Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

RS4 B9 Nardo Gray

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze robisz.RS4 ma skrzynie ZF a wiec jest to klasyczny torque converter a nie skrzynia dwusprzęgłowa. Plus jest taki ze jest to o wiele bezpieczniejsza dla skrzyni procedura startu i możesz jak robić w nieskończoność w przeciwieństwie do DSG która wczesniej czym pózniej przypala sprzęgła , wywala błędy przy dużej ilości startów i niszy sama skrzynie. 

Mniej spektakularne ale duzo bezpieczniejsze dla podzespołów.

Opublikowano
9 godzin temu, Kosmita napisał:

No tak - diesel ma większy moment więc przez chwilę kiedy jest on maksymalny odczuwalnie bardziej wciska w fotel lecz krócej. W benzynie rozkłada się to na dłuższy czas ale tego efektu łał nie ma, bo i moment sporo mniejszy. Takie uroki każdego z silników.

Dokładnie 

Opublikowano
16 godzin temu, camilo... napisał:

Właśnie to jedyna rzecz która mi sie nie podoba, nie ma typowej procedury która trzyma na obrotach tylko polegająca na wyłączeniu esp   Sport+hamulec+gaz i kiedy turbo sie nadmucha wtedy startujemy.  Chyba że źle robie ale w sieci i w audi tak mi to przedstawiono. Plus jedynie taki żze nie niszczy podzespołów bo jest wszystko ponapinane. Lecz nie ma efektu lunch control. Chyba że źle robie to prosze oświećcie mnie ;)

No coś takiego.. To, że ma skrzynię na sprzęgle hydrokinetycznym nie oznacza, że nie ma LC.. Jest inne rozwiązanie niż S-tronic ale przecież podczas procedury startu trzyma 3 tys. obrotów, a nie 800. Jak Wam obroty nie idą w górę tzn., że procedura nie jest włączona - musi być rozgrzany silnik i skrzynia ale jednoczeńnie nie przegrzana, trzeba wyłączyć start/stop, wyłączyć auto hold, wyłączyć całkowicie esp (nie w tryb sport, bo wtedy w rs nie działa LC), włączyć tryb dynamic ze skrzynią w S, nacisnąć mocno hamulec i gaz. Obroty idą, a samochód stoi.. Działa tak jak u mnie w A4.

Zrzut ekranu 2018-10-03 o 11.45.40.png

Jak używaliście "procedury" naciskając jednocześnie gaz i hamulec, a obroty nie szły tylko go dusiliście to dopiero skrzynia dostawała po d*pie.. Chyba, że czegoś nie zrozumiałem z Waszego opisu. Ale mi w RS5 działał LC dokładnie tak samo jak w A4.

Edit: Procedura zawsze obciąża skrzynię, bez względu czy to tip- czy s-tronic i nie można jej powtarzać w nieskończoność. Zresztą sam samochód wyłączy procedurę jak skrzynia ma za gorąco. 

Edytowane przez Kosmita

Opublikowano
Cytat

Procedura zawsze obciąża skrzynię, bez względu czy to tip- czy s-tronic i nie można jej powtarzać w nieskończoność.

W Porsche mówią co innego ;) . 

Ale generalnie zgadzam się :D .

Opublikowano

Tyczasem było tu wcześniej o spalaniu.Oto mój ekodriving z dzisiaj :)

Screenshot_20181003-173525.png

Opublikowano
2 godziny temu, turdzi napisał:

8,9l/100km to moje 2.0 TDI w Q tyle pije :polew:

Graty spokojnej jazdy :hi:

Na norweskich dróżkach da się jechać spokojnie :decayed:

Opublikowano
21 minut temu, Adam87 napisał:

Na norweskich dróżkach da się jechać spokojnie :decayed:

Trzeba jechać spokojnie ?

Opublikowano
1 minutę temu, granatowy napisał:

Trzeba jechać spokojnie ?

