kkrawat Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 nikt nie mówi że jest tragiczny..ale żeby zaraz najlepszy i do wszystkiego ja szukam po prostu alternatywy - bo skoro jakość ta sama to po co przepłacać :>
endriuu Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 nikt nie mówi że jest tragiczny..ale żeby zaraz najlepszy i do wszystkiego ja szukam po prostu alternatywy - bo skoro jakość ta sama to po co przepłacać :> w takim razie polecam: http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-6E9FD081-F7755B5D/lidl_pl/hs.xsl/index_9231.htm po co przepłacać?????????
Buba Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 nikt nie mówi że jest tragiczny..ale żeby zaraz najlepszy i do wszystkiego ja szukam po prostu alternatywy - bo skoro jakość ta sama to po co przepłacać :> w takim razie polecam: http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-6E9FD081-F7755B5D/lidl_pl/hs.xsl/index_9231.htm po co przepłacać????????? wlasnie Jutro jadę na wymianę oleju silnikowego, pierwszy raz tym samochodem. Patrzę dziś do książeczki, którą otrzymałem od gościa, który sprowadził samochód z Niemiec i przygotowywał go do jazdy (olej, filtry, klocki, rozrząd - pasek, rolka, napinacz), a tam pisze, ze wymieniono olej na Shell 15W40. Według danych, które znalazłem to jest to zwykły olej mineralny. :frown: Jakim olejem mam zalać jutro? Pełen syntetyk chyba nie jest najlepszym pomysłem - czytałem, że taka zmiana może zaszkodzić silnikowi. Wlać półsyntetyk? Dziś dzwoniłem, mają Mobil, Elf, Castrol, Shell, Shell z beczki - który? ile silnik jezdzil na tym oleju? obawiam sie ze nie byl wymieniony z glupoty tylko zeby nie bylo widac wyciekow
kkrawat Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 bez urazy ale handlujesz Motulem? sprawdzałeś kiedys karty produktów Motula i innych olei w tej samej klasie? bo nie rób scen - nikt nie mówi o olejach z Lidla czy Biedronki tylko innych markowych produktach
Buba Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 bez urazy ale handlujesz Motulem? sprawdzałeś kiedys karty produktów Motula i innych olei w tej samej klasie? bo nie rób scen - nikt nie mówi o olejach z Lidla czy Biedronki tylko innych markowych produktach to powiedz mi dlaczego kazda honda (dla przykladu) jezdzi na motulu? nikt nie widzi innej alternatywy?
kkrawat Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 to dziwne bo wszystkie hondy w serwisie zalewają shelem, poprzednio miałem honde (civic 1.6vtec) i wielu Kolegów smigało na valvoline na przykład
Buba Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 tylko cena prawie taka sama jak motula wiec gdzie ta oszczednosc? oczywiscie nie twierdze ze valvoline jest zly
kkrawat Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 można kupić valvo w dobrych cenach np. w IC a taniego Motula tylko na allegro.. Ale są jeszcze inne oleje o naprawde dobrych parametrach np. Gulf, Petronas - wchodzą dopiero do nas i są mało znane a ceny mają naprawde dobre a co najważniejsze nie są rozlewane w PL i na razie jeszcze nie podrabiane.. Chodziło mi o jakąś konstruktywną dyskusje bo po to jest forum a nie albo Motul albo Lidl - to chyba nie o to chodzi nie ??
endriuu Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 można kupić valvo w dobrych cenach np. w IC a taniego Motula tylko na allegro.. Ale są jeszcze inne oleje o naprawde dobrych parametrach np. Gulf, Petronas - wchodzą dopiero do nas i są mało znane a ceny mają naprawde dobre a co najważniejsze nie są rozlewane w PL i na razie jeszcze nie podrabiane.. Chodziło mi o jakąś konstruktywną dyskusje bo po to jest forum a nie albo Motul albo Lidl - to chyba nie o to chodzi nie ?? idź juz spać kolego.
