Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Licznik w A4 B5 i jego naprawa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro działa prawidłowo nie lepiej nie ruszać,co do głośniczka to podepnij pod stary i wszystko będzie OK.

Opublikowano

Skoro działa prawidłowo nie lepiej nie ruszać,co do głośniczka to podepnij pod stary i wszystko będzie OK.

Głośniczek już wymieniłem i działa ale kontrolkę mam poza licznikiem wyjętą bo połamały się zaczepy w cokole żarówki. Jeżeli nie dowiem się jak to doprowadzić do stanu fabrycznego muszę przelutować przewody do nowego cokołu żarówki i włożyć do licznika jak było.

Domyślam się , że jest gdzieś przerwa na druku ale nie jestem w stanie tego zlokalizować bo boję się uszkodzić licznik :angry:

Opublikowano

Rozbierałem licznik do wymiany brzęczyka nie wyłączonych świateł i natrafiłem na dziwne podłączenie kontrolki grzania świec. Myślę, że nie jest to stan fabryczny tylko przez kogoś naprawiane. Jest przylutowana do dwóch przewodów i osadzona w płycie licznika.

Tak jest oryginalnie, żarówka od świec żarowych idzie na 2 osobnych przewodach które wchodzą potem do wiązki. Nic nie kombinuj. Ja mam też silnik 1Z i mam dokładnie tak samo jak ty (kontrolka na osobnych kabelkach).

Opublikowano

Rozbierałem licznik do wymiany brzęczyka nie wyłączonych świateł i natrafiłem na dziwne podłączenie kontrolki grzania świec. Myślę, że nie jest to stan fabryczny tylko przez kogoś naprawiane. Jest przylutowana do dwóch przewodów i osadzona w płycie licznika.

Tak jest oryginalnie, żarówka od świec żarowych idzie na 2 osobnych przewodach które wchodzą potem do wiązki. Nic nie kombinuj. Ja mam też silnik 1Z i mam dokładnie tak samo jak ty (kontrolka na osobnych kabelkach).

Dzięki za wiadomość. Nie przypuszczałem, że tak powinno być. Wyglądało mi to na jakąś prowizorkę.

W tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak podmienić oprawkę i zamocować do licznika :hi:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, również mam problem z licznikiem. Zacznę od początku: zagotował mi się płyn chłodniczy, do tej pory z licznikiem było wszystko OK. Zostawiłem autko na jakieś 2 godziny żeby ostygło. Po tych 2 godzinach chciałem odpalić i od tej pory przestał działać licznik tzn wskazówki od prędkości i obrotów po przekręceniu kluczyka idą od razu na maxa. Licznik kilometrów się wyzerował. Po ponownym przekręceniu kluczyka stojąc w miejscu licznik kilometrów nalicza kilometry;/ Wariują też wskazówki od paliwa i temperatury. Czasem pokazują pół zbiornika paliwa a raz 1/4. Temperatura podobnie na zimnym silniku 95 stopni. Teraz przebieg sam zmienił się na mile i dalej nalicza przy włączonym zapłonie. Zastanawiam się czy jakichś kabli nie zalało... Czy to ten procesor padł i to tylko zbieg okoliczności i tym zagotowaniem płynu.

Możecie coś doradzić?

Pozdrawiam

Opublikowano

zibol48 kolego ja u siebie mam tak samo a co do watku fajnie ze ktos cos takiego zrobil

• 1 rok później...
Opublikowano

mój problem objawia się następująco:

- wskaźnik paliwa zawyża wartość tzn gdy pokazuje że mam jeszcze około 1/4 paliwa w baku jest już pusto

- wskaźnik ładowania akumulatora po odpaleniu stale pokazuje ładowanie na maxa co nie jest prawdą bo sprawdzając ładowanie miernikiem wychodzi że ładowanie jest prawidłowe

i od wczoraj nowa usterka:

- wkaźnik obrotów najpierw się zawieszał tak, że wskazówka nie cofała się przy zmniejszaniu obrotów aż w końcu przekroczyła 5 tyś obrotów (gdy faktycznie obroty były na poziomie 2 tyś.) a gdy dziś rano wsiadłem do auta to jakimś cudem opadła ale teraz praktycznie nie reaguje na zmianę obrotów (tzn jak może docisnę na jakieś 3 tyś to ona pokaże z 1 tyś)

Czy powyższe usterki jestem w stanie sam usunąć czy w grę wchodzi tylko wymiana licznika?

