Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana sprężyny z tyłu w Audi A4 B8 avant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie pękła mi sprężyna ;) nie będę jechał z tym do mechanika. Powiedzcie mi proszę jak zmienić sprężyn z tyłu? To zawieszenie jest takie samo jak w b6? W b6 zmieniałem więc będę miał pojęcie co i jak. Dużo roboty jest przy B8? 

Opublikowano

Podnieś auto, wyciągnij i wsadź.

Opublikowano

Jak zmieniałeś w B6 to i w B8 sobie poradzisz bez problemu taka sama operacja ?

Opublikowano

Z podnośnika kolumnowego z zegarkiem w ręku po 5 min na stronę, bez odkręcania koł i wahaczy. W b6/b7 wymiana sprężyn z tyłu to dramat ale w b8 to prościzna

Opublikowano
  • Autor

Panowie . Czy macie może jakieś oznaczenia sprężyn dla a4 b8 ? muszę zamówić sprężynę i mam w tej chwili o oznaczeniu miętowy- różowy . znalazłem na aukcji ale nie do końca widać kolor ale wydaje mi sie ze na aukcji jest szary różowy . Czy występował w ogóle szary w oznaczeniach ? Czy jest gdzieś jakiś opis mas i kategorii wagowych ?

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 16.11.2018 o 18:16, corradoowner napisał:

Z podnośnika kolumnowego z zegarkiem w ręku po 5 min na stronę, bez odkręcania koł i wahaczy. W b6/b7 wymiana sprężyn z tyłu to dramat ale w b8 to prościzna

Masz jakiś patent na to? Bo będę robił u kumpla w avancie na dniach i fajnie byłoby uzyskać jakieś wskazówki żeby się nie narobić :) 

Opublikowano
W dniu 1.02.2020 o 23:22, Buffon napisał:

Masz jakiś patent na to? Bo będę robił u kumpla w avancie na dniach i fajnie byłoby uzyskać jakieś wskazówki żeby się nie narobić :)

Jeżeli masz do dyspozycji podnośnik kolumnowy to podnieś auto, ucisniesz sprężynę palcami i wyciągniesz. Możesz sobie pomoc małym łomem. Dostęp jest bardzo dobry. Nie musisz odkręcać kół, wahaczy czy amortyzatorów, poprostu wyciagasz sprężynę i wkładasz nową. 

Opublikowano
2 godziny temu, corradoowner napisał:

Jeżeli masz do dyspozycji podnośnik kolumnowy to podnieś auto, ucisniesz sprężynę palcami i wyciągniesz. Możesz sobie pomoc małym łomem. Dostęp jest bardzo dobry. Nie musisz odkręcać kół, wahaczy czy amortyzatorów, poprostu wyciagasz sprężynę i wkładasz nową. 

Będę to robił za tydzień i kumpla w avancie i miejmy nadzieję że pójdzie tak łatwo jak piszesz. Przy sprężynie u dołu jest taka osłona plastikowa ale to pewnie schodzi normalnie. Wrzucam mu eibach prokit. 

Opublikowano
W dniu 17.11.2018 o 14:40, kubajvc napisał:

Panowie . Czy macie może jakieś oznaczenia sprężyn dla a4 b8 ? muszę zamówić sprężynę i mam w tej chwili o oznaczeniu miętowy- różowy . znalazłem na aukcji ale nie do końca widać kolor ale wydaje mi sie ze na aukcji jest szary różowy . Czy występował w ogóle szary w oznaczeniach ? Czy jest gdzieś jakiś opis mas i kategorii wagowych ?

catfans. info audi

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 16.11.2018 o 16:11, JawoR36 napisał:

Podnieś auto, wyciągnij i wsadź.

Robilem wczoraj serię na eibach pro kit, te porady możesz sobie zachować dla siebie :) nie ma opcji że sobie coś wyciągniesz, ani tej krótszej że sobie wsadzisz... 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej 

Czeka mnie wymiana sprężyn z tyłu i pytanie czy potrzebne ściągacze do sprężyn czy nimi się w ogóle dojdzie. Czy jest możliwość wymiany sprężyn bez ściągacza np. odkręcając amortyzator i opuszczając zawieszenie maksymalnie nisko ? 

Opublikowano
W dniu 16.11.2018 o 15:47, kubajvc napisał:

Panowie pękła mi sprężyna ;) nie będę jechał z tym do mechanika. Powiedzcie mi proszę jak zmienić sprężyn z tyłu? To zawieszenie jest takie samo jak w b6? W b6 zmieniałem więc będę miał pojęcie co i jak. Dużo roboty jest przy B8? 

jeżeli uda Ci sie odkrecić śruby od wahaczy i od stabilizatora to ogarniesz sam ale jak nie to nawet mechanik bedzie miał problem

ja do tych spręzyn zrobiłem sobie sćiągacz bo inaczej sie nie da

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej 

Dzisiaj wymieniałem sprężyny z tyłu w mojej A4 B8 kombi i powiem że jest to mega prosta i szybka robota.

Opiszę jak to robiłem, więc jeżeli chodzi o ściśnięcie sprężyny to wiedziałem że zwykle ściągacze do sprężyn się nie nadają bo nie włoży się sprężyny ze ściagaczami więc ścisnąłem sprężynę następnie w czterech miejscach związałem sprężynę używając do tego pasy transportowe ( 2cm szerokie). Po związaniu zdemontowalem ściągacze i w takiej formie sprężyna jest przygotowana do montażu ( długość sprężyny sciśniętej to 28cm). Następny krok to odkręcenie śruby od amortyzatora przy wahaczu  i teraz długa rura i wkładamy rurę w wahacz gdzie przechodzi amortyzator i druga osoba nagina wahacz w doł a od dołu wkładamy nowa sprężynę wraz z gumami i osloną. Po wcelowaniu sprężyny w swoje miejsce druga osoba odpuszcza naciąg rury i już mamy sprężynę na swoim miejscu. Skręcamy amortyzator, zakładamy koło i opuszczamy z lewarka. Po opuszczeniu odcinamy pasy transportowe które utrzymywały ścisk sprężyny i po robocie. U mnie wyszło godzina na stronę. 

Opublikowano

Ja zrobiłem sobie do tego ściągacz 

Zdejmuje zacisk, bo przeszkadza,  zakładam ściągacz na śrubę rzymską, skręcam pneumatem i wyciagam springa.

Potem ściskam nową sprezyne i wkładam, potem pneumatyczny i po sprawie.

Dwie osoby W niecale 35 minut 2sztuki, we wtorek robilem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Dev napisał(a):

Zdejmuje zacisk, bo przeszkadza,  zakładam ściągacz na śrubę rzymską, skręcam pneumatem i wyciagam springa.

Dobry wynik,  każdy sposób jest dobry jeżeli zdaje egzamin 

• 1 rok później...
Opublikowano

Mi sie udalo wymienic sprezyny uzywajac zwyklych sciagaczy, troche ciasno ale tregedii nie ma, trzeba tylko odpowiednio zamontowac te sciagacze i jeszcze sobe dobilem cala zwrotnice do samego dolu i sie robi calkiem duzo miescja 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 31.03.2023 o 21:45, Dev napisał(a):

Witam, a czy mógłbyś podzielić się pomysłem na sciągacz? Mam możliwosci zrobienia czegoś takiego lub czy może są już takie dostępne w sklepie?

Zamówiłem sprezyny ale poległem bo nie spodziewałem się takie trudności z wyciągnięciem sprężyn