn na full opcji,kupilem z padnietym silnikiem za 6tys i za 3 tys anglika 1.8t wyjalem wszystko co pod maska i sprzedalem za 2tys skorupe,teraz dobijam juz do trzeciego tysiaca za graty ktore zostaly z tego 3.0 a zostalo jeszcze za ponad tysiac gratow wiec wyjdzie mnie na gotowo 3 tysiaki.

No ja też myślałem nad angolem ale mało mam miejsca na podwórku i nie chciałem sie zablokować :) Ogólnie wyszło mnie auto dużo więcej niż Ciebie, ale nadal poniżej połowy wartości rynkowej. Można powiedzieć że b5 na b7 zamieniłem bez żadnego wkładu

14 godzin temu, Jakub Semrau napisał:

Fajna fura :P zawsze linia B7 była fajna więc też zakupiłem. Szkoda że taka przygoda z silnikiem.

Jaka szkoda? toż to fart że gość sprowadził, opłacił a później sie wystraszył i sprzedał:D

7 minut temu, xBladex napisał:

No i fajnie.. kawał dobrej roboty!!.. pomysł nad białymi kierunkami w lampach..

Podobają mi sie pomarańczowe, nie bede nic grzebał w lampach raczej 

Opublikowano

Podziwiam wytrwałosc w doprowadzeniu auta do porządu! :)

Powodzenia w modach :wink:

Opublikowano

Kawał dobrej roboty i teraz już możesz spokojnie śmigać fajnym autem bez obaw o poważną awarię silnika czy skrzyni :good:

Opublikowano

Fajna robótka ,wykonuje podobny projekt z 2,0 TDI BRE ośka na 1,9 TDI AVF quattro

Opublikowano

Patrząc na twoje pozostałe auta i na to można z czystym sumieniem można powiedzieć że znasz się na tym co robisz, bezawaryjności pozdro ;)

Opublikowano

Michu  a ja myslalem ze dalej tam zapakujesz 2,0:wink:

Szacun za swapa b7 lepsze od malysza.

Lepiej sie jezdzi niz b5???

Nie chciales znow 115?

Czy nie oplacalne i lepiej kupic i przelozyc????

Opublikowano
  • Autor

Dnia 5.05.2017 o 22:34, mara4 napisał:

Fajna robótka ,wykonuje podobny projekt z 2,0 TDI BRE ośka na 1,9 TDI AVF quattro

To u mnie stage 2 będzie :)

Dnia 6.05.2017 o 08:35, wesz82 napisał:

Michu  a ja myslalem ze dalej tam zapakujesz 2,0:wink:

Szacun za swapa b7 lepsze od malysza.

Lepiej sie jezdzi niz b5???

Nie chciales znow 115?

Czy nie oplacalne i lepiej kupic i przelozyc????

Jest ciszej, wygodniej, dużo bajerów których brakowało mi w b5. Auto jest mniej podsterowne. Ale musze wrzucić jakieś grubsze stabilizatory i troche go dłubnąć bo brakuje mi dynamiki po przesiadce z b5;)

A co do 115 to fajna opcja ale za gotowe musiał bym dać 2x więcej niż dałem za to a wkładać 115 jak można mieć AWX'a to też głupota:wink:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Od przekładki minął miesiąc, auto jeździ :) ogarnąłem pare pierdół. Grubsze rzeczy muszą czekać.

Hebel 312 został mi po b5 to sobie włożyłem. Malowanie zacisków musi poczekać :P

20170320_191734.jpg

Wypalanie z sadzy z kolektora i czyszczenie kanałów w głowicy. 

20170508_180234.jpg

20170506_122058.jpg

Naprawiłem kabelki w przelotce, przewód spryskiwacza i na końcu serwis wycieraczki

20170506_152053.jpg

20170503_155452.jpg

Edytowane przez misiek95

Opublikowano

Czego użyłeś do wyplania sadzy?

Opublikowano

Najlepsze do tego jest paliwo do kominkow ale zwykla nafta lub ropa tez styknie.

Sluchaj jak wygrzebywales bloto z glowicy to zamykales zawory czy tylko tak powierzchownie to robiles???

Opublikowano
  • Autor
Czego użyłeś do wyplania sadzy?

Zalalem rozpuszczalnikiem, podpaliłem a później sprężone powietrze