Bocian94audia4b62004 Opublikowano 14 Października 2017 Opublikowano 14 Października 2017 Czy możliwe jest kopcenie z wydechu na biało po zastosowaniu za małego separatora odmy ? mam do dyspozycji 2 separatory jeden z calowymi końcówkami a drugi jak na zdjęciu ( króćce około 13mm), przy zastosowaniu tego mniejszego po przejechaniu 300 km samochód kopci na biało na postoju ? zbieg okoliczności czy faktycznie za mały przepływ powietrza ze skrzyni korbowej ? Problem z zamontowaniem większego OTC jest taki ze nie ma na niego miejsca....
kamil-vag Opublikowano 14 Października 2017 Opublikowano 14 Października 2017 No dobra a jakbyś wstawił tulejkę (rurkę) zamiast OTC i zobaczył czy wtedy też będzie kopcił ? ? ? Jak nie to masz odpowiedź...
Bocian94audia4b62004 Opublikowano 15 Października 2017 Autor Opublikowano 15 Października 2017 Po odpięciu małego OTC przestał kopcić na biało...... Natomiast powróciło kopcenie na czarno przy wyższych obrotach.. ( gwałtownym przyspieszaniu) dodam, że turbo po regeneracji jakieś 5 tys km.... Wtryski sprawdzone i w idealnym stanie.....
kamil-vag Opublikowano 15 Października 2017 Opublikowano 15 Października 2017 Turbinę regenerowałeś bo ? Puszczała olej ? Takie chwilowe kopcenie TDI przy depnięciu to jest raczej normalna sprawa, poobserwuj na drodze, w trasie... praktycznie każdy diesel przy mocniejszym depnięciu zakopci... Zawsze możesz zdjąć rurę wydechową od turbo i zobaczyć czy na części gorącej są ślady spalonego oleju - bo z tymi regeneracjami jest różnie... Masz jak zrobić logi ? Może jest gdzieś nieszczelność ? Przydałyby się 003+008+011
Bocian94audia4b62004 Opublikowano 15 Października 2017 Autor Opublikowano 15 Października 2017 (edytowane) Turbo po regeneracji ze względu na padnięta zmienna geometrie ( te trybiki małe były zniszczone) . Kopcenie zaczyna się przy 2.5 tys obrotów, najgorzej widać to jak coś za mną jedzie w nocy i wszystko odbija się w reflektorach. Dolot na 99% szczelny ściągnąłem go i sprawdzałem i wygląda wszystko ok. Olej jest w tej rurce od odmy która wchodzi w dolot Turba przy filtrze powietrza. Nie mam opcji na zrobienie logow... Edytowane 15 Października 2017 przez Bocian94audia4b62004
piotrsob1 Opublikowano 15 Października 2017 Opublikowano 15 Października 2017 23 godziny temu, Bocian94audia4b62004 napisał: Czy możliwe jest kopcenie z wydechu na biało po zastosowaniu za małego separatora odmy ? mam do dyspozycji 2 separatory jeden z calowymi końcówkami a drugi jak na zdjęciu ( króćce około 13mm), przy zastosowaniu tego mniejszego po przejechaniu 300 km samochód kopci na biało na postoju ? zbieg okoliczności czy faktycznie za mały przepływ powietrza ze skrzyni korbowej ? Problem z zamontowaniem większego OTC jest taki ze nie ma na niego miejsca.... Toto ze zdjęcia musi blokować przepływ przedmuchów ze skrzyni korbowej na tyle, że wzrasta w niej ciśnienie powyżej tego w układzie wydechowym i dolotowym, a to jest przyczyną przedostawania się oleju przez uszczelnienia turbiny , którego efektem jest kopcenie na biało podczas pracy szczególnie na biegu jałowym
kamil-vag Opublikowano 15 Października 2017 Opublikowano 15 Października 2017 Piotr święta racja ! teraz mi się przypomniało, że czytałem kiedyś ciekawy artykuł, tu trochę ważniejszych punktów z jego treści: Już przy nadciśnieniu wynoszącym tylko kilka milibarów olej silnikowy z turbosprężarki jest wtłaczany do układu ssącego i wydechowego, powodując powyższe objawy. Wytłaczany olej ulega spalaniu w turbosprężarce i w silniku. Dodatkowym skutkiem jest utrudnienie ruchów mechanicznego układu przestawiania VTG wskutek osadów nagaru olejowego aż do jego zablokowania." Warto pamiętać też, że wszelkie modyfikacje układu wydechowego jak wycinanie katalizatorów / DPF powoduje zmianę ciśnienia spalin w układzie wydechowym, które najczęściej doprowadza do wycieków oleju z turbosprężarki, gdyż takie działania zaburzają jego prawidłową pracę. Część ssąca turbosprężarki nie tylko zasysa powietrze ale równocześnie pomaga odprężać skrzynię korbową. Bardzo często nieprawidłowe separowanie oleju w odmie skutkuje pojawieniem się oleju na kole kompresji turbosprężarki i dalej w intecoolerze. Już niewielkie zwiększenie ciśnienia w skrzyni korbowej blokuje swobodny spływ oleju z turbosprężarki i jego wyciek szczególnie na stronę układu wydechowego naszego auta. Ludzie też często pytają, dlaczego po wsadzeniu rurki odmy w butelkę nie pojawia się tam olej, lub jest go bardzo mało... Trzeba mieć na uwadze to, że zamknięty układ ssący turbiny wspomaga odprężanie skrzyni korbowej...
Bocian94audia4b62004 Opublikowano 15 Października 2017 Autor Opublikowano 15 Października 2017 (edytowane) Czyli gdybym zastosował duzy separator z dużym przepływem nie byłoby problemow ? Nie bd kopcił na biało na biegu jałowym ani na czarno przy gazowaniu, i po problemach ? Czy wgl zapomnieć o separatorach i pogodzić sie z kopceniem na wyższych obrotach ? Ale z drugiej strony wszyscy pisza ze OTC to idealne rozwiazanie... Edytowane 15 Października 2017 przez Bocian94audia4b62004
piotrsob1 Opublikowano 15 Października 2017 Opublikowano 15 Października 2017 (edytowane) 45 minut temu, Bocian94audia4b62004 napisał: Czyli gdybym zastosował duzy separator z dużym przepływem nie byłoby problemow ? Nie bd kopcił na biało na biegu jałowym ani na czarno przy gazowaniu, i po problemach ? Czy wgl zapomnieć o separatorach i pogodzić sie z kopceniem na wyższych obrotach ? Ale z drugiej strony wszyscy pisza ze OTC to idealne rozwiazanie... Jeżeli OCT nie będzie utrudniał odpowietrzania skrzyni korbowej to to kopcenie na biało powinno zniknąć. Kopcenie na czarno to inna bajka, sadze powstają przy niedoborze tlenu podczas spalania, albo z powodu zbyt słabego rozpylenia paliwa w cylindrze , trzeba dojść przyczyny . Może to być skutkiem eksploatacyjnego zużycia silnika i jego osprzętu , może się okazać że doprowadzenie silnika do perfekcyjnego stanu jest po prostu nieopłacalne Dla tego zalecam szczegółową diagnozę problemu przed decyzją o naprawie , a w przypadku nieznacznego dymienia proponuję się po prostu przyzwyczaić P.S. Ja w ogóle nie jestem zwolennikiem OCT , jak silnik jest w miarę dobrym stanie, to takie wynalazki są do niczego mu nie potrzebne Edytowane 15 Października 2017 przez piotrsob1
Rekomendowane odpowiedzi