janeksroka Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Cześć, W piątek, wracając z Berlina, miałem zdarzenie na A4, pomiędzy legnicą i wrocławiem. Skutkiem zdarzenia jest uszkodzona maska, tylna kanapa, wgniecenie na podszybiu tylnym oraz wybita szyba przednia i tylna. Przyczyną uszkodzeń był element, który wypadł spod kół samochodu ciężarowego bądź spadł z tego pojazdu, odbił się od maski, wpadł przez szybę, uderzając w tylną kanapę, odbił się i wybił szybę oraz uszkodził podszybie (ten element metalowy pod szybą, przykryty wykładziną, jest wygięty). Oczywiście ubezpieczyciel stwierdził, że nie ma sprawcy, więc nie ma jak tego zgłosić w moim TU. Dowiedziałem się również, że mogę zgłosić się do GDDKiA, jako zarządcy drogi o odszkodowanie za wyrządzone szkody. Czy są jakiekolwiek szanse na uzyskanie odszkodowania od GDDKiA? Posiadam numer noty policyjnej, zdjęcia własne oraz wykonane przez kierowcę lawety (wysłanego przez TU z racji assistance). Nie robiłem wyceny rzeczoznawcy. W samochodzie na razie są wstawione szyby, za co mam rachunek. Reszty uszkodzeń na razie nie usunę, ponieważ nie dyskwalifikują one pojazdu z ruchu drogowego, a nie mam na to czasu. Dzięki z góry za odpowiedź, pozdrawiam.
hak64 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 55 minut temu, janeksroka napisał: Czy są jakiekolwiek szanse na uzyskanie odszkodowania od GDDKiA? Tak, ale...nie jest to łatwe. Praktyka wskazuje, że zwykle podstawą przyjęcia odpowiedzialności przez zarządcę drogi, lub jego ubezpieczyciela, jest wykazanie zaniedbania, lub zaniechania podjęcia czynności. Innymi słowy, należy wykazać, że zarządca drogi był informowany o zagrożeniu (leżącym na jezdni przedmiocie), a pomimo tego nie podjął czynności zmierzających do usunięcia zagrożenia.
janeksroka Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2017 Czy takowe zgłoszenia były niestety nie wiem. Przedmiotu też nie znalazłem, bo przeleciało z taką prędkością, że nie zorientowałem się w pierwszej chwili, że jest coś uszkodzone poza przednią szybą. Wiecie może czy mogę uzyskać wgląd do notki policyjnej? Dodam, że nie było świadków zdarzenia.
hak64 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 4 godziny temu, janeksroka napisał: Wiecie może czy mogę uzyskać wgląd do notki policyjnej? Mało prawdopodobne, ale może to zrobić ubezpieczyciel (twój, lub zarządcy drogi).
janeksroka Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2017 Ok, dzięki. Dam znać jak sprawa się rozwinęła.
.Pablo. Opublikowano 7 Grudnia 2017 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Myślę że sprawa nie do wygrania niestety. Gdybyś miał jeszcze ten przedmiot co zdemolowal auto ale bez niego nie wykonalne. Obrona będzie prosta coś spadło z ciężarówki i rozwalilo ci szybę. Zgłoszenia nie było.
janeksroka Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2017 Pewnie jakby była to tylko szyba to olałbym temat, zniszczenia są znacznie większe. Przy zakładaniu tylnej szyby okazało się, że jest wygięta blacha przy bagażniku, na szczęście udało się założyć szybę. No nic, dam znać co z tego wyszło. Dzięki serdeczne za aktywność.
romanzlasu Opublikowano 7 Grudnia 2017 Opublikowano 7 Grudnia 2017 daj jakieś zdjęcie, szczeście że nikt tym czymś nie dostał bo pewnie źle to by się skończyło
janeksroka Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2017 Szczęścia mnóstwo, bo sprawdzałem trajektorię lotu tego elementu, max 10 cm od ramienia. A ważyć też trochę musiał skoro maska jest dziurawa a pod tylną szybą wygięta blacha. Fotki w załącznikach. Mam ich więcej, ale muszę zmniejszać żeby dodać, więc takie oddające mniej więcej poziom zniszczeń.
hak64 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Opublikowano 7 Grudnia 2017 No to miałeś szczęście, że cię to nie trafiło, bo mógłbyś tego nie przeżyć.
janeksroka Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2017 Mam tę świadomość, tym bardziej chciałbym uzyskać przeprosiny i rekompensatę za straty od GDDKiA.
qruku Opublikowano 9 Grudnia 2017 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Masakra. Naprawdę szczęście w tym całym nieszczęściu że nic Ci się nie stało
Kamyk Opublikowano 12 Grudnia 2017 Opublikowano 12 Grudnia 2017 stary wiem że masz inne wydatki, ale na serio, kup duża flaszkę i zaproś paru kumpli second chance, dosłownie
janeksroka Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2017 To już ogarnięte, wizyta w Częstochowie też była ;]
reganajax Opublikowano 28 Grudnia 2017 Opublikowano 28 Grudnia 2017 masakra, ja z tym do tv bym poszedł
Rekomendowane odpowiedzi