disp18 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Opublikowano 20 Grudnia 2018 (edytowane) Witam, mam pytanie odnośnie napędu 4x4 (stały) chciałbym się dowiedzieć czy jest to trwały napęd czy trzeba się przygotować na jakąś ewentualną naprawę ?, czytałem gdzieś ze trzeba co jakiś czas wymienia olej, jaki byłby najlepszy, o ile wychodzi więcej spalanie ?, Na co trzeba zwrócić uwagę przy kupnie audi 4x4 ? Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam, Edytowane 20 Grudnia 2018 przez disp18
grubcio1980 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Q jest praktycznie bezobsługowe. Może zdarzyć się wyciek na uszczelniaczu i chyba tyle. Jedni mówią że jeśli jest poziom to nie wymieniają inni zmieniają olej. Dramatu nie ma bo przerabiałem. Uszczelniacz chyba 170 w ASO i 1.5 oleju za chyba 90. Spokój. Przy kupnie sprawdzasz czy nie ma wycieku i czy nie szarpie przy przyśpieszaniu. Ja już nie kupię ośki ?
przem8 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) Przy dość sporych przebiegach i z racji wieku podpora wału też już prosi o wymianę i nie każdy chce się podjąć tego, bo wg. audi wał jest częścią nierozbieralną w tym modelu ale wszystko da się zrobić ? Objawy to uderzenia w "plecy" przy zmianie biegów lub ruszaniu. Edytowane 23 Grudnia 2018 przez przem8
Emejcz Opublikowano 28 Grudnia 2018 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Dodatkowo przy tym napędzie występują nie 4 a 10 przegubów. Powoduje to czasem wibracje na karoserii które bardzo ciężko zidentyfikować i może być tak, że trzeba po kolei przeguby zmieniać. Możliwe też luzy na flanszach dyfra i wycieki.
dayd_4 Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 Kolego @disp18, zużycie paliwa jest większe, a osiągi słabsze. Nie wiem czy już kupiłeś coś czy nie,bo post stary, ale generalnie quattro kupuje się dla trakcji i bezpieczeństwa czynnego. Tam gdzie inni w trudnych warunkach są już na progu bezpieczeństwa i uslizgu, ty dopiero zaczynasz zabawę z uśmiechem na twarzy!!! I za ten właśnie uśmiech płacisz cały rok większymi kosztami eksploatacji to inny wymiar jazdy Pzdr.
Adamek4119 Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 (edytowane) Spalania większe o mniej więcej 1l Kolejny mój samochód też będzie z quattro Z seryjną mocą trochę słabo to jedzie Zimą albo na mokrym można poszaleć Edytowane 20 Lutego 2019 przez Adamek4119
disp18 Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Opublikowano 22 Lutego 2019 W dniu 20.02.2019 o 22:10, dayd_4 napisał: Kolego @disp18, zużycie paliwa jest większe, a osiągi słabsze. Nie wiem czy już kupiłeś coś czy nie,bo post stary, ale generalnie quattro kupuje się dla trakcji i bezpieczeństwa czynnego. Tam gdzie inni w trudnych warunkach są już na progu bezpieczeństwa i uslizgu, ty dopiero zaczynasz zabawę z uśmiechem na twarzy!!! I za ten właśnie uśmiech płacisz cały rok większymi kosztami eksploatacji to inny wymiar jazdy Pzdr. Tak kupiłem już a4b7 bez quattro
Rekomendowane odpowiedzi