Cristoforo Opublikowano 3 Września 2010 Opublikowano 3 Września 2010 Honda jest zrocznika 1999 i ma faktyczny przebieg 85tys.km a śmigana była prawie cały czas na Mobilu 1 5w50
gizmo8 Opublikowano 3 Września 2010 Opublikowano 3 Września 2010 Honda jest zrocznika 1999 i ma faktyczny przebieg 85tys.km a śmigana była prawie cały czas na Mobilu 1 5w50 Ja bym został przy tym oleju, jeśli nic sie nie dzieje to po co szukać zmian, chyba jedynie dla oszczędności ale o tym nie pisałeś że chcesz taniej.[br]Dopisany: 03 Wrzesień 2010, 08:45_________________________________________________ Jutro jadę na wymianę oleju silnikowego, pierwszy raz tym samochodem. Patrzę dziś do książeczki, którą otrzymałem od gościa, który sprowadził samochód z Niemiec i przygotowywał go do jazdy (olej, filtry, klocki, rozrząd - pasek, rolka, napinacz), a tam pisze, ze wymieniono olej na Shell 15W40. Według danych, które znalazłem to jest to zwykły olej mineralny. :frown: Jakim olejem mam zalać jutro? Pełen syntetyk chyba nie jest najlepszym pomysłem - czytałem, że taka zmiana może zaszkodzić silnikowi. Wlać półsyntetyk? Dziś dzwoniłem, mają Mobil, Elf, Castrol, Shell, Shell z beczki - który? ile silnik jezdzil na tym oleju? obawiam sie ze nie byl wymieniony z glupoty tylko zeby nie bylo widac wyciekow Czytałem ten wątek cały i sporo razy ktoś odpowiadał Rajmondo'wi, ale nikt nie zauważył że to jest 1 post tematu sprzed 3 lat, ten kotlet już troszki capi :decayed:
Cristoforo Opublikowano 3 Września 2010 Opublikowano 3 Września 2010 ale mi sie wydaje ze honda głosniej pracuje na tym oleju szwagierek ma taki samą ale od kilkukrotnym wiekszym przelocie i pracuje zdecudowanie ciszej a ma olej 5w40 może zalać ten standart 5w40
kkrawat Opublikowano 3 Września 2010 Opublikowano 3 Września 2010 możesz spokojnie zmienić Mobila 5W50 na dobry syntetyk 5W40 - do tego silnika w zupełności wystarczy.
endriuu Opublikowano 11 Września 2010 Opublikowano 11 Września 2010 Najnowszy katalog Motula: http://www.sendspace.pl/file/9c76e1f74cf3b27e42aa82b
trojka7 Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 Co polecicie do 2.0 TFSI oprócz Motula Specific 504.00-507.00? Przebieg 205 000km. Motul 8100 X-cleen czy 8100 X-cess lepszy? W innym, poprzednim samochodzie lałem Mobila1 i byłem naprawdę zadowolony (regularne przeglądy i był wręcz czyściutki przy wymianie, praca silnika równa, zero dolewek)
endriuu Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 Co polecicie do 2.0 TFSI oprócz Motula Specific 504.00-507.00? Przebieg 205 000km. Motul 8100 X-cleen czy 8100 X-cess lepszy? W innym, poprzednim samochodzie lałem Mobila1 i byłem naprawdę zadowolony (regularne przeglądy i był wręcz czyściutki przy wymianie, praca silnika równa, zero dolewek) Motul 8100 X-clean+ 5W-30 jest dla Ciebie najlepszy. Ja tez uwazałem ze Mobil jest dobry dopóki nie przesiadlem sie na Motula...
sołtys85 Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 Co polecicie do 2.0 TFSI oprócz Motula Specific 504.00-507.00? Przebieg 205 000km. Motul 8100 X-cleen czy 8100 X-cess lepszy? W innym, poprzednim samochodzie lałem Mobila1 i byłem naprawdę zadowolony (regularne przeglądy i był wręcz czyściutki przy wymianie, praca silnika równa, zero dolewek) Motul 8100 X-clean+ 5W-30 jest dla Ciebie najlepszy. Ja tez uwazałem ze Mobil jest dobry dopóki nie przesiadlem sie na Motula... A w czym czujesz wyższość motula? Parametry ma lepsze mobil - testy laboratoryjne.
endriuu Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 Co polecicie do 2.0 TFSI oprócz Motula Specific 504.00-507.00? Przebieg 205 000km. Motul 8100 X-cleen czy 8100 X-cess lepszy? W innym, poprzednim samochodzie lałem Mobila1 i byłem naprawdę zadowolony (regularne przeglądy i był wręcz czyściutki przy wymianie, praca silnika równa, zero dolewek) Motul 8100 X-clean+ 5W-30 jest dla Ciebie najlepszy. Ja tez uwazałem ze Mobil jest dobry dopóki nie przesiadlem sie na Motula... A w czym czujesz wyższość motula? Parametry ma lepsze mobil - testy laboratoryjne. W tym że na Mobilu silnik brał mi 1L na 10tys. na motulu nie bierze ni grama. najprostszy test na jakość.
dareka44 Opublikowano 19 Września 2010 Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Panowie , moja audiczka ma przebieg 320 tyś mam ją już ponad 6 lat, kupiłem jak miała przebieg 140 od Holendra.Od samego początku leje tylko i wyłącznie MOBIL1 0-40 SENTETYK. Nigdy nie regenerowałem turbinki i nic nie było robione w silniczku. Wymieniam olej co 12- 14 tyś max. Zawsze zakładam filtr oleju bosch lub Man .Dodam, że auto jeździ na gazie już 80 tyś. Z mojego doświadczenia wiem, że przebieg nie ma znaczenia .Porównywałem głośność pracy z "niby" serwisowaną 1,8 t prosto z "Niemca" która rzekomo miała 160 tyś , to przy mojej chodziła jak "pralka".Znaczenie ma eksploatacja, dbałość o najlepsze filtry i oleje i częstotliwość wymiany. Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez dareka44
Grudziu1 Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 Ja mam 200tyś i klepie mi któraś szklanka wymieniłem olej na castrol 15w40 i nic orientuje się ktoś jaki jest koszt wymiany szklanki???
Rekomendowane odpowiedzi