artur28 Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 Witam mam audi A6 2.5 tdi bez komputera pokładowego i chce założyć liczniki z pełnym fisem. CZy jak przełoże liczniki to będzie mi wszystko działało czy trzeba będzie coś przerabiać a jak tak to co??
marek3468 Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 witam.mysle ze jest troche problem. trzeba programowac kluczyki i byc moze wymienic transponder w kluczykach,jest to kosztowne. najlepiej spytac fachowcow sa oni na www.c-tronic.pl ,tam jest nr.tel. wszystko dokladnie wyjasnia.
YATES Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 A jeśli wymieniam licznik na taki sam z powodu awarii poprzedniego to też trzeba programowac kluczyki i wymienic transponder w kluczykach ????
KacperWKK Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 Też choruje na licznik z Fis-em ale po przeczytaniu ponad 40 postów na ten temat stwierdziłem że przy mojej instalacji dłubanina w pinach i lutowanie nie ma sensu i może sie to tylko skończyć stratami niz zyskiem. Poszukaj dokładnie w archiwum znajdziesz dużo postów na temat
demoralizator Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 KacperWKK w 97 jak widzę w twoim profilu były liczniki bez immo więc można sobie kominować spokojnie. Problem z kontrolą żarówek rozwiążesz poprzez podanie masy na piny 19,16 Manetke tez można założyć albo 3 przyciski do sterowania. Ewentualnie dwa ( do przodu i reset) tylko trzeba pożyczyć sygnał spalania z ecu czego nie miałem jeszcze czasu zrobic bo nie mam schematu łącza ecu. wszystkie operacje wykonjesz na kostce brakującej do fisa. Warto poszukać na forach audi 80. Oni często kombinują i wkładają liczniki z a4
marek3468 Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 kazda wymiana licznika nawet na taki sam wiaze sie z programowaniem kluczykow,chodzi o imobilajzer,a wymiana transpondera w kluczykach zalezy od rocznika samochodu,jesli jest od 2001 to nie. taki koszt to ok 400 zl.,jesli posiada imob.
YATES Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 kazda wymiana licznika nawet na taki sam wiaze sie z programowaniem kluczykow,chodzi o imobilajzer,a wymiana transpondera w kluczykach zalezy od rocznika samochodu,jesli jest od 2001 to nie. taki koszt to ok 400 zl.,jesli posiada imob. To znaczy,że jeśli kupię jakiś używany licznik np za 500zł to jeszcze muszę ponieść koszt około 400zł za wymianę transpordera w kluczykach ???? A nie można ze starego licznika przenieść imobilajzer do nowego ?????
demoralizator Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 Niestety nie bo immo i licznik to jedna całość. Pamiętaj jak będziesz kupował licznik od kogos to żeby podał ci kod do immo ten co jest przy przywieszce od kluczyków a najlepiej kup z kluczykami to będą i transpondery.
YATES Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 Nie rozumiem do końca.A jak mi wejdą te inne,nowe kluczyki do mojej starej stacyjki ?????
szogun0 Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 To znaczy,że jeśli kupię jakiś używany licznik np za 500zł to jeszcze muszę ponieść koszt około 400zł za wymianę transpordera w kluczykach ???? A nie można ze starego licznika przenieść imobilajzer do nowego ????? Można, ale trzeba zagadać z tymi co kręcą liczniki, żeby skopiowali zawartość pamięci. Tylko tyle, że nie zawsze się da. Jeśli zupełnie inne liczniki lub inny producent, to nie skopiuje.
YATES Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Czyli mam rozumieć,że jeśli uda mi się znależć dokładnie taki sam licznik tego samego producenta to jest szansa skopiować zawartość pamięci ??? A stare kluczyki będą wtedy kompatybilne z nowym licznikiem ????
szogun0 Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Jak znajdziesz taki licznik i skopiujesz zawartość pamięci to stare kluczyki wsadzasz w stacyjkę i uruchamiasz samochód.
Piotr Opublikowano 11 Marca 2007 Opublikowano 11 Marca 2007 Z przeprogramowaniem IMMO nie powinno byc zadnych problemow. Sam to robilem u siebie i wszystko zajelo 5 minut. Spec podlacza sie do komputera, zczytuje dane ze starych zegarow, wklada nowe zegary, programuje je, odpala samochow i kasuje 150 zl Wspominal mi cos, ze w innych zegarach moze byc wiecej problemu, ale wszystko jest do zrobienia.
jay_zzA4 Opublikowano 31 Marca 2007 Opublikowano 31 Marca 2007 Podlacze sie w ten temat. Chcialbym sie upewnic czy dobrze zrozumialem. Chce wymienic licznik w swojej furce. Teraz mam licznik UK-NSI i chcialbym go wymienic na normalny Np na taki: http://moto.allegro.pl/item177434466_zegary_licznik_audi_a4_1_6_99.html tylko ze ten jest z modelu 1.6 czy to tez jest jakis problem ?? bo ja mam silnik 1.8 I jak wyglada ta sprawa z tym immo przy wymianie licznika ??
schiller Opublikowano 31 Marca 2007 Opublikowano 31 Marca 2007 jesli chodzi o immo to bylo juz wielokrotnie opisywane. a licznik to ja ci moge moj opchac jak znajde jakis z FIS-em w dobrej cenie
martin a4 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 1.6 a 1.8 nie gra roznicy gorzej bo ten licznik jest na 32 piny a ty masz 26pinow duzo przerabiania a no i jeszcze problem z immo bo ty raczej nie bedziesz mial immo w liczniku a ten z allegro ma juz wbudowany w zegar .
szogun0 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 1.6 a 1.8 nie gra roznicy gorzej bo ten licznik jest na 32 piny a ty masz 26pinow duzo przerabiania a no i jeszcze problem z immo bo ty raczej nie bedziesz mial immo w liczniku a ten z allegro ma juz wbudowany w zegar . Akurat Immo to nie problem bo się go nie podłącza w nowym liczniku i stara puszka gada z samochodem, wszystko gra.
ArtJG Opublikowano 15 Maja 2007 Opublikowano 15 Maja 2007 Witam wszystkich rezaczy. Czy któryś z kolegów wie skąd podciągnąć sygnał spalania ? Kupiłem licznik z FIS'em z tego samego rocznika co oryginalny, czyli z '95, oraz z dwoma dodatkowymi zegarkami (voltomierz i temp.oleju). Po podłączeniu nie działa temperatura oleju, spalanie pokazuje około 53 litrów. Niektórzy pisali że takowy sygnał należy podciągnąć pod kierownicę z ECU. Tylko nie wiem z którego pina. Proszę o HELP Pozdrawiam. dział Newbie najpierw [pre_pl]
Rekomendowane odpowiedzi