Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Tarcze + klocki - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a pagit :mysli:

Opublikowano

Mój brachol miał w A4 300KM i były tam zamontowane tarcze TAROX + klocki REDSTUFF...pyliło trochę ale hamowało jak brzytwa !

Opublikowano

To i ja się podepnę pod wątek. Pacjent to S4 B5 na ori zestawie. Zmieniłem tarcze i klocki, przód i tył. Tarcze ATE gładkie a klocki chyba Ferrodo Premier (nie jestem pewien bo te wstawił mechanior i wspomniał coś, że wstawił mocniejsze :mysli: ) Tarcze przód się pogięły po 6k km :evil: i bynajmniej nie od wody...

Uwaga, nie twierdzę, że tarcze ATE są złe - po prostu S4 wymaga czegoś wytrzymalszego niż zamiennik OEM, szczególnie jak ktoś ma ciężką nogę (kilka hamowań 200 -> 80 :embarrassed: ). No i co tu teraz wybrać?

Tarcze - kusząco przedstawia się Tarox F2000 (również cenowo)

Brembo ORO - owszem super, tylko cena z kosmosu

Klocki - no i tu pupa blada. Ferodo, Textar, Mintex nie mają wersji performance do tego zacisku. Pozostaje EBC, Tarox i inne do ściągnięcia za oceanu (np. hawk). Ściąganie ze stanów to średnia opcja bo raz, że trzeba czekać długo, a dwa, że jak coś się spsuje to patrz 1 :decayed:

Pytanie jakie klocki do tych tarcz wybrać lub jaki inny zestaw wart jest polecenia ?

ATE nie nadają się z jakichś przyczyn do wielowahaczowego zawieszenia aluminiowego. Ani w audi ani w BMW, a wiem to od osoby, która mnóstwo sprzedaje od ATE.

Opublikowano

Pagid na front ciężko jest w ogóle znaleźć. Jak już znalazłem to jakieś RS 19 i RS 29 po 300 funtów czyli 1500 zł Jak dla mnie trochę za dużo sobie liczą a z drugiej strony musiałbym codziennie rano tłuc kółka wokół osiedla, żeby je wygrzać :tongue4:

Generalnie jak ktoś chce robić upgrade hampli do zestawu z S4 to odradzam. Dostępność części to jakiś dramat.

A4 zrobione na 300 koni może być lżejsze od mojego paździocha - waży 1700kg :chytry: Niemniej powoli skłaniam się do redstuff'ow chociaż wcale do nich nie jestem przekonany. Sprawdzam jeszcze kloce Tarox'a.

Jeszcze trochę i zacznę szukać jakiegoś kit'u K-Sporta lub RS4 ;-)

Opublikowano

To i ja się podepnę pod wątek. Pacjent to S4 B5 na ori zestawie. Zmieniłem tarcze i klocki, przód i tył. Tarcze ATE gładkie a klocki chyba Ferrodo Premier (nie jestem pewien bo te wstawił mechanior i wspomniał coś, że wstawił mocniejsze :mysli: ) Tarcze przód się pogięły po 6k km :evil: i bynajmniej nie od wody...

Uwaga, nie twierdzę, że tarcze ATE są złe - po prostu S4 wymaga czegoś wytrzymalszego niż zamiennik OEM, szczególnie jak ktoś ma ciężką nogę (kilka hamowań 200 -> 80 :embarrassed: ). No i co tu teraz wybrać?

Tarcze - kusząco przedstawia się Tarox F2000 (również cenowo)

Brembo ORO - owszem super, tylko cena z kosmosu

Klocki - no i tu pupa blada. Ferodo, Textar, Mintex nie mają wersji performance do tego zacisku. Pozostaje EBC, Tarox i inne do ściągnięcia za oceanu (np. hawk). Ściąganie ze stanów to średnia opcja bo raz, że trzeba czekać długo, a dwa, że jak coś się spsuje to patrz 1 :decayed:

Pytanie jakie klocki do tych tarcz wybrać lub jaki inny zestaw wart jest polecenia ?

ATE nie nadają się z jakichś przyczyn do wielowahaczowego zawieszenia aluminiowego. Ani w audi ani w BMW, a wiem to od osoby, która mnóstwo sprzedaje od ATE.

temat juz ktoś opisywał

po mojemu jest bez sensu i mijający sie mocno z prawdą

co ma alu zawieszenie do krzywienia sie tarcz?????

przy krzywiących sie tarczach z przodu jest problem tego typu, ze jest złe odprowadzanie ciepła oraz słabe hamulce z tyłu

słaby tył, mocniej dostaje w d.... przód, tarcza nagle robi sie gorąca i szybko stygnie przez to robi sie "koślawa"

ot cały pic

temat przerabiałem wielokrotnie, zawsze z takim samym skutkiem

najlepszym przykładem jest tutaj ford sierra z i bez ABS-u

bez, tarcza z przodu, bęben z tyłu, non stop pogięte przednie tarcze

sierra z ABS-em nie miała tego problemu poniewaz miała tarcze z tyłu i przez to duzo mocniejsze hamulce

tym samym przód nie dostawał tak mocno w d....

Opublikowano

tak na marginesie

bardzo czestym przypadkiem pogiecia tarcz jest równiez krzywa minimalnie piasta

i zakładanie nowej tarczy skutkuje ty samym

bicie i krzywienie tarcz

Opublikowano

piasta nie bedzie krzywa raczej żle oczyszczona

Opublikowano

piasta nie będzie krzywa raczej źle oczyszczona

wystarczy że uderzysz w krawężnik kołem uderzenie boczne i może to skutkować delikatnym biciem na obwodzie :decayed:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

podsumowując: klocki Ate 20 tyś, choć można na nich zrobić dużo więcej, tarcze jeszcze oki, choć leciutko biją.

Klocki do konca hamowały, nie paliły się.

Teraz testuję klocki RoadHausa, na przodzie i tyle, cena spoko, zobaczymy w akcji.

W przyszłości zamierzam popróbować tarcz brembo.

Opublikowano

tarcze ATE + klocki textar, polecam!! :good:

Opublikowano

textar wytrzymał u mnie 12 tyś, genada :embarrassed:

Opublikowano

jak ktoś się non stop rozpędza i hamuje, to się nie dziwie :wink4:

nie wiem, zobaczymy, na razie 1000 przejechałam na nich i jestem zadowolona, wcześniej miałam ATE 30kk i strasznie piszczały pod koniec zuzycia... :confused4:

Opublikowano

roudhause ni piszczy bo zamiast żelaza ma kevlar :good:

Opublikowano

Taaa jasne.

To jest tańsza marka handlowa spod znaku TRW.

Opublikowano

nie prawda, RoadHause jest produkowany w usa i hiszpani, a Ate nawet w Markach.

Opublikowano

ten kto wymyslił klocki firmy ATE sam powinien na tym śmigać :angry:

Opublikowano

Ate może kiedyś było dobre, ale teraz chyba się zpsuło?

Opublikowano

nie moze a na pewno :>

Opublikowano

dlatego teraz zakombinuję z tarczami brembo

Opublikowano

i jeszcze ta cena... :wallbash: :wallbash: :wallbash: