Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż foteli podgrzewanych i elektrycznie regulowanych w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

..przy climatroniku odszukujemy złącze F i według numeracji pinów podłączamy

3 - zasilanie po stacyjce +

1 - + fotela kierowcy

2 - + fotela pasażera

..czyli zamianka pinów 1 i 2 w złączu F :cool1:

No i pudło, dzisiaj to zrobiłem to na vagu wyskoczył dodatkowy błąd - passanger heated element short to ground or plus, czyli to nie to, może te małe piny trzeba poprzekładać w tej beżowej kostce?

Opublikowano

...zgadza sie oprócz tego co przełożyłeś , trzeba jeszcze w tej kostce beżowej przełożyć bo to przecież czujniki foteli :przebiegly::wallbash:

Opublikowano

Czyli musze te piny przelozyc w bezowej i w F czarnej?

Opublikowano

Czyli musze te piny przelozyc w bezowej i w F czarnej?

..dokładnie :cool1: nie pomyślałem w pierwszej chwili bo przecierz mata bez czujnika nie zadziała

przekładając jeden kabelek + od fotela musisz przełożyć też + czujnika

Opublikowano

a mi już ciśnienie podskoczyło bo na vagu wyskoczył błąd maty grzewczej, mówię kur.. jak spaliłem tą kombinacją to po prostu :wallbash: :wallbash:. Ale zamieniłem z powrotem i git :)[br]Dopisany: 15 Grudzień 2010, 22:54_________________________________________________No więc piny zamieniłem i teraz śmiga tak jak ma być, a ciepła d*pa - bezcenna hehe :hi:

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

czy zakładał ktoś takie maty ??? czy fotele po rozebranie i złożeniu nie będą wyglądac koszmarnie???

1611431846

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gniazdo nr1 (zielona) Gniazdo nr2 (zielona)

1 - czarno-bialy przewod 1 - zolto- niebieski

2 - brazowo-bialy 2 - brazowo-bialy

3 - brazowy 3- brazowy

4 - czarno-zielony 4- czarno-zolty

mam dokładnie takie wiązki ori wyciągnięte z ori instalacji

zielona kostka

pin1 - plus czujnika temperatury

pin2 - minus(masa) czujnika temperatury

pin3 - minus(masa) maty

pin4 - plus maty

i teraz moje pytanie dlaczego wg opisu pin 1 łączymy z pinem 3 bo z tego wynika że łączymy plus czujnika z minusem maty a masę czujnika dajemy do klimatronika ,a według wiązki którą mam ori wynika że pin 1 i 4 idą do klimatronika ,a pin 2 i 3 na masę o co chodzi z tym opisem coś chyba jest nie tak

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Stanąłem przed podłączeniem grzanych foteli ale jakoś słabo zrozumiałem instrukcję. Żeby nie zadawać 100 pytań napiszę jak ja to zrozumiałem:

zielona kostka

pin1 - plus czujnika temperatury (czarno-biały lub żółto-niebieski) ------- pin 5 (pasażer) pin 6 (kierowca) w panelu klimatronika złącze C mała brązowa kostka (plus czujnika temperatury)

pin2 - minus(masa - brązowo biały) czujnika temperatury ------- zakończony blaszką na śrubę 8 przykręcony do masy auta w słupku A

pin3 - minus(masa - brązowy) maty ------- zakończony blaszką na śrubę 8 przykręcony do masy auta w słupku A

pin4 - plus maty (czarno zielony lub czarno żółty) ------- pin 2 (pasażer) pin 1 (kierowca) w panelu klimatronika złącze F

panel klimatronika

złącze F 3 pin- zasilanie po stacyjce (skąd je najłatwiej pobrać?)

złącze D 1 pin- ten pin mam już obsadzony kablem czerwono – żółtym (o co chodzi ?)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dominik,

to co udało mi się ustalić na podstawie mojej wiązki i schematu z elsy:

Zielona kostka - Kierowca

pin 1 - biało-czarny -> klimatronik kostka C (pin 5)

pin 2 - biało-brązowy -> klimatronik kostka D (pin 16)

pin 3 - brązowy -> masa ze słupka

pin 4 - czarno-zielony -> klimatronik kostka F (pin 1)

Zielona kostka - Pasażer

pin 1 - niebiesko-żółty -> klimatronik kostka C (pin 6)

pin 2 - biało-brązowy -> klimatronik kostka D (pin 16)

pin 3 - brązowy -> masa ze słupka

pin 4 - czarno-żółty -> klimatronik kostka F (pin 2)

Jeśli chodzi o kostkę F pin3 to faktycznie powinien tam być kabel od zasilania.

W mojej wiązce którą kupiłem jest kostka F i z pin3 wychodzi dosyć gruby kabel 2,5 czerwono-biały, ale nie wiem dokładnie skąd to zasilanie jest bo kabel jest obcięty.

Nie wiem tylko skąd wziąłeś pin1 w kostce D. Nigdzie nie mogę znaleźć takiego połączenia

Opublikowano

pin D to masa więc mostkujesz dwie masy pin1 i 2 następnie przykręcasz do masy w słupku b(nie ma potrzeby ciągnięcia jej do klimatronika bo i tak kabel brązowo biały łączy się z brązowym czyli masą) ,zasilanie f podłączasz do skrzynki bezpieczników pole 44 następnie do zasilania głównego

Opublikowano

pin D to masa więc mostkujesz dwie masy pin1 i 2 następnie przykręcasz do masy w słupku b(nie ma potrzeby ciągnięcia jej do klimatronika bo i tak kabel brązowo biały łączy się z brązowym czyli masą) ,zasilanie f podłączasz do skrzynki bezpieczników pole 44 następnie do zasilania głównego

przyjrzałem się dokładniej w elsie i faktycznie w klimatroniku kostka D pin16 to masa.

W taki razie w zielonej kostce można połączyć pin2 z pin3

[br]Dopisany: 26 Lipiec 2011, 08:56_________________________________________________Jakby ktoś chciał przestudiować schemat z Elsy:

Grzanie kierowcy:

audia4grzaniekierowcy.th.jpg

Grzanie pasażera:

audia4grzaniepasa380era.th.jpg

Klimatronik:

audia4klimatronik.th.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

potrzebne kable :

1) krótki czerwony z białym paskem ( na zdjęciu szary ) : dł. ok 60 cm ( zakończony 1 x oczko, 1 x duży pin )

2) czerwony z białym paskiem ( + ) : kierowca - dł. - 325 cm

pasażer - dł. - 425 cm

3) brązowy ( - ) : kierowca - dł. 325 cm

pasażer - dł. - 425 cm

4) jasny szary ( do podgrzewania ) : kierowca - dł. - 325 cm

pasażer - dł. - 425 cm

5) niebieski z fioletowym (do podgrzewania mała średnica kabla ) kierowca - dł. - 325 cm

6) żółty (do podgrzewania mała średnica kabla ) pasażer - dł. - 425 cm

7) do tego potrzeba jeszcze po około 30 cm brązowego kabla na fotel (na 2 sztuki ok 60 cm ) żeby połączyć kostki ze sobą ( - ) ( na fotkach jest ciemnoszary )

A ja mam pytanie: Jakiej grubosci te kabelki??

Pozdro

Opublikowano

potrzebne kable :

1) krótki czerwony z białym paskem ( na zdjęciu szary ) : dł. ok 60 cm ( zakończony 1 x oczko, 1 x duży pin )

2) czerwony z białym paskiem ( + ) : kierowca - dł. - 325 cm

pasażer - dł. - 425 cm

3) brązowy ( - ) : kierowca - dł. 325 cm

pasażer - dł. - 425 cm

4) jasny szary ( do podgrzewania ) : kierowca - dł. - 325 cm

pasażer - dł. - 425 cm

5) niebieski z fioletowym (do podgrzewania mała średnica kabla ) kierowca - dł. - 325 cm

6) żółty (do podgrzewania mała średnica kabla ) pasażer - dł. - 425 cm

7) do tego potrzeba jeszcze po około 30 cm brązowego kabla na fotel (na 2 sztuki ok 60 cm ) żeby połączyć kostki ze sobą ( - ) ( na fotkach jest ciemnoszary )

A ja mam pytanie: Jakiej grubosci te kabelki??

Pozdro

1) - przewód do klimatronica - 2.5mm

2) 3) - przewody zasilające maty - 1.0mm

4) 5) 6) - przewody do czujników - 0.5mm

:)

Opublikowano

Dzieki :good:[br]Dopisany: 08 Styczeń 2012, 19:36_________________________________________________A czy zna ktos numery pinow do tych wiazek, interesuja mnie te gotowe kabelki z założonymi dwoma pinami. Pozdro[br]Dopisany: 09 Styczeń 2012, 14:35_________________________________________________????

Opublikowano

000 979 132 do czerwonej kostki

000 979 134 do zielonej kostki. W ASO zamiast zielonej kostki dostaniesz dwie czarne, które się łączą. W jednej czarnej są miejsca na 3 piny. Dwa z nich to właśnie 000 979 134. Trzeci jest większy i prawdopodobnie to będzie 000 979 136. Ale nie jestem pewny... U siebie dałem ten mniejszy i też śmiga...

Opublikowano

są 2 węższe i 2 szersze , niestety numerów nieznam , kiedyś byłem w aso i pytałem ale jak zwykle pan powiedział że niewie o co kaman :confused4:

Opublikowano

te węższe to na pewno 000 979 134, chodzi tylko o ten szerszy... ale powinien być 000 979 136... będziesz potrzebował po 2 piny ( 1 kabelek ) z każdego z nich do kostki... do kostki czerwonej to w zależności czy masz pakiet światło. Jak nie to 1 kabel 000 979 132 (2 piny), jak z pakietem to 2 kabelki...

Opublikowano

Dzieki wielkie :hi: wiec czas zaczac rezac..

p.kolego a wiązkę gdzie składasz?? w Londynku czy w PL??

Jak w Lon to sprawdź najpierw ceny pinów... Czasami jest lepiej zakupić w ASO w PL i przesłać do Anglii. Jak robiłem wiązkę do BOSE to zaśpiewali sobie £22 ( :wallbash:) za jeden kabelek !!! W PL to samo 24 zł...

Opublikowano

Wiem czasem jest dosc spora roznica, tez tak czasem robilem. Sprawdze ceny jak beda z kosmosu to sam zrobie wiazke :>

Pozdro[br]Dopisany: 12 Styczeń 2012, 21:47_________________________________________________

Dzieki bardzo za odpowiedz.

Czyli piny 4 i 5 to 12v i masa - który do którego? Skąd najlepiej wziąść 12v?

Złącze nad nogami kierowcy za modułem centralnej elektryki. :) 12V puszczone oczywiście przez bezpiecznik.

Moje pytanko - Do ktorego bezpiecznika trzeba sie podlaczyc z kablami z czerwonej kostki??