Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Biopaliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam pytanie :czy tankował ktoś z was biodiesla do swojej fury????

Mój znajomy ma A-4 1.9 tdi 130 rumaków on tankuje biodiesla i mówi że wszystko jest ok.

Co o tym sądzicie można na tym mykać czy nie warto???

Opublikowano

moim zdaniem nie warto...

Opublikowano

Nie tankowałem jeszcze tego paliwa do A4 ale w Anglii śmigałem A6 na tym paliwie tyle tylko ze w A6 nie ma pompowtrysków :gwizdanie:

Wiadomo, ze odrazu nic sie nie stanie jak będziesz na tym jeździł ale po np 20-30 tys km coś moze zacząć się dziać :gwizdanie:

Znajomy śmigał BMW e46 2005r na opale i biodiesel i juz musiał wymienic pompe paliwa za 1100zł tą przy silniku bo w BMW są az 3 pompy.

I jaki z tego morał?? nic nie zaoszczędził śmigająć na tym szmelcu tylko stracił a do tego kup póżniej taki samochód :blink::wallbash:

Opublikowano

Szanowny Panie :decayed:,

na biodieslu auto ma gorsze przyspieszenie, poza tym Audi nie zaleca biodiesla

Tankowałem trzy razy do pełna i powiedziałem dość, bo dynamika leżała. :sick3:

Poza tym na Oszołomie olej napędowy z Orlenu kosztuje 3,25 zł za litr w Bydgoszczy. Cena z wczoraj.

Warto więc?

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja zatankowałem AUDI 100 2,0D 86r.

Zatankowałem jeden pełen bak do pełna mojej ślicznotce. Zaczęła kopcić na niebiesko i ten dziwny zapach. Dodam że było lato i miała małe trudności z odpaleniem (trzeba było dodać gazu). Po wyjeżdzeniu tego po "sucha" przeszedłem na ON i ..... niestety tak jej zostało. Dodam jeszcze, że Ślicznotka ma przejechane już bez remontu 981 326 km.

Nie wiem co jej jest do tej pory. Narazie stoi i co weekend ją przepalam. W lecie się tym zajmę, podejrzewam wtryski.

Obecnie mam A4 i broń Boże tego NIE LAĆ.

Opublikowano
  • Autor

Też tak myśle że nie warto :thumbdown:

Opublikowano

Nie ma sensu lac biodiesla do nowszych motorkow,te starsze to co innego a zima to juz tragedia. :thumbdown:

Opublikowano

biopaliwo to do ursusa i na pole.. zalalem bioester na Bliskiej tylko jeden raz i to w proporcji 1:4 bo mialem jeszcze troche tradycyjnego paliwa w baku.. slabe przyspieszenie, wiecej pali, smieeerdzi..

Opublikowano

Stare diesle też tego nie tolerują a przynajmiej mój z 86 roku z przebiegiem bliskim miliona i może ze względu na ten przebieg nie powinienem tego lać. No ale cóż stało się.

Opublikowano

np.

w ford nie zaleca tankowania biopaliwa do swoich aut i jest to wyraznie napisane książsce serwisowej

jakbym miał mercedesa beczkę to bym pewnie tankował

a taki mi sie marzy w coupe :kox:

ja bym nie tankował do swojej a4

• 1 rok później...
Opublikowano

ja tankuje do swojej a4 1.9 tdi 130km avf i jakiejs roznicy nie spostrzeglem tyle ze plackami ziemniaczanymi troszke wali i przy odpalaniu troche bialego dymka se pusci a zasieg na baku ten sam tyle ze mam wywalony kat a przy dzisiejsej cenie 4.45 za on i 3.79 za bio na bliskiej to sie chyba oplaca a pezelecialem juz z 5 tys km i nic nie zauwazyle zeby cos sie dzialo z silnikiem a ma juz 210 000 km przelecane

Opublikowano

to przelataj jeszcze z 20 tys km i wtryski bedziesz miał do wymiany i potem porozmawiamy o różnicy 4.45 za on i 3.79 za bio :gwizdanie:

Opublikowano

jeśli ktoś leje ten ziemniaczany gnój do swojej niuśki z pompowtryskami to szczerze gratuluje :wallbash: ciekawe po jakim przebiegu PD'ki powiedzą dość jazdy na ziemniakach i frytkach :polew:

Opublikowano

Podejrzewam, że wkrótce.

Poza tym biopaliwo przedostaje się do oleju silnikowego i osłabia jego właściwości smarujące.

Opublikowano

Zamiast Bio lepiej kupic z pewnego zrodla ruska tylko nie tutaj przy granicy tylko kawalek dalej.

Opublikowano

W B7 wyraźnie jest napisane w instrukcji i na pokrywie wlewu paliwa że kategorycznie nie należy lać Bio

Mój silnik BLB jest na pompkach więc to samo dotyczy twojego

Opublikowano

matko :wallbash: to ja tu zawsze leje jakiegos v powera albo cos z tych niby lepszych czyli drozszych a jak nie maja na stacji to jade dalej to troche chce mi sie smiac jak piszecie ze lejecie bio, bo jak mozna probowac oszczedzac na i tak bardzo oszczednym dieslu :kox: to moze od razu lejcie jakis olej typu biedronka value, przeciez to tez bio...

Opublikowano

Wlejesz bio zaoszczędzisz np 100zł a po trzech miesiącach wsadzisz 3000tys bo wtryski polecą.Lepiej zalać pewniaka V-Powera :good:

Opublikowano

Wlejesz bio zaoszczędzisz np 100zł a po trzech miesiącach wsadzisz 3000tys bo wtryski polecą.Lepiej zalać pewniaka V-Powera :good:

Nie zaoszczędzisz miesięcznie 100 zł, niech ktoś zrobi ok 2 tys miesięcznie to jest ok 100 litrów ropy, niech różnica będzie 0,5 zł co daje 50 zł miesięcznie.

Przeciętnie się jeździ ok 1000 km miesięcznie a różnica między bio a normalnym ON (nie Verva i pochodne) jest przeważnie ok 25 gr, co daje oszczędność rzędu 10-15 zł.[br]Dopisany: 18 Maj 2010, 15:29_________________________________________________Pod warunkiem że BIO spali tyle samo co ropki. Jak się okaże że BIO spalił jeszcze więcej niż ON to już nie ma o czym mówić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na każdej stacji diesel występuje z dodatkiem biopaliw (estrów) rzędu 5%, 10%, dotyczy to także paliw typu verva, vpower itp, z tym że do nich akurat dozowany jest dodatkowo uszlachetniacz. Diesel w czystej postaci to już rzadkość i na stacji to jak loteria.

Tak więc nasze biedne autka skazane są na paliwa delikatnie mówiąc niepewne :sick3:(pominę już fakt jakości zbiorników na stacjach).