Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klasy wagowe, kolory oznaczenia sprężyn i amortyzatorów 1BA 1BE 1BV w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Wąski_P napisał:

IMG_20210620_190809.thumb.jpg.6bd8d81432e41a7517985a64b5748744.jpgWitam poleci ktoś jakieś dobre amorki na tył do 1BE, konkretnie chodzi mi o zamiennik blisstena. Dodam że 3.0 w quatro. 

ori - 8E0 513 036 AF

bilstein - 24-119795

kyb - KYB341814

Monroe - MONG1362

Opublikowano

Kupiłem, a wręcz dostałem A4 B7 quattro s-line. Robię je dla zabawy na co dzień i wypadów w góry. Obnizyło sie standardowo tyle zawieszenie. Z naklejki wynika, że mam 1BE przód klasa 8 zielony biały biały i tył klasa 11 niebieski zielony zielony. Chce podnieść tył do góry a nawet 10-15mm wyżej niż przód. Doświadczeni forumowicze/forumowiczki doradźcie co tam wsadzić klasę 13 czy zwykłą sprężynę? W sumie jakby się na tym zawiasie dało podniósłbym całą do góry. Aha mam hak i będę z niego korzystał. I gdzie jak cos kupować sprężyny. Z góry dziękować za pomoc.

Opublikowano
5 godzin temu, Owca007 napisał:

Kupiłem, a wręcz dostałem A4 B7 quattro s-line. Robię je dla zabawy na co dzień i wypadów w góry. Obnizyło sie standardowo tyle zawieszenie. Z naklejki wynika, że mam 1BE przód klasa 8 zielony biały biały i tył klasa 11 niebieski zielony zielony. Chce podnieść tył do góry a nawet 10-15mm wyżej niż przód. Doświadczeni forumowicze/forumowiczki doradźcie co tam wsadzić klasę 13 czy zwykłą sprężynę? W sumie jakby się na tym zawiasie dało podniósłbym całą do góry. Aha mam hak i będę z niego korzystał. I gdzie jak cos kupować sprężyny. Z góry dziękować za pomoc.

Możesz podnieść całą do góry owszem. Wystarczy zmienić zawias na 1ba wtedy powinna w teorii pójść o 2cm do góry plus na tyl albo sprężyny o wyzszej kategorii bądź sa dostępne podkładki nad sprezyne które dają z tyłu dodatkowe 2cm.

Opublikowano

Zmienić zawias czyli amorek jego mocowanie i sprężyna bo reszta ta sama. Co do samych sprężyn to brać klasę 12 13 czy którą? co do podkładek pewnie gumowe czy to bezpieczne? I jakiś link macie?

Opublikowano
W dniu 5.01.2022 o 15:30, Owca007 napisał:

Zmienić zawias czyli amorek jego mocowanie i sprężyna bo reszta ta sama. Co do samych sprężyn to brać klasę 12 13 czy którą? co do podkładek pewnie gumowe czy to bezpieczne? I jakiś link macie?

Jak zmienisz klasę wagową na wyższą, to auto powinno być twardsze, ale nie koniecznie musi się podnieść. No chyba , że "siedzi" ci oryginał ze zużycia..

Opublikowano
W dniu 5.01.2022 o 15:30, Owca007 napisał:

Ja bym wziął klasę 13 1ba i zobaczył wtedy jak siadzie.Pomierz sobie na równym wysokości od podłoża do rantu nadkola przy każdym kole i wtedy zobaczysz ile ci się podniesie. Podkładki były stosowne też w zawieszeniu 1br czyli na tzw złe drogi i jest to ori rozwiazanie. 

Opublikowano

Siema. 

Spring tylny kolejny raz pęknięty i takie pytanko...

Czy mogę zamiast ori wpakować te..

One są wzmocnione, bo już kolejny raz pęknieta sprężyna i myślę że wzmocnione dadzą radę na dłużej. Moje mają kl. wag. 12. Zawias BV.

ALLEGRO.PL

Edytowane przez Adam87

Opublikowano
4 godziny temu, Adam87 napisał:

Siema. 

Spring tylny kolejny raz pęknięty i takie pytanko...

Czy mogę zamiast ori wpakować te..

One są wzmocnione, bo już kolejny raz pęknieta sprężyna i myślę że wzmocnione dadzą radę na dłużej. Moje mają kl. wag. 12. Zawias BV.

ALLEGRO.PL

Daj VIN

Opublikowano
33 minuty temu, Dev napisał:

Daj VIN

received_189024369751386.jpeg

Opublikowano

8E0 511 115 DL lub FL

teraz sam musisz podjac decyzje co zapodac

Opublikowano
35 minut temu, Dev napisał:

8E0 511 115 DL lub FL

teraz sam musisz podjac decyzje co zapodac

No ta DL jest to klasa 10. 

Jak prawie 2 lata temu zmieniałem to założyłem kl12. 

A ta FL, co to dokładnie? Coś mocniejszego? Bo nie mogę znaleźć.

Opublikowano
1 minutę temu, Adam87 napisał:

No ta DL jest to klasa 10. 

Jak prawie 2 lata temu zmieniałem to założyłem kl12. 

A ta FL, co to dokładnie? Coś mocniejszego? Bo nie mogę znaleźć.

to jest to samo, producent zmienił nr tej samej sprezyny

Opublikowano
8 minut temu, Dev napisał:

to jest to samo, producent zmienił nr tej samej sprezyny

No bo nic się nie dzieje, że zwiększę sobie kl wagową?

No i co z tymi KYB??? Podejdą????

Opublikowano
5 minut temu, Adam87 napisał:

No bo nic się nie dzieje, że zwiększę sobie kl wagową?

No i co z tymi KYB??? Podejdą????

raczej tak

Opublikowano
7 minut temu, Dev napisał:

raczej tak

Bo teoretycznie pisze, że nie do sportowego zawieszenia..

Opublikowano
2 minuty temu, Adam87 napisał:

Bo teoretycznie pisze, że nie do sportowego zawieszenia..

równie dobrze może byc to 1BA lub nawet 1 BR

Opublikowano
9 minut temu, Dev napisał:

równie dobrze może byc to 1BA lub nawet 1 BR

Czyli ostatecznie, bez zbędnych pytań..

Pasuje:notworthy:

Dzięki Wielkie za pomoc:hi:

Opublikowano

Rozumiem że 1BV to bardziej utwardzone amortyzatory i śmiało można zakładać sprężyny obniżające -3.5?

Opublikowano
7 godzin temu, Alik87 napisał:

Rozumiem że 1BV to bardziej utwardzone amortyzatory i śmiało można zakładać sprężyny obniżające -3.5?

Jak najbardziej. Nie chodzi tu o sama sztywnosc tylko o ich skrocony skok. Do amorkow 1BE i BV mozna smialo zakladac sprezyny obnizajace.

Opublikowano
4 godziny temu, Mr.Joker napisał:

Jak najbardziej. Nie chodzi tu o sama sztywnosc tylko o ich skrocony skok. Do amorkow 1BE i BV mozna smialo zakladac sprezyny obnizajace.

Dobrze, z racji że pokonuje autem trasy rzędu 60tyś km rocznie, zdecydowałem się na obniżenie w zakresie -3.5 / -3.5.

Zdam relację po założeniu, pozostała jeszcze kwestia wymiany górnych wahaczy z przodu i uszczelnienie silnika. 

Piona i pozdrawiam