malik Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Postanowiłem zabrać się w końcu za porządne zainstalowanie żarówek LED w miejsce standardowych postojówek oraz świateł dziennych.Zarówno w B6 jak i w B7 przy zamianie zwykłych żarówek diodami LED mamy problem z FISem. Wynika on z tego, że diody LED mają o wiele mniejszy pobór prądu co odczytywane jest przez komputer auta jako błąd spalonej żarówki.Aby to ominąć trzeba zamontować odpowiednie rezystory zwiększające pobór prądu. Należy zwrócić jednak uwagę na dobór parametrów rezystorów.W mojej poprzedniej instalacji (na szybko) zastosowałem niestety rezystory o nieodpowiednich parametrach (25W 10 Ohm) skutkiem czego grzały się one do takiego stopnia, że topiły plastik do którego były przymocowane.Całe szczęście skończyło się tylko na stopionych dekielkach.Tym razem, dzięki pomocy LukaszaR dobrałem już właściwe parametry rezystorów do zastosowanych żarówek LED.Dla świateł dziennych rezystory 25W 22 OhmDla świateł postojowych rezystory 25W 47 OhmRezystorki polecam kupić w sklepie http://www.tme.plZa komplet 4 rezystorów zapłaciłem z przesyłką około 60PLNRezystory o takich parametrach grzeją się już znacznie mniej jednak dla pewności, że instalacja wytrzyma w gorące letnie dni postanowiliśmy zastosować dodatkowo radiatory aluminiowe.Rezystorki zamocowane do radiatoraLED świateł dziennych (DLR) jeszcze na zewnątrz reflektoraObydwie żarówki LED zamontowane i podłączone do rezystorówJeszcze raz widok na przygotowany radiator aluminiowy.Radiator z rezystorami został umocowany do dekielka lampy.LED świateł dziennych (DLR) zamontowany już w reflektorze.LukaszR kończy lutować drugi zestaw:LEDy świateł postojowych wraz z xenonem 6000kLEDy świateł dziennych (DLR)Polecam taką instalację wszystkim, których denerwuje żółtawa barwa standardowych żarówek.Błąd na FIS zniknął a rezystorki prawie wogóle się nie grzeją.Dam znać jak instalacja będzie sprawować się przy wyższych temperaturach powietrza latem.Wielkie dzięki dla LukaszaR za pomoc w instalacji
truckmaniac Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 No no. Gratulacje samozaparcia. Już dodałem temat do zakładek i będzie co robic
ykk Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 To kiedy znowu grupowy zakup do B6..? jak malik zrobi "how to", to nie ma ch.. we wsi.. znaczy sie bata.. Piekna robota, i pieknie to wyglada..
truckmaniac Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 To kiedy znowu grupowy zakup do B6..? jak malik zrobi "how to", to nie ma ch.. we wsi.. znaczy sie bata.. Piekna robota, i pieknie to wyglada.. Nic dodac, nic ując
krotki Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 a myślałem że po zamontowaniu biksenonów przy światłach już nie będę grzebał - taaaaaaaaa... -i co? - trzeba zakasać rękawy Malik- przez Ciebie znowu będę miał robote
malik Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Opublikowano 8 Marca 2009 Malik[/color]- przez Ciebie znowu będę miał robote
alvaro Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Też mam ochotę na zmianę na ledy bo po zmianie na Bi z białym kierunkiem coraz bardziej drażnią mnie ta żółta barwa... malik graty jak zawsze full profeska
Adas Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 super sprawa :naughty: tez bede musial u siebie to zrobic :gwizdanie: ile czasu zajelo wszystko ?
fantastic Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 takie małe OT - jak zakrywasz rejestracje to rób to na wszystkich fotach zajebiaszczo wygląda
mydlo Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Robota miód malina. Graty Co do tych led DRL to chyba w Polsce z dostępnością ich jest nieciekawie
ba$ior Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Bardzo fajna fotorelacja i opis instalacji. Ten "aluminiowy radiator" jakiś taki duży... Fajnie, fajnie
marcin j Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 malik robota kox, ale jeszcze jakies link do ledów bardzo bym prosił, które bedą były sprawdzone.
lukaszr Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Ten "aluminiowy radiator" jakiś taki duży... Mieszczą się na nim dwa rezystory 25W i Ty mówisz, że duży ? Przecież radiator nie może być wielkości elementu, który jest do niego przytwierdzony, bo nie spełniałby swojej funkcji
ba$ior Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Ten "aluminiowy radiator" jakiś taki duży... Mieszczą się na nim dwa rezystory 25W i Ty mówisz, że duży ? Przecież radiator nie może być wielkości elementu, który jest do niego przytwierdzony, bo nie spełniałby swojej funkcji Masz rację ale ten zastosowany przez was jest duży. Ja u siebie zastosowałem mniejszy, a rezystory zamontowałem "jeden nad drugim". Wszystko mieści się na dekielkach.
malik Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Opublikowano 8 Marca 2009 malik robota kox, ale jeszcze jakies link do ledów bardzo bym prosił, które bedą były sprawdzone. Tutaj kupowałem LEDy i poprzednie rezystory. http://www.v-leds.com/
marcin j Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 malik robota kox, ale jeszcze jakies link do ledów bardzo bym prosił, które bedą były sprawdzone. Tutaj kupowałem LEDy i poprzednie rezystory. http://www.v-leds.com/ Dzieki
variocustoms Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Robota pełen szacun Ja mam to trochę inaczej rozwiązane na DRL i też się sprawdza ale wybór Malika jest chyba lepszy dla ogółu. Pełen szacun Malik
Rekomendowane odpowiedzi