Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Silnik 1.8 T i gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Leone czy masz coś jeszcze podłączone do kolektora ssącego oprócz wtryskiwaczy i reduktora ?

Opublikowano

BRC sequent 24

centralka MYO7

reduktor genius 1500

wtryski pomarańczowe

no to masz coś grubo napieprzone w aucie :confused4: :confused4: :confused4:

musi być jeszcze czujnik cisnienia i podcisnienia podłaczony do kolektora ssącego

mam tez BRC i przy ostrej jezdzie nie pali wiecej jak 17 l LPG :polew: :polew:

To forum służy nade wszystko do pomagania innym użytkownikom, a nie nabijania się z innych.

Idąc Twoim tokiem myślenia, trzeba dodać, że potrzebny jest jeszcze zbiornik gazu i parę innych drobiazgów :cool1:

A na poważnie: Skoro jesteś takim mądralą, to dlaczego nie dodałeś, że czujnik ciśnienia gazu znajduje się na listwie, tuż przed wtryskiwaczami?

I zapewne 201ty, też tam go masz. Pisałem kiedyś, abyś pisał do Mateusza mateogda, próbowałeś?

Opublikowano

Tak czujnik ciśnienia gazu jest podłączony do listwy wtryskiwaczy. Pisałem do mateogda i owocem naszej dyskusji była wizyta u gazownika, która niestety nic nie zmieniła. Wydaje mi się, że cała regulacja była o kant d*py, ponieważ odbyła się na biegu jałowym kiedy w zasadzie nie ma doładowania.

Zacząłem więc zbierać informację co będzie mi potrzebne aby samodzielnie spróbować wyregulować mój junkers ewentualnie wgrać mapę wtrysku od innego AEB z sq24. Na elektrodzie jeden koleś odpisał mi, że w silniku doładowanym map sensor powinien być podpięty cały czas, stąd moje pytania. Dodatkowo inny koleś piasł mi na priv, że takim kablem:

http://allegro.pl/item508054842_interfejs_lpg_do_brc_sequent_24_promocja.html

nie podepnę się do centralki MYO7. Czy to prawda ?

Opublikowano

Nie mam pojęcia co poradzić - podejrzewam, że masz usterki nie związane z instalację LPG, które zakłócają jej pracę.

Sam nie poprawisz - jeśli dalej chcesz regulacji LPG, zrób to podczas próby drogowej.

Temperaturę trzyma dobrze?

Ciśnienie doładowania sprawdzałeś?

Opublikowano

nie pisałem o czujniku gazu tylko o czujniku cisnienia i podcisnienia

który jest podłączony do kolektora ssącego

z nikiego tutaj sie nie nabijam

czytajcie uwaznie co pisze :hi:

Opublikowano

Leone czy masz coś jeszcze podłączone do kolektora ssącego oprócz wtryskiwaczy i reduktora ?

Postaram się jutro wrzucić fotki

Opublikowano

może to wyda się zbyt naiwne, ale może trzeba filterki po wymieniac? :gwizdanie:

Opublikowano

witam

ja tez jak najbardziej polecam gaz. Jak dobrze dobierzesz graty do instalacji to nie będziesz nawet wiedział ze jezdzisz na gazie. To juz moje 7 z kolei audi na gazie i ani razu nie żałowałem :evil:. Podstawa to dobre wtryskiwacze i solidny reduktor.

Opublikowano

Mając 26lat i mając siódme Audi z kolei na gazie to ile jeździłeś najdłużej jednym samochodem, że tak pewnie obstajesz za instalacją? :evil:

Opublikowano

ja mam jedno auto z przebiegiem 315 tkm, drugie 200tkm, trzecie 170tkm i A4 3tkm

wszystko jak należy pod warunkiem ze dbasz

Opublikowano

.. po prostu lubię auta, kupuje tylko te w bardzo dobry stanie i dbam aby nie podupadło na zdrowiu, ewentualnie cos dołoże od siebie :naughty: , a jak napotkam na jakiegos ciekawego modela to kupuje drugi a tego sprzedaje.. sami wiecie jak dużo jest kupców na ładne i zadbane Audi :good: za kazdym razem obiecuje sobie , że tym to już polatam ale ....sami wiecie :evil:

ps. A3 w gazie miałem przez 3 lata :cool1:

Opublikowano

O i to ostatnie stwierdzenie jednoznacznie pokazuje, że silniki tej marki dobrze sobie radzą z instalacją LPG :good:

Opublikowano

wydaje mi się ,że to nie do końca o to chodzi,że akurat te silniki dobrze znoszą gaz. Wydaje mi się ,że dobrze dobrana i założona instalacja gazowa nie wpływa drastycznie na trwałość silnika. Inna historia jezeli kupujemy autko z juz podjechanym silnikiem, montujemy do niego jakis tam gaz ,który wypala zawory i powoduje inne podobne historie. na szczeście czasy gazów na "śrubę" odchodzą do lamusa i można smigać za grosze na gazie nie zajeżdzając co 2 dzien do gazola. :hi:

Opublikowano

Troszkę nie dokładnie się wyraziłem. Mianowicie znam ludzi którzy zamontowali gaz w mercu i w nowszej mazdzie 626 i mieli galante problemy. Z mercem nie wiem jak się skończyło ale z mazdą to człowiek musiał ściągnąć hakera z Wa-wy (mieszkam w Łodzi). Dodatkowo chyba coś jest też na rzeczy z kolektorami, ponoć muszą być metalowe - ale za to, to głową nie ręczę.