A jeśli wymiana to jak mam się do niej zabrać, bo po przejrzeniu forum widzę, że są ajkieś kłopoty z immo. Czy jak kupie jakiś używany licznik i go zamontuję nie będę miał problemów z odpaleniem auta i czy nie powyskakują mi jakieś błedy typu air bag?

Opublikowano

jak mozesz to popraw linki bo zdjęcia nie hulają :kwasny:

Opublikowano

Witam wszystkich.

Miałem podobny problem z tą różnicą że tylko licznik kilometrów miał opisane powyżej objawy. Problem rozwiązałem w nieco inny sposób. Mianowicie wymieniłem silniczek od km. Silniczek wylutowałem z angielskich zegarów które kupiłem za 20zł :)

pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

u mnie nie działa sam licznik km/h reszte wszystko jest ok, przestał działac po skasowaniu inspekcji olejowej Vagiem..czy ktoś wie co może być przyczyna?? a4 b5 97r 1,6 benz

Opublikowano

a może jakiś sposób jak wymienić silniczek od temperatury i poziomu paliwa w liczniku jeager 1/2 fis z góry dziękuje cała społeczność

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

ja mam u siebie problem ze wskaźnikiem paliwa, czasami po odpaleniu auta totalnie wariuje, skacze z lewej do prawej przez kilka sekund (ten objaw występuje najrzadziej), często zaniża wskazania paliwa i bardzo wolno wskazówka rośnie do faktycznego stanu, a czasami faktyczny stan pokaże dopiero po ponownym uruchomieniu silnika

w czym może tkwić problem?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Szkoda, że zdjęcia nie działają :sad:

Opublikowano

Witam, mam problem z obrotomierzem w mojej a4. Co prawda nie działa on poprawnie od chwili zakupu ale jakoś nie było czasu się tym zająć. Obrotomierz błędnie wskazuje (zaniża obroty). Czasami z licznika słyszę dziwny dźwięk (jak w starych licznikach na linkę, która się powoli ukręcała), natomiast po podpięciu do komputera i wykonaniu testu wszystkie wskazówki szły równo oprócz obrotomierza. Miał ktoś podobny przypadek? Da się to jakoś tanio naprawić czy trzeba nowy licznik kupić?

Opublikowano

Jaki licznik Jager? VDO? w twoim przypadku jest to raczej wina silniczka bo skoro przy teście nie rusza to jest jego wina

Opublikowano

Na teście ruszył, ale nie poszedł równo z pozostałymi wskazówkami....

Opublikowano

no to wygląda na to że jest uszkodzony co masz na myśli nie równo ? nie doszedł do końca skali?

Opublikowano

Dokładnie tak, wskazówka zatrzymała się w połowie skali, gdy wszystkie pozostałe były już na końcu.

Opublikowano
Dokładnie tak, wskazówka zatrzymała się w połowie skali, gdy wszystkie pozostałe były już na końcu.

Po założeniu licznika młodszego o rok pojawił mi sie bład 1025, Czy przemiana pinów 9 12 pomoze zlikwidować bład 1025 ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej.

Przepraszam za odświeżenie tematu, ale nie chciałem zakładać nowego wątku...

Mam problem z licznikem.

Nie działają wskazania prędkości, obrotomierz, temperatura oraz wskaźnik paliwa.

Nie ma również podświetlenia zegarów i przycisków klimatronika (sam klimatronik - wyświetlacz - świeci).

Licznik nie wyświetla przebiegu. Działają natomiast wskazania dolne tj. zegar, wskaźnik ładowania aku oraz temp oleju.

Brak komunikacji VAG-a z licznikiem :/

EDIT:
Po dwóch dniach postoju auta z wyjętym licznikiem poszedłem go zamontować bo mam do załawienia kilka spraw na mieście i jakież było moje zdziwienie gdy po podłączeniu kostek i załączeniu zapłonu licznik działał (wskazówka paliwa uniosła się do góry). Jako że mam słaby aku silnik miał mały problem z odpaleniem ale po 2 sek kręcenia ruszył. Przy słabym aku oczywiście koduje się radio (oryg) a klimatronik wraca do domyślnych nastawów (AUTO + załączona klimatyzacja). I właśnie w momencie załączenia klimy w liczniku było słychać "cyk cyk" i zegary opadły. :(

Jakieś pomysły???

Oto filmik:

https://www.youtube.com/embed/9oWeNxVPMZM

A tu kilka fotek licznika:

57670572.jpg

4e232204.jpg

2fcf8fd5.jpg

cc024c3d.jpg

c59f598d.jpg

58a09f44.jpg

Zakończyło się wymianą licznika :/

Edytowane przez dee_jay_maniek