J E L I T O Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 Witam. Rozglądam się za oponami, w grę wchodzą tylko opony nowe. Jednak dlatego że nie zamierzam jeździć tym autem bardzo dlugo rozglądam się za oponami tańszymi. I tak znalazłem: 1 Falken ZIEX ZE912 95W XL 2 Continental sportcontact 2 Pierwsze są roczne a drugie 5 letnie. czy 5 lat to juz nie za długo jak na oponę? Co sądzicie o falkenach?
musti Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 Dla mnie Continental mam przekonanie co do tej firmy opon i naprawdę świetne opony mają
Dibo Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 Pierwsze są roczne a drugie 5 letnie. czy 5 lat to juz nie za długo jak na oponę? Zależy w jakich warunkach opony były przechowywane. Na 5 letnich oponach da się jeździć ale im opona młodsza tym lepsza.
J E L I T O Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Opublikowano 23 Lutego 2009 jeśli byłyby równe wiekiem to wybór byłby oczywisty a tak na razie stawiam na falkeny.
slaweq Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 Jaka jest róznica w cenie takich 5-cio letnich od nówek tej samej firmy?
J E L I T O Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Opublikowano 23 Lutego 2009 Continental (5 letni) cena 350zł za szt, przesyłka gratis nowy ok 900zł szt. Falkeny 375zł (ROCZNE) szt, wys gratis nówki na internecie 620zł szt także różnica jest
eMeM Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 continental to obok pirelli i michelin najwyzsza polka opon do samochodow osobowych - szczerze watpie aby przy dobrym lezakowaniu po 5 latach mocno stracily na wlasciwosciach
J E L I T O Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Opublikowano 23 Lutego 2009 Dodam jeszcze że sprzedawca opon 5 letnich posiada jeszcze w ofercie (w moim rozmiarze) Fulda Carat Extremo ZR 320zł szt Uniroyal Rain Sport 1 91W 350zł szt Teraz już nie wiem które kupić mam dużą obawę co do tych 5 lat
FAZY Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 Sam jeżdziłem na magazynowanych kilka lat oponach i zauważyłem że nieodbiegały one zbyt dużo jakością od nówek.Jeśli masz na nich jeżdzić krótko to warto wziąć te 5latki
J E L I T O Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Opublikowano 23 Lutego 2009 napewno mam zamiar przejeździć 2 sezony (max). Używki odpadają bo też będą stare i dodatkowo nie wiadomo jak zużyte. Chcę uniknąć kłopotów związanych z oponami ; bicie kierownicy, problemy z wyważeniem.
Dibo Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 Cena jest na tyle atrakcyjna że możesz się pokusić na te 5-letnie. Najwyżej jak nie będziesz zadowolony to odsprzedasz komuś po podobnej cenie.
kuredu Opublikowano 24 Lutego 2009 Opublikowano 24 Lutego 2009 wg przepisów opona może być sprzedawana jako nowa do 5 lat od produkcji pod warunkiem że była odpowiednio przechowywana. te same przepisy mowią że opona może być używane w aucie do 10 lat od produkcji. po tym okresie powinna być wymieniona wiem u kogo znalazłes te opony i polecam continetale, sam już tam kupiłem kilka kpl opon do różnych aut i żadnych problemów nie było. popros tylko żeby Ci poszukali z tych samych okresów produkcji (tzn z danego tygodnia)
J E L I T O Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Opublikowano 24 Lutego 2009 Znalazłem w firmie KRISPOL Tu macie tabelkę, każdy znajdzie coś dla siebie. http://www.krispol.net/opony-letnie
dudi75 Opublikowano 24 Lutego 2009 Opublikowano 24 Lutego 2009 W zeszlym sezonie kupilem u nich uzywki , byly jak uzywki :gwizdanie: jakos sezon przelatalem Teraz tez sie zastanawiam czy wziasc od nich komplet tych lezakow czy lepiej nowe jakies NEXEN N3000 sa w podobnej cenie co sadzicie ?
J E L I T O Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Opublikowano 24 Lutego 2009 ja zamówiłem te continentale
kuredu Opublikowano 24 Lutego 2009 Opublikowano 24 Lutego 2009 W zeszlym sezonie kupilem u nich uzywki , byly jak uzywki :gwizdanie: jakos sezon przelatalem Teraz tez sie zastanawiam czy wziasc od nich komplet tych lezakow czy lepiej nowe jakies NEXEN N3000 sa w podobnej cenie co sadzicie ? w krispolu masz też gwarancje na opony także ja bym się nie zastanawial, ja np biore na lato dla siebie Uniroyal rainSport1 18.
Dibo Opublikowano 25 Lutego 2009 Opublikowano 25 Lutego 2009 W zeszlym sezonie kupilem u nich uzywki , byly jak uzywki :gwizdanie: jakos sezon przelatalem Teraz tez sie zastanawiam czy wziasc od nich komplet tych lezakow czy lepiej nowe jakies NEXEN N3000 sa w podobnej cenie co sadzicie ? w krispolu masz też gwarancje na opony także ja bym się nie zastanawial, ja np biore na lato dla siebie Uniroyal rainSport1 18. Bierz komplet dobrych leżaków
kosiniak Opublikowano 25 Lutego 2009 Opublikowano 25 Lutego 2009 wg przepisów opona może być sprzedawana jako nowa do 5 lat od produkcji pod warunkiem że była odpowiednio przechowywana. te same przepisy mowią że opona może być używane w aucie do 10 lat od produkcji. po tym okresie powinna być wymieniona dokladnie tak jak kolega pisze, sam ostatnio kupilem lezaki i sa ok!!
J E L I T O Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Opublikowano 26 Lutego 2009 właśnie przyszły oponki, myślę że była to dobra decyzja. Polecam
Dibo Opublikowano 26 Lutego 2009 Opublikowano 26 Lutego 2009 właśnie przyszły oponki, myślę że była to dobra decyzja. Polecam W jakim stanie są te oponki ? Nie są zbyt twarde ?
Rekomendowane odpowiedzi