A gdy chodzi o trwałość silnika to raczej instalacja nie ma wpływu. A dlaczego tak uważam? Mój ojciec wiele lat temu założył do swojego kredęnsa gaz - jeździł na taksie przez wiele lat. Problemów z silnikiem starego 125p nie zauważył, a twierdził, że silnik "sam się oczyszcza", akurat w to nie wierzyłem do momentu kiedy sam nie zakupiłem mazdy 323 (rok 1991) i zamontowałem instalację. Muszę nadmienić, że o tamten samochód raczej nie dbałem a i Niemiaszek od którego kupiłem do porządnych nie należał. Po zdjęciu pokrywy zaworów widoczny był nagar - na pokrywie i zaworach (kolorek na pokrywie brunatny na zaworach brązowo-złoty), a że nie chciało mi się tamtego czyścić to tak też zostawiłem. Ale, że kupiłem złą uszczelkę pod pokrywę to po kilku tys. km musiałem od nowa rozkręcać i co zauważyłem? Pokrywa i popychacze zaworów oczyściły się. Maździną wyjeździłem ponad 65000km i zmieniłem ją na A4, muszę dodać, że samochód sprzedałem młodemu mechanikowi, który wziął ją na warsztat. Skrzynia biegów była już w niej do kitu ale, że miałem jeszcze jedną to mu ją oddałem , ale to nie jest ważne, istotne w tym jest to, że samochód już 18letni utrzymywał jak on stwierdził dobrze ciśnienie w cylindrach, aczkolwiek jeden trochę był gorszy.To z moich obserwacji na starej maździe.

A na necie znalazłem stwierdzenie, że gaz nie rozrzedza oleju i w związku z tym nie zmniejsza jego lepkości. Co powoduje mniejsze zużycie całego układu korbowego (ścianki głowicy cylindry itp). I to co zauważyłem na swojej starej maździe nie ma nagarów, bo gaz lepiej się dopala.

Pomimo tego, że przez jakiś okres miałem ze swoim junkersem (STAG 300) problemy to i tak będę twierdził, że na gazie można dobrze jeździć - faktem jest, że za pierwszym razem plamę dał gazownik, a za drugim razem to ja dałem popis bo tankowałem tańszy gaz.

Oczywiście znajdą się melomani używanych 12letnich A4 i będą uważali, że jest to totalna wiocha tankować gaz - może i jest. Ale moja odpowiedź na to jest taka: mój cyrk, moje małpy i nic nikomu do tego.

A gdy chodzi o oszczędności na LPG to są jak dla mnie duże, przykład: pojechałem w Bieszczady Peugotem 607 silnik diesla - koszt 300zł, pojechałem swoją niunią - koszt 180zł. Może dla niektórych oszczędność 120zł nie jest warta świeczki ale dla mnie jest.

Gaz jest :good: no i oczywiście montażysta musi się na tym znać.

Opublikowano

ja mam brc sekwencje 24 koszt 3000 i jedyne co się zmieniło to że tankuje GAZ :tongue4: no i koło w bagażniku :confused4: ale przyspieszenie zostało jakie było :>

Opublikowano

ja mam brc sekwencje 24 koszt 3000 i jedyne co się zmieniło to że tankuje GAZ :tongue4: no i koło w bagażniku :confused4: ale przyspieszenie zostało jakie było :>

jakiego masz sequenta, kiedy montowałeś????

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja od siebie powiem tylko tyle zeby olac te BRC24 i wkładac stag300... Są to sterowniki które lepiej sobie radzą po prostu . Dodatkowo są bardzo uniwersalne i pasuje do inch pratkycznie kazdy reduktor i wtryskiwacze. Na forach typowo gazowych ludzie którzy wiedza co roba otwarcie mówia ze stag jest najlepszy z najtanszych :) Pozatym te 3 tys za gaz do 4 garów to troche sporo... Kumpel gazowal Seata 2,3 V5 i zapłacił 2900zł a to juz w sumie 6 garów...

Opublikowano

zapomniałes napisac gaz ze do auta z turbiną powinien miec czujnik ciśnienia w dolocie

a tego stag 300 nie ma, grzebałem przy wielu stag-ach i zawsze był ten sam kłopot

zawsze mieszanka głupiała, bo zmieniało sie cisnienie w dolocie

wiem ze teraz podniesie sie wielkie larum ze nic takiego sie nie dzieje

a dzieje sie i to bardzo czesto, wystarczy pocisnąć do odcinki na 1,2 i 3

i silnik nagle przerwie prace a potem znowu chodzi prawidłowo

Vag wskaze niewłaściwy skład mieszanki a spowodowane jest to zbyt duża dawka gazu

której silnik na wysokich obrotach nie potrzebuje tylko ze głupi stag o tym nie wie

bo niby skąd ma wiedzieć??????

Opublikowano

Jak nie ma ? O czym ty mówisz ? :)

Opublikowano

a ma? hm?