colak Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Witam Panowie prośba o poradę kupiłem auto a4 b7 1,8t wg vin i wklejki był multitronic jakiś cudok włożył manuala (5biegów WW09 012301103 AD 211AE chyba z diesla ) działa ok biegi lekko działają to co jest minusem ale ok przyzwyczaiłem sie to przełożenie na piątym biegu przy 2tyś obr. mam 100km/h ale to nie jest tak uciążliwe , jak wycie chyba skrzyni bo nie jestem w stanie zidentyfikować czy to skrzynia czy może łożysko na kole bardziej stawiam na skrzynię , i tak: olej w skrzyni jest nawet czysty, wyje bardzo różnie raz przy takiej prędkości raz przy takiej jak ciągnie i na luzie też na zakrętach nie słyszę wzmożonego huczenia czyli raczej nie łożyska koła i na zimowych i na letnich inaczej sie to rozkłada na zinowych najbardziej 100-120km/h letnie zaczyna sie juz od 60km/h tak najbardziej uciążliwe i teraz co radzicie ? jak sprawdzić co to huczy by mieć 100% pewności łozyska /skrzynia ? jeśli olej to jaki do tej skrzyni a może jakiś uszlachetniacz dolać do nowego oleju ? Pozdrawiam colak
colak Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Panowie a co możne być jak wyje podczas hamowania również jak wrzucę na luz troszkę sie uspokaja ale jak zaczynam hamować to sie nasila ? łożyska czy skrzynia? colak
przem8 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Ja bym obstawiał łożysko w kole. Jutro mnie czeka wymiania przedniego i z dnia na dzień zaczęło huczeć tylko przy 70, a teraz nie ma znaczenia, bo napierdala cały czas niezależnie od prędkości, hamowania i skręcania ? Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez przem8
colak Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2019 no u mnie jak kupiłem to tak było robi sie ciepło trzeba by pogrzebać jak miałem na zimówka stalowa standardowa felga 16 huczało najbardziej od 100-120km teraz na letnich 17cali i felgo sa bardziej wyschnięte na zewnątrz najbardziej huczy 70-100 poz zakresem też ale mniej . dlatego obstawiam też że to łożyska ponieważ zmieniło sie ET ??? dobrze kombinuje ? jak wyzuce na luż też huczy ale mniej a jak zaczynam hamować to huczy bardzo podczas hamowania kroś ma jakies pomysły ?
mszark Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Podnieś koła i zakręć, może usłyszysz. Moje za pierwszym razem huczało bardziej na zakrętach, wymienione, ale ktoś piasty nie obejrzał i po roku powtórka już z piastą poszło drugie nowe. Za drugim razem na zakrętach cisza. A też jeździłem i męczyłem mechanika, że skrzynia bo przecież łożyska nowe. Możesz jeszcze na podniesionym rozpędzić i nasłuchiwać.
MemberA4 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Jak macie możliwość odkręcić półosie od skrzyni to będzie najlepsze rozwiązanie aby wyeliminować np łożyska jak dalej będzie hałasować. Dużo roboty nie ma 12 śrubek i można w miejscu rozpędzic skrzynię.
colak Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2019 o to fakt dobry pomysl z odkręceniem półosi tylko tam jest ten niszczesny drobny torx ale dobry pomysł Auto podnosiłem do góry ale nie byłem w stanie zidentyfikować
colak Opublikowano 31 Maja 2019 Autor Opublikowano 31 Maja 2019 jeszcze tego nie robiłem ale na wycie obciążenie pewnie ma wpływ prawda ? wiec poniar może byc nie miaro dajny jakies jeszcze sugestie A powiedzie mi ja miałem z multironika przekładkę na manuala włożona jest skrzynia manual WW09 012 301 103AD z czego to może być skrzynia bo nie mogę tego namierzyć ? jaki olej tam trzeba wlać jest gdzieś jakaś instrukcja ? nie mogę namierzyć tych 3literowych oznaczeń tak jak kżady się posługuje ??? colak
Rekomendowane odpowiedzi