Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Silnik 1.8 T i gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

A moje pytanie brzmi, jak ten gaz ma sie do glowicy w 1.8t aeb ? Slyszalem, ze potrafia pekac z powodu wyzszej temp. w silniku niz jak by jezdzil na benz. Co otym sadzicie ?

Opublikowano

Witam,

A moje pytanie brzmi, jak ten gaz ma sie do glowicy w 1.8t aeb ? Slyszalem, ze potrafia pekac z powodu wyzszej temp. w silniku niz jak by jezdzil na benz. Co otym sadzicie ?

Jeżeli masz dobrze zrobioną, sekwencyjna instalację gazu i do tego dobrze zrobioną mapę dla gazu to temperatury nie są wyższe i nie ma się czego obawiać :good:

Opublikowano

No to troszke mnie uspokoiles bo mam zamiar kupic juz z gazem BRC (ale niewiem dokladnie jaki model). Gdzie mozna w Wawce sprawdzic czy dobrze jest zalozona instlka i zrobiona mapka ?

Opublikowano

No to troszke mnie uspokoiles bo mam zamiar kupic juz z gazem BRC (ale niewiem dokladnie jaki model). Gdzie mozna w Wawce sprawdzic czy dobrze jest zalozona instlka i zrobiona mapka ?

uzupełnij profil

Opublikowano

panowie a mniej wiecej ile teraz kosztuje teraz taka BRC do AJL 1.8 T 180 hp ??

Opublikowano

3000 pln

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Zamontowałem STAG'a 300 do silnika 1,8T spalanie po mieście 12,5l nie zauważyłem znaczącej utraty mocy a na tej instalacji jeżdżę ponad 3 miesiące. Ale pojawiła się pewna przypadłość. A mianowicie na biegach 2, 3, 4, 5 jeżeli obroty spadną poniżej 1200obr/min automatycznie przełącza się na benzynę (przy pełnym baku gazu). Niestety nie sprawdziłem czy w górnym zakresie obrotów (dla mnie to 6000obr/min) zrobi mi taki sam numer - kręciłem go do około 5000obr/min i zachowywał się normalnie (nie przełączył się). Tydzień temu wymieniłem w nim świece i niestety nie sprawdziłem czy aby przypadkiem są dobrze dokręcone. Muszę nadmienić że na nowych świecach przejechałem tydzień i ta ciekawostka pojawiła się dopiero teraz. Co to może być?

Pozdrawiam.

Opublikowano

zgaduj, zgadula... gazowiec z kompem, najlepiej co to montował :gwizdanie:

Opublikowano

Byłem u gazownika, facet stwierdził, że jest to wina czujnika ciśnienia gazu. W związku z powyższym wymienił ten element. Ale znowu powstało małe ale, faktem jest że miałem zaledwie 8 litrów gazu w zbiorniku, i jadąc sobie spokojnie znowu się przełączył ( już po wymianie czujnika), więc się zatankowałem i jeszcze na razie jeździ dobrze. Nie nadmieniłem że gdy następuje przełączenie na benzynę kontrolka oznajmia sygnałem dźwiękowym o błędzie sterownika a nie o skończeniu się gazu.

I co to jest problem z komputerem czy faktycznie z czujnikiem ciśnienia?

Opublikowano

kumplowi jak tak wcześnie przełanczało na benzynę to filtry były zapchane, a sygnał przy przełanczaniu u mnie też jest i to dosyć głośny :kwasny:

Opublikowano

Przełącza na benzynę, ponieważ spada ciśnienie gazu na wtryskiwaczach. Może się to zdarzać przy pełnym obciążeniu na gazie (max otwarciu wtrysków), gdy w butli jest mało gazu, lub przy normalnej jeździe, gdy skończy się gaz. W każdym innym przypadku konieczna jest wizyta w warsztacie.

Opublikowano

korzystając z temaciku -mam pytanko czy na duzym fisie pokazuje spalanie średnie paliwa-gazu czy to działa :gwizdanie:jak autko jedzie na gazie i czy nie ma przekłamań co do spalania średniego?

Tak sie pytam bo zamierzam przesiąść sie z TRAKTORKA na coś żwaszego :decayed: poczytałem ze w mieście 1,8T na sekwensie nie powinno wziąść wiecej niż 15L. przy normalnej jeżdzie :evil:

zgadzacie sie z tym?

Opublikowano

kbibi, też tak zrobiłem, dokładniej z afna przesiadłem się na aeb i nie żałuje decyzji, maksymalne spalanie na lpg miałem 16l ale to już przy porządnym butowaniu, poniżej 11 jest nie do zejścia 12-13 średnia. Mam BRC sequent 24 który też polecam.

Opublikowano

na duzym fisie pokazuje spalanie średnie paliwa-gazu

Fis wyświetla spalanie benzyny, czerpie dane z wtryskiwaczy. Pod wtryski LPG nie da się podłączyć.

poczytałem ze w mieście 1,8T na sekwensie nie powinno wziąść wiecej niż 15L. przy normalnej jeżdzie :evil:

zgadzacie sie z tym?

Zgadza się. Przy pałowaniu dojdziesz do 20/100. Tzn. na sekwencji.

Opublikowano

prawda :good: 15 litrów w mieście to już trzeba dobrze jechac, u mnie spalanie waha się między 13 a 17, a jak ktoś mówi 10 to, albo zazdościc albo niewierzyc :cool1:

Opublikowano

prawda :good: 15 litrów w mieście to już trzeba dobrze jechac, u mnie spalanie waha się między 13 a 17, a jak ktoś mówi 10 to, albo zazdościc albo niewierzyc :cool1:

10 w miescie ciezko jest osiagnac, jednak na trasie zszedlem do 8l ale to byla jazda emeryta, nigdzie mi sie nie spieszylo i kulalem sie na piatym biegu 100km/h pusta droga prawie bez wyprzedzania, w miescie srednio 12,5 do 14l

Opublikowano
10 w miescie ciezko jest osiagnac, jednak na trasie zszedlem do 8l ale to byla jazda emeryta, nigdzie mi sie nie spieszylo i kulalem sie na piatym biegu 100km/h pusta droga prawie bez wyprzedzania, w miescie srednio 12,5 do 14l

mi tak nigdy się nie udało :gwizdanie: :cool1:

Opublikowano

też mam u siebie sekwencje od ponad roku i jak na razie to na trasie udało mi się zejść do 8,4 l ale jazda spacerowa,po mieście połyka 12,5 l średnio, a jak troszkę mocniej pedał wciskałem to max mi wyszło 15,6 a w zimie to różnie bywa ale jest faktycznie tak jak koledzy wcześniej pisali w granicach 16-17l i żadne ustawienia mi nie pomogły żeby zejść niżej

Opublikowano

Mi nawet na trasie nie udało się zejść poniżej 10 litrów, najmniej przy prędkościach do 120 km/h spaliła mi 10,2 ale pewnie dlatego, że mam quattro. W mieście około 12 litrów przy normalnej jeździe...Jak się butuje to 14,5-15 litrów.

Opublikowano

ja przy quattro w miescie mam spalanie 14-15 litrow to norma w trasie nieco mniej...