adamek146 Opublikowano 11 Marca 2007 Opublikowano 11 Marca 2007 witam wszystkich jeden problem juz rozwiązaliście prosze o pomoc z drugim problemem kontrolka ABS zaczyna sie świecić po przejechaniu okło 3 km mechanik stwierdził ze trzeba wymienić dwa tylnie czujniki czujniki wymieniłem i dalej to samo jak sprawdzić czy stare czujniki są dobre? jak ustwić nowe czujniki ?
Tukan Opublikowano 11 Marca 2007 Opublikowano 11 Marca 2007 Podepnij vag sprawdz bledy w sterowniku abs.Czujniki powinny byc wbite do konca.Sprawdz sobie czujniki z przodu najlepiej wyciag je wyczysc powierzchnie i wsun je tak na 99% do konca moze pomoze!!!Ale bez testu vagiem sie raczej nie obejdzie!!! Pozdrawiam:a4fan:
adamq Opublikowano 11 Marca 2007 Opublikowano 11 Marca 2007 Niekoniecznie mogą być to czujniki (chociaż w 99% przypadków to one nawalają). Sprawdź błędy VAGiem, jak mówili poprzednicy. Jeżeli chcesz sprawdzić czujniki, to wejdź w Bloki Pomiarowe w VAGu i znajdź kanał, na którym są prędkości podawane z danych kół (bodajże kanał 02, ale na 100% nie jestem pewien - po prostu sam znajdziesz :biggrin: ). Potem udaj się na wycieczkę samochodem z podpiętym VAGiem. W kolumnach będziesz miał podane prędkości - powinny być prawie identyczne (nigdy nie będą podawać proporcjonalnie identycznych wartości). Jeżeli na którymś z czujników prędkość odbiega od normy trzech pozostałych, to będziesz wiedział kto jest winowajcą :biggrin:
Tukan Opublikowano 11 Marca 2007 Opublikowano 11 Marca 2007 Dobrze kolega napisal.Ale pamietaj jak ktorys czujnik bedzie pokazywac zle to wpierw go wyciagnij i wyczysc zanim kupisz nowy Pozdro
Gość Kaziu_Wichura Opublikowano 11 Marca 2007 Opublikowano 11 Marca 2007 Dobrze kolega napisal.Ale pamietaj jak ktorys czujnik bedzie pokazywac zle to wpierw go wyciagnij i wyczysc zanim kupisz nowy Pozdro lub też sprawdź kable prowadzące do czujnika, może wina leży po ich stronie. A tak w ogóle to nei ma co strzelać tylko trzeba Vaga podpiąć.
adamek146 Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Opublikowano 14 Marca 2007 witam kupiłem auto z świecącą się kontrolką abs mechanik stwierdził ze do wymiany dwa tylnie czujniki czujniki wymieniłem i dalej to samo zdjełem tylnie tarcze i nie widze pierścieni abs pytanie> czy na 100 % w tarczach są pierścienie abs gdzie mógłbym zamówić przez internet. czy ktoś zna jakąś strone z częśćiami do audi
adamek146 Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Opublikowano 14 Marca 2007 czy moge jakoś samemu sprawdzić czujniki bez VAGA
slaw Opublikowano 15 Marca 2007 Opublikowano 15 Marca 2007 czy moge jakoś samemu sprawdzić czujniki bez VAGA Możesz spróbować podłączyć czujnik do omomierza. Pokręcając kołem rezystancja powinna się rytmicznie zmieniać. Uwaga, musi się zmieniać w miarę w stałych granicach, delikatne pływanie oznacza że czujnik jest padnięty. Najlepiej najpierw zobacz dobry czujnik żeby zobaczyć jak powinno być.
szogun0 Opublikowano 15 Marca 2007 Opublikowano 15 Marca 2007 Pierścienie ABS powinny być widoczne na tarczy. Raczej rezystancja się nie będzie zmieniać.
slaw Opublikowano 15 Marca 2007 Opublikowano 15 Marca 2007 Raczej rezystancja się nie będzie zmieniać. Nie jestem pewny czy to rezystancja czy indukuje się napięcie. Na ohmomierzu to widać. Sposób jest sprawdzony - działa.
adamek146 Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Opublikowano 15 Marca 2007 dzięki panowie teraz tylko musze kupić pierścienie gdzie moge dostać?
szogun0 Opublikowano 15 Marca 2007 Opublikowano 15 Marca 2007 Raczej rezystancja się nie będzie zmieniać. Nie jestem pewny czy to rezystancja czy indukuje się napięcie. Na ohmomierzu to widać. Sposób jest sprawdzony - działa. Dokładnie indukuje się prąd elektryczny bo czujnik jest cewką.
wojtek26 Opublikowano 15 Marca 2007 Opublikowano 15 Marca 2007 Wystarczy podpiąć voltomierz w zakresie mV i obserwować zmiany napięcia
Rekomendowane odpowiedzi