Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Komunikat BREAKE przy uruchamianiu silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja bym sprawdził ręczny

Opublikowano

U mnie niedawno padł czujnik ten w zbiorniczku płynu hamulcowego i wywalało brake na fisie. Na probe można go odłączyć i jeśli komunikat zniknie a poziom płynu jest prawidłowy to mamy winowajcę.

Opublikowano

A ja bym sprawdził ręczny

Witam,

ostatnio auto mi coś głupieje i wywala na wyświetlaczu błąd "Brake".

przy czym:

- klocki są jeszcze ok (chociaż 40 tyś już mają przejeżdżone)

- płyn hamulcowy w normie

- komputer nie wywala żadnych błędów (oprócz nie sprawnego głośnika;)

Komunikat pojawia się i na zimnym i na ciepłym silniku i w sumie nie ma reguły na odstępy.

Komunikat podczas jazdy np. 30 km pojawia się około 8-10 razy przy czym nie wiem czy to ma jakieś większe znaczenie, ale komunikat w większości wypadków pojawia się na skręcie kół.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być, bo drażniące są te piski? :)

Z góry dzięki za pomoc:)

Mam to samo u siebie. Na początku Lipca wymieniałem klocki i jeden węzek od hamulcy, z poczatku raz na tydzień (breake) wyskakiwał.

Teraz praktycznie przy każdym skręcie w prawo wyskakuje ten komunikat.

Z mechanikiem już walczymy - Kostki posprawdzane, wężyki, wczoraj nawet dopatrzył sie przewodu.

Dziś dalej to samo, sprawdze jeszcze płyn. :)

Opublikowano

Problem ustał po dolaniu niewielkiej ilości płynu i narazie nie ma żadnych komunikatów. ;)

Jak ponowie sie pojawi podziałam coś z tym czujnikiem...:)

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

tez tak mam szczególnie nasila się ten komunikat jak jest zimno i wilgotno , dzisiaj na zimnym silniku doleje płynu hamulcowego i jutr rano zobaczę, bo tak to nie pokazuje żadnego komunikatu , jak jest taka temperatura jak teraz ok 23 stopni to jest ok , czasami zapala się tez kontrolka jak jest lekki dołek i auto pracuje góra dol

Opublikowano

mi też wyskakiwał ten komunikat, miałem do wymiany tylne hamulce, wymieniłem i pomogło :wink:

Opublikowano

Problem ustał po dolaniu niewielkiej ilości płynu i narazie nie ma żadnych komunikatów. ;)

Jak ponowie sie pojawi podziałam coś z tym czujnikiem... :)

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi!

Nie ma za co :wink:

naprowadził mnie Twoj filmik widac było że samochód się przechylał a co za tym idzie i zmieniał się poziom płynu.

mi też wyskakiwał ten komunikat, miałem do wymiany tylne hamulce, wymieniłem i pomogło :wink:

Ten komunikat nie ma nic wspólnego z tylnymi heblami bo i nie może nie ma tam żadnych czujników które by generowały taki błąd wymieniłeś nowe klocki więc siłą rzeczy podniósł Ci się poziom płynu w zbiorniczku nawet jeśli nic nie dolewałeś :wink:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam ten samo problem co Wy. Rano gdy jest chłodno, wilgotno i jade do pracy, jakikolwiek mocniejszy skręt i wyskakuje brake. Gdy wracam po południu, ani razu sie nie pokazuje.

Dolałem troche plynu hamulcowego i dokręciłem dobrze korek. Zoabczymy jutro ;) .

Edytowane przez Voucher

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam , posiadam B6 TDI w quattro i od jakiegoś czasu właśnie na fisie wyskakuje też ta kontrolka do tego zapala się kontrolka ABS i ESP ,Po podłączeniu vaga jest błąd 301 , niestety trochę szukałem jaka jest przyczyna i nic ciekawego nie wyczytałem , przez pierwszy tydzień było to notorycznie odpaliło się samochód przejechało parę metrów i robiła się choinka , teraz to ustało raz się zapali raz nie . Dodam że zaczęło to się jak wymyłem silnik karcherem, bo niestety kot mi tam trochę napaskudził i byłem wręcz zmuszony to zrobić, I nie wiem czy to właśnie to spowodowało że wywala ten bład czy co innego .

Opublikowano

Uzupełnij profil

Posprawdzaj wszystkie bezpieczniki odpowiedzialne za ABS czyli bezpiecznik sterownika ABS, przekaźnik pomy powrotnej ABS. Sprawdz też główny bezpiecznik ten paskowy przy akumulatorze przy klemie "+" Generalnie posprawdzaj wszystkie bezbieczniki mające cokolwiek wspólnego z ABS em w twoim modelu

Edytowane przez Robero321

Opublikowano