To, że trzeba to wiem:decayed: pracuje w drammen :gicior:

Opublikowano
3 godziny temu, turdzi napisał:

jedna wielka ściema z tym spalaniem, wystarczy przyjrzeć się zdjęciu i zauważymy że jeździł na wstecznym, to paliwo płynęło w drugą stronę, stąd taki wynik?

Opublikowano

Trochę nie rozumiem podniety spalaniem. Przy delikatnej i umiejętnej jeździe można naprawdę mocno obniżyć spalanie. Tylko po co kupować auto które ma ponad 400KM i uprawiać eco driving.  Przy normalnej średnio dynamicznej jeździe RS i tak 14 połknie i nie ma się co oszukiwać. Ja w swoim 2.0 TFSI quattro kiedyś raz tak się bawiłem z ciekawości w super delikatną jazdę to na dystansie około 250 km (30% miasto 70% drogi krajowe i autostrady) zrobiłem wynik 6,9 l/100 co nie znaczy ze jest to normalne spalanie tego auta. Średnią z ostatnich 4 tys. km mam 9,7 czyli realnie trzeba 10 litrów liczyć chyba że trzeba cisnąć to i z 15 litrów połknie.

Edytowane przez kamelus_

Opublikowano

Roumie ze jak sie ma pod noga  ponad 400 koni  to obowiazkowo trzeba prawo jazdy stracic ? Nie do końca rozumie tok myślenia.

Czasami sa takie okolicznosci że nie ma jak szybciej jechać a wtedy wrzuca się tempomat i jedzie tak jak inni jadą bez znaczenia czy ma się 80 czy 800 koni pod maską.

Tak czy siak od nowość i mam 12,5 a w tym jest upalanie po wioskach i na torze , zabawy zima mnóstwo kręcenia się lokalnego więc uważam że to świetny wynik jak na moc i wagę.

Opublikowano
28 minut temu, turdzi napisał:

jak na moc i wagę.

A tak a propos to jaka jest masa RS4 B9 ?

Opublikowano

1750 ?nie pamiętam dokładnie 

Opublikowano

W powrotną drogę było chyba z górki ? Screenshot_20181007-192937.png

To jak na razie " personal best " 

Opublikowano
19 godzin temu, turdzi napisał:

W powrotną drogę było chyba z górki ? Screenshot_20181007-192937.png

To jak na razie " personal best " 

Sprawdzałeś tę procedurę? 

Opublikowano

Jaka ? startu ?

Opublikowano
14 godzin temu, turdzi napisał:

Jaka ? startu ?

No tak, o tym co pisaliśmy wyżej..

Opublikowano

No tak i procedura jest taka jak tu czyli nie jest to klasyczny lunch.

Co ciekawe najlepsze starty sama zawieszeniu w trybie komfort.

Opublikowano
3 godziny temu, turdzi napisał:

No tak i procedura jest taka jak tu czyli nie jest to klasyczny lunch.

Co ciekawe najlepsze starty sama zawieszeniu w trybie komfort.

To co to wg Ciebie jest klasyczny launch? Tutaj widzę klasyczny launch. Tyle, że akurat sam start nie jest pokazany na obrotomierzu. Tutaj widać lepiej:

Jeżeli to nie jest klasyczny launch to już sam nie wiem co nim jest..

PS w trybie comfort nie uruchomi Ci się procedura..

Edytowane przez Kosmita

Opublikowano

To jest klasyczny lunch i rozni sie tym ze skrzynia i napedy nie są wstępie obciążone tak jak w RS4 , RS5 czy RS6 tylko połączenie silnika i napędu dzieje się za pośrednictwem elektromechanicznego sprzęgła.To cecha skrzyń dwusprzedlowych czyli inny inny typ skrzyni niż masz a RS4.

Do lunch w RS4 nie musisz nic ustawiać w sport możesz sobie to robić w jakiejkolwiek konfiguracji jaki ci pasuje bo nie jest to procedura startu tylko start z hamulca.

Plus jest taki że możesz to zrobić zawsze i wszędzie dzie w niektórych samochodach potrzeba 5 min żeby to aktywować.