Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

BMW M2 LCI - Goły szarak w węglu!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hallo Hallo,

Po dłuższej przerwie, Młody wraca do motoryzacji :)

Trochę się rozpisałem, więc jak chcecie konkrety to scrollnąc dwa razy w dół proszę !

Więc tak, w skrócie opiszę historię wyboru auta.

Było ciepłe lato i mało padało, będąc na drugim końcu świata (południowo-wschodnia Azja) męczyłem filmiki na YT/fora/recenzje różnych aut żeby wybrać to jedyne, które miało już zagościć pod domem na początku 2018. Po filmikach, recenzjach itp, wybór był jednoznaczny - BĘDZIE RS3 w sedanie!! I tak miesiące mijały, ja dalej męczyłem te fora i filmiki i jarałem się jak widziałem RS3 na ulicach. Aż w końcu przyszedł dzień konfiguracji i wysyłki do dilera.

Tadammmm i jest! Konfig super, kolor Ara blau z pakietem czerni, wszystkie zabaweczki itp itd. ale to będzie fura!! Wysyłam dilerowi konfigurację, załatwiam papiery, rabat w wysokości prawie 20% przyznany, wszystko pięknie aż tu nagle ZONK. Panie Mateuszu, wszystko good, wysyłamy zamówienie do fabryki, czas oczekiwania to ok 180 dni.... Eeee, że co proszę? 6 miesięcy? No nie...

No i zacząłem myśleć... W lutym przeprowadziłem się z firmą do Niemiec i potrzebowałem na JUŻ jakieś auto. Po tym, jak najtańsza wypożyczalnia skasowała mnie prawie 500e za wynajęcie VW Polo 1.0 na 3 tygodnie powiedziałem nie nie, przecież jak mam tak czekać 6 miesięcy to mnie strzeli... Niby mógłbym kupić jakiegoś kaszlaka na 6 miesięcy i sie bujać a później odsprzedać ale wiecie jak jest...

Pojechałem z wizytą do lokalnego salonu Audi żeby w końcu się przymierzyć do RS3. Wchodzę do salonu, JEST! a nawet SĄ! Bo stoją 2 Ryśki w salonie. Co prawda w sportbacku ale są! Oglądam, stękam, kopie w oponę, trzaskam drzwiami, udaję zainteresowanego i w końcu wsiadam do środka. Wsiadam i nie dowierzam... Czemu tu się kur... tak wysoko siedzi jak w A3? Czy te fotele Supersporty nie schodzą niżej? No schodzą, całe 2cm niżej... więc pompuję w dół i sobie myślę "What a let down...". (Ale przyznaję, że VC to w ogóle świat jest!)

Przypałętał się jakiś sprzedawca i zagaduje proponuje kawę itp itd. jak to w salonach. Chwali te RS3, że taki popyt (że tak długo się czeka...!) i, że najlepsze auto w gamie. Mówię mu, że wiem i jestem już zdecydowany na kupno tylko: 1 - nigdy nie jeździłem, a 2 - 6 miesięcy się czeka!!... Więc Pan proponuje sprawdzenie katalogu po-demówek na które dają dobre rabaty i auto mogłoby być już za tydzień. Więc siadamy razem do kompjutera i kicha... nie ma RS'ów demówek. No to jeszcze go bałamucę, że może jednak zamówię ale musiałbym się przejechać i zobaczyć czy warto czekać te 6 miesiecy. Na to pan, że nie ma opcji bo nie mają egzemplarza do jazd... Mało tego, nie ma opcji załatwienia. Ok, ciekawe... Może ludzie przychodzą i wyciągają 70k na stół bez jazdy próbnej ale to nie ze mną takie numery. Będąc fanem Audi, miałem w głowie jeszcze nową S5 bo ciekawi mnie jej wygląd więc pytam tak samo o S5 i tych już kilka jest więc Pan daje mi namiar do sprzedawcy co się zajmuje autami demo i później kontakt już tylko z tym panem. Koniec końców, Audi S5 też się nie dało załatwić na jazdę próbną, panowie zapewniali, że demówki przyjeżdżają jak nowe i nie ma się co martwić ale chciałem się jednak przymierzyć... Mieli S5 polifta (2016), pojeździłem ale to jednak nie dla mnie.

