Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nokiany V made in Russia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko .

Od lat polecałem Nokiana na tym forum , ale po tym co się stało w to latko zmieniam zdanie :decayed:

Nokiany V wzmacniane ( XL-ki ) w rozmiarze 205/60R16 , DOT 11 11 , zakupione na sezon 2012 .

Z racji posiadania drugiego autka do kręcenia się w koło komina ( A2-ka) niewiele jeżdżę A4-ką, głównie trasy i rocznie wychodzi tego ok 10kkm.

Niejeżdżone auto stoi w garażu , nieużywane koła letnie też zimują w garażu .

Przez pięć sezonów zrobiłem na nich około 25-30 kkm , bieżnik 5-6 mm i szóstego sezonu nie dźwignęły :decayed:

Zaraz po założeniu na wiosnę zaczęły się dosłownie rozłazić :P

W ciągu zaledwie 1.5 kkm wszystkie cztery sztuki zachorowały na ten sam problem , kord pod bieżnikiem zaczął pękać, profil opony zaczął się mocno odkształcać i nie dało się jeździć na nich szybciej niż 80 -100 na godzinę .

20170808_182135.jpg

20170808_182335.jpg

20170808_182423.jpg

Dwie sztuki zwaliłem  z auta już w czerwcu ,  zakładając tymczasowo stareńkie Nokiany H w tym samym rozmiarze ( zapomniałem je wyrzucić i się doczekały) :P

Służyły mi one wiernie przez pięć latek przed tymi ostatnimi.

Pomimo swych dziesięciu latek , przebiegu ok 50 kkm i bieżnika ledwie 3 mm z kawałkiem spisywały się dzielnie i bez zastrzeżeń do początku sierpnia , kiedy to zakończyłem przygodę z letnimi Nokianami definitywnie i wpadły na koła Continentale :hi:

Ważny szczegół , który różnił  te opony oprócz epoki produkcji to jej miejsce .

Te stareńkie H ( NIE WZMACNIANE ) były z Fnlandii , a te "mocarne" V-ki z Rosji :P

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Znak czasów-tandeta w każdej dziedzinie

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, Rabbi napisał:

Znak czasów-tandeta w każdej dziedzinie

No fakt , słychać że inne firmy też mają podobne problemy :decayed:

Może w tych czasach producenci powinni już drukować na oponach nie datę produkcji tylko datę przydatności do użytku , ot tak jak na produktach spożywczych :P:hi:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Spadek jakości na wszystkim, no ale jak dzisiaj w firmach rządzą księgowi tak to jest

Opublikowano

Dorzucę też od siebie.Kupiłem na wiosnę 2016 2 komplety Nokian z Russia:decayed:.O ile zimówki WRD4 żyleta,tak letnie w tym 2 sezonie zaczęły się sypać.U mnie "ząbkują".Na razie 1 sztuka,ale czort wie co będzie dalej.Zrobione może 17 tysięcy.Próbować to reklamować może jeszcze?

Opublikowano

Kupiłem wiosną komplet nokianów line i w sumie reklamowałem 3 sztuki- 2 od razu robiły ósemki na boki jak koło w składaku wigry 3, a jedna po kilkuset kilometrach przypominała jajo. Reklamacje trwały długo, w końcu opony wymienili i dostałem proste, ale to pierwszy i ostatni komplet od nokiana. Co ciekawe były made in Finland, z 2016 roku.

Opublikowano

Trochę mnie koledzy rozczarowali bo na wiosnę chcę kupić nowe alu i oponki i myślałem właśnie nad Nokianami bo zimowe WR D4 spisują się na medal. Tak więc wybór padnie raczej na Vredestein.
Pozdrawiam

Opublikowano

Mój szef w Range Rover'ze Sport miał Nokiany Z-Line i po dwóch sezonach zaczęły się jakby kruszyć i odpadać kawałeczki gumy. W tym roku był ich trzeci i ostatni sezon - wrócił z trasy z duszą na ramieniu, bo auto zaczęło podskakiwać - co się okazało jedna opona całkowite jajko (dokładnie w ten sam sposób jak na zdjęciach autora tematu), dwie w sposób minimalny, ale też już zaczęły "puchnąć", jedna ok :decayed: Także poszły od razu do śmietnika.

Opublikowano

No nie wiem co macie z tymi oponami, mam Z Line Nokiana już 3 sezon i zero problemu zostało jeszcze 5mm bieżnika opona wizualnie bardzo ładnie wygląda. Przed sezonem zawsze wyważana i zero problemów. Myślę że jeszcze przyszły cały sezon że pokojnie obleci. Ja swoje koła myje po sezonie potem używam preparatu do opon i wieszam na haku zero problemu. 

Opublikowano
  • Autor

Na pewno ten problem nie bierze się z niewłaściwej eksploatacji , ani tym bardziej niewłaściwego składowania opon :decayed:

Po prostu po Nokii chyba przyszedł czas na Nokiana ... :kox:

Opublikowano

Mogę tylko potwierdzić - mam ten sam problem. Bieżnik pęka i guma odchodzi płatami + ewidentnie jest głośniej w aucie. Zimówki sobie chwalę, ale letnich Nokianów nigdy więcej

Opublikowano

Dokładnie mam to samo w nokianach wrg2. popękane boki opony i tez są made in russia. Opony 5 letnie. Dobrze że zauważyłem to w miarę szybko :D poleciały już na śmietnik :D