Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Nagły brak mocy podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie wracalem w poniedziałek z Niemiec trasa dość spora, poszło wszystko bez problemu aż nagle 5km od mety, po najechaniu na małą nierówność (nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego może czysty przypadek) odcielo mi całkowicie moc, auto przestało przyspieszać jakby turbina zupelnie na nic nie reagowała. 

Wyłączenie i załączenie silnika nic nie dało. Poczekalem do następnego dnia i podłączyłem auto pod kompa i wyszły błędy: 

19561 oraz 19586. 

Zacząłem od sprawdzenia wezykow z podciśnienia i wymianie N75. Problem na ustal. Oraz kabel z wtyczki zaworu od silowniczka egr był zerwany także go naprawiłem. 

Dzisiaj rano podpinam auto pod kompa i wyszedł błąd: 

17964 - ciśnienie doładowania nie osiągnięta granica regulacji. 

Wyciągnąłem turbine żeby sprawdzić jak wygląda i jak wszystko pracuje razem z gruszka. Kierownice elegancko śmigaja bardzo leciutko, gruszka też pracuje pod podciśnieniem. I wyczyscilem też map sensor. 

I pozostaje mi pytanie co dalej się mogło tak nagle stać, auto targalo bez problemu po 230kmh moc miało, a tu po najechaniu na mulde nagle coś mu się odwidzialo. 

Aktualnie po tych operacjach auto ma moc na 1 i 2 biegu ale nie zawsze. Gdy wbijam 3 i trochę więcej gazu auto nie przyspiesza. Jak dodam gazu delikatnie to czuję że coś się poprawia i powoli gdy naciskam gaz auto przyspiesza. Lecz w momencie wciśnięcia pedału mocniej auto nie przyspiesza wcale. 

Nie znalazłem nigdzie podobnej akcji a już dość sporo rzeczy zrobiłem i dalej lipa. 

Edytowane przez Adakiahz

Opublikowano

Załóż stary n75 co miałeś i zobacz co wyjdzie.

Opublikowano
  • Autor
28 minut temu, Langista napisał:

Załóż stary n75 co miałeś i zobacz co wyjdzie.

Próba była już na obu niestety i to samo... 

Opublikowano

Zostaje zrobić logi dynamiczne, może na nich wyjdzie dlaczego komp albo odcina dopływ paliwa, albo turbo. Jesteś pewien że nie było luzów na wirniku?

Opublikowano
  • Autor

Będę miał chwilę to zrobię. 

Ogólnie dzisiaj jadąc udawało mi się na każdym biegu dac w palnik z tym że gdy z 2 biegu dałem do ok 3tys to przy zmianie na 3 auto nie jechało do momentu zejścia z obrotów do 1,5tys wtedy dodając gazu auto jechało do końca, na 4 biegu to samo musiałem zejść do 1,5tys wtedy auto jechało normalnie. Gdy miałem ok 2tys i powyżej auto nie chciało jechać. 

Zaraz podpinam auto pod kompa i obadam jakie są błędy... 

Opublikowano
  • Autor

Po podpięciu teraz auta pod kompa błędów brak... 

Edytowane przez Adakiahz

Opublikowano

Mam podobne objawy, mam połamany intercooler po stłuczce

Opublikowano
  • Autor

Dolot szczelny na pewno, dzisiaj naprawa pompy vacum i wymiana uszczelki. Oraz filtra paliwa... 

Opublikowano

Zamiast wymieniać wszystko po kolei zrób log dynamiczny i będzie wiadomo w którą stronę celować :)

Opublikowano
  • Autor

Na logu nic nie wyszło. Auto jakby przy zmianie biegów traciło vacum, i dopiero po chwili jak dobije podciśnienie, turbo wstaje. 

Myślę o podmianie całej pompy. 

Opublikowano
  • Autor

Ma ktoś jakiś pomysł? 

Opublikowano
  • Autor

Rozwiązałem problem, winny był EGR. 

Opublikowano

tez jestem ciekawy jak te logi wygladały ;) 

Opublikowano
  • Autor

Egr był odłączony, zaślepiony i nie dochodziło do niego podciśnienie. Auto tak jeździło 1,5 roku, ale nagle po wertepie coś mu odjebało, no i po jego podpięciu zaczął furgać. 

Co do logów to przy sprawdzaniu nie zostały zapisane a drugi raz ich nie robiłem bo problem rozwiązałem sam.