Więc wyjeżdżam z salonu Audi i dzwonię do kuzyna (też fan Audi! Ex-właściciel 400hp TTS). Opowiadam sytuację a on do mnie, jedź do BMW!! Nie no przestań, w ogóle mi się nie widzą te BMW. Jedź kur*a zobacz, co Ci szkodzi. No to siup, navi, najbliższy salon BMW - 5 minut. Więc jadę!

Jedyne BMW jakie mnie jakkolwiek interesowało to M2, małe, szybkie, trzymające się drogi i bardzo ładne! Więc wchodzę i od razu zaczynam temat M2, że oglądałem RS3, że myślę nad Audi ale chcę też dać szansę BMW. No to Pan zaprasza mnie do biura i mówi, że na nówke to też 6 miesięcy ALE, że ich dyrektor działu na codzień jeździ M2 zarejestrowaną na ich salon jako autem służbowym. Mało tego, akurat dyrektor jest w salonie i możemy to auto zobaczyć! Super!! 5 minut, klucze załatwione i idziemy na zewnątrz. Stoi szarak w czarnym pakiecie z dodatkami carbonowymi, uuuu to mi się widzi! Odpalam i zonk, ale to brzmi!! Bajka Panie, bajka! Auto 5k przebiegu z końca listopada 2017. Sprzedawca proponuje jazdę próbną ale, że jest późno i duży kocioł, umawiam się na następny dzień.

Oferta na auto też dobra, zniżka z ceny katalogowej ok. 20% i za 5 stówek dołożą zimówki na których stoi (letnie zdjęte od razu po dostawie, czyli nówki). Przyjeżdżam na test drive i SZOK!!! Jak to brzmi, jak to skręca, jak to za***iście wygląda! Jaką to ma fajną pozycje za kierownicą, zakochałem się! W sumie, to już RS3 mi się przestało podobać bo 4 drzwi nie potrzebne, bo buda wąska (ledwo co poszerzona względem A/S), bo pozycja za kierą nie taka i bo wygląda trochę jak zwykła A3... No ale głupio by było wziąć emkę bez przejażdżki RS'em, na którego tak się napaliłem.

Więc wertuje ogłoszenia salonów i jest, 100km ode mnie stoi RS3 w sedanie, w kolorze Nardo, z ceramiką, pakietem RS design i innymi bajerami, jadymy!

Auto stoi, piękne, brzmi fajnie (chodź te pierdzenie trochę sztuczne) ale!! konifg mi nie podszedł i w ogóle, nawet po jeździe nie zrobiło na mnie większego wrażenia (w porównaniu do banana po jeździe M2). Więc wysiadłem, zapytałem jeszcze z ciekawości o ofertę ale wiedziałem już, że wróce po emke.

Więc załatwienie papierów, ubezpieczenia, itp itd i o to ona, dzisiaj odebrana!!

BMW M2 LCI (wersja facelift) w kolorze Mineral Grey

Moc 370bhp

Z wyposażenia to w Emkach za dużo nie można dobrać bo większość jest, ale mamy tu:

- Szyber

- BMW Connected Services

- BMW Apple Car Play

- Lampy skrętne LED z auto długimi, wyłączaniem niektórych LEDów itp itd. wariacja w nocy!

- Cyfrowy blat (no i dobrze, bo ten stary szary mi się nie podobał!)

- Harman & Kardon audio

- Wstawki z pakietu carbon M Performance!! - To jest fajne i rzadko spotykane, dokładki zderzaka przedniego, listw bocznych oraz spojler w Carbonie.

- Lane Assist

- Rozpoznawanie znaków

- Czujki i kamera cofania

- Grzane stołki

- Bezprzewodowa ładowarka w podłokietniku - kicha bo Samsung galaxy Note nie wchodzi, a w RS3 wchodził - plus dla RS'a :)

i tam inne bajery, ale tu nie o bajery chodzi a o to jak to auto brzmi, prezentuje i się prowadzi :) I'm in love!

Co do modów? No pewnie, już zamówiłem jakieś tam pierdoły :)

Rozpisałem się, sorry! Ale moja historia jest nauczką, żeby sprawdzić wszystkie dostępne opcje a nie zamykać się na jeden model/markę ;-) 

Btw. Mercedesa też sprawdziłem - not for me.

Joł! Może do BT, jak dobrze pójdzie! I jak mnie wpuszczą bawarką ;-)

2018-02-24 09.55.22.jpg

2018-02-24 09.55.39.jpg

2018-02-24 09.55.48.jpg

2018-02-24 10.00.47.jpg

2018-02-24 13.14.48.jpg

2018-02-24 14.20.14.jpg

2018-02-24 16.13.37.jpg

2018-02-24 15.47.43.jpg

2018-02-24 15.47.17.jpg

2018-02-24 14.23.34.jpg

2018-02-24 14.18.55.jpg

2018-02-24 14.18.02.jpg

2018-02-24 14.17.55.jpg

2018-02-24_15_50_30.mp4

Edytowane przez Młody_drog

Opublikowano

zaj.... świetny wybór, M2 są genialne. Gratuluje i zazdroszcze zabaweczki. 

Opublikowano

A nie mówiłem? ????

Opublikowano

Fajna , niech cieszy :thumbup1: . Tankowanie jak dobrze widzę , w Ingol . 

Edytowane przez mariusz36

Opublikowano
12 godzin temu, Młody_drog napisał:

Co do modów? No pewnie, już zamówiłem jakieś tam pierdoły

Proponuję zacząć od wydechu.

Dopiero po jego zmianie M2 brzmi tak jak powino :)

Brat ma w M2 takiego Akrapa jak poniżej 

Opublikowano

Gratulacje:).  Świetny wybór!  Kolejny, który przesiadl się  OOOO i nie żałuje;)

Opublikowano
  • Autor
13 godzin temu, szymeniu napisał:

A nie mówiłem? ????

Oj tam oj tam...

12 godzin temu, mariusz36 napisał:

Fajna , niech cieszy :thumbup1: . Tankowanie jak dobrze widzę , w Ingol . 

Niee, tam mnie jeszcze nie było, tankowanie w Heidelberg

12 godzin temu, Bristol napisał:

Na razie nie widzę takiej potrzeby. Seria brzmi ciekawie, ale nie twierdzę, że w przyszłości nie wpadnie :)

Dzisiaj poupalane trochę w górach, zrobiliśmy trasę Schwarzwaldhochstrasse i jest bajka! Jaram się niesamowicie tym autem, zakręty i prowadzenie są obłędne :) 

2018-02-25 14.49.15.jpg

2018-02-25 15.16.05.jpg

2018-02-25 16.08.53.jpg

Opublikowano

Śliczna M'ka:)  Kolor :ok2:

Opublikowano

Nigdy BMW nie miałem, ale... ta ładna :) podoba mi się :) gratuluje wyboru :)

Opublikowano

a fuj, o! :decayed:

grunt, że jesteś zadowolony :) to w którym mieście teraz stacjonujesz?

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, jedrekx napisał:

a fuj, o! :decayed:

grunt, że jesteś zadowolony :) to w którym mieście teraz stacjonujesz?

Nie gadam z tobą :D

Przewiozę Cie i zmienisz zdanie

Jestem w Heidelberg, więc kawałek do BT mam...

Opublikowano

to zwiedzaj Neckarsulm, Stuttgart i Ingolstadt - daleko nie masz :decayed:

Opublikowano

Gratuluję, piękna sztuka i ciekawa historia :decayed:

Opublikowano
W dniu ‎2018‎-‎02‎-‎25 o 10:12, Bristol napisał:

Możesz nagrać jakiś filmik ? Albo chociaż zrobić zdjęcia ?

Opublikowano

Śliczna ! Sam się przymierzam do RS3 ale po ilościach postów Szymona chwalacego m2 też zacząłem o nim myśleć Ale potem sobie mówię quattro to quattro no i dźwięk RS3.. 

M2'ki nie słyszałem na żywo i obawiam się tył napędu bo przyzwyczajony do quattro i pewnego prowadzenia.. bardzo przewidywalnego..  gdybyś kiedyś był w okolicach hannoveru i miał trochę czasu daj znać ;) szerokości! 

Opublikowano

M2 jest świetna.wedle wielu opinin daje wiecej funu niz M4 no iż wglądu tez bardziej zadziorna :) 

Opublikowano

Osobiście nie jestem fanem bawarek ale ta jest - KOT! jeszcze ten kolor, trafia w me gusta:D Gratulacje pocisku:decayed:

Opublikowano

Mój kolega jeździ taką niebieską M2 od ponad już roku. Ten samochód powinien dostać car of the year!

Fun pure. Harman brzmi sporo lepiej od B&O. Porównywać raczej należy z TTRS. Ale w TT jeszcze większa ciasnota.  Silnik R5 ma niesamowity potencjał i wygląda to jak gdyby sztuczne go zdławili żeby nie odjeżdżały RS4.

Gratuluję i szerokości :)

Opublikowano
  • Autor
W dniu 2/3/2018 o 11:41, Binek1.8T napisał:

Śliczna ! Sam się przymierzam do RS3 ale po ilościach postów Szymona chwalacego m2 też zacząłem o nim myśleć Ale potem sobie mówię quattro to quattro no i dźwięk RS3.. 

M2'ki nie słyszałem na żywo i obawiam się tył napędu bo przyzwyczajony do quattro i pewnego prowadzenia.. bardzo przewidywalnego..  gdybyś kiedyś był w okolicach hannoveru i miał trochę czasu daj znać ;) szerokości! 

Podchodziłem tak samo do RS3, jak już wspomniałem - prawie zamówiłem w ciemno. Ale proponuję przejechać się zanim zdecydujesz... Szczególnie, jeśli nie potrzebne Ci tylne fotele. Ja też się obawiałem napędu na tył ale na razie jest dużo lepiej niż myślałem, na mokrym/śniegu boje się szaleć bo muszę się jeszcze trochę oswoić z tym autem, można szybko narobić bałaganu. Jak będę to się odezwę, ale to cholera daleko! :D 

W dniu 5/3/2018 o 21:40, turdzi napisał:

M2 jest świetna.wedle wielu opinin daje wiecej funu niz M4 no iż wglądu tez bardziej zadziorna :) 

Właśnie z wyglądu mi się coraz bardziej podoba. Kiedyś nie bardzo mi się ten kształt widział, ale teraz jest koks. Ta gruba d*pa z tyłu robi robotę :D (Normalnie nie gustuję w dużych tyłach, ale w samochodach mogą być :D) Mam jeszcze na tyle dystans H&R (gift od dealera), muszę sprawdzić ile mm, ale wygląda na 15.

Zrobiłem już ponad 1kkm (w tydzień :D) i jestem dalej zajarany, chociaż jest parę minusów!

1. Wspomniany już 'wireless charging' - Note 8 się nie mieści. Chociaż nie wiem, czy to minus M2 czy notesa, że jest taki duży...

2. Jest dosyć spore opóźnienie przy przejściu z 'R' na 'D', jak chcesz szybko zawrócić gdzieś to ten lag trochę denerwuje.

3. Mały zbiornik!! - 52 litry... Nawet przy spalaniu autostradowym, jadąc 150 przy spalaniu 10l ~ - co 2.5h~ tankowanie. Trochę to upierdliwe. Chyba założę gaz :decayed::grin:

3. Coś jeszcze było ale teraz mi wyleciało z głowy (czyli nie jest aż tak wielkim problemem), później dopiszę najwyżej

No i taki 'pół-minus' to komfort na autostradzie, jadąc 150-160, nawet na komforcie (klapy zamknięte) jest dosyć głośno i bardzo twardo. Możliwe, że hałas zniknie/zmniejszy się po przejściu na letnie opony ale to się zobaczy. Twardo jest, i to bardzo! Ale to nie jest auto na długie trasy, dlatego też tylko 'pół-minus'.

Co jeszcze ciekawego! W pakiecie z Mką mam szkolenie w BMW M Performance Training Centre, muszę dobrać datę i będzie sztos! Trzeba się nauczyć wykorzystywać chociaż 50% tego co to auto potrafi!

Jak się wszystko wyklaruje to za tydzień pakuję emkę w trasę Heidelberg --> Warszawa --> Bukowina --> Praga --> Heidelberg. Wtedy zobaczymy, co będę mówił po takiej trasie :D 

Właśnie myślę i obserwuję czy zakładać letnie opony przed wyjazdem :D Może lepiej nie, bo popada 3cm śniegu i będę musiał samochód zostawić na samym dole przy rondzie w BT :D 

Edytowane przez Młody_drog
zapomniałem czegoś.

Opublikowano

Piekna.

Tez wybrałbym BMW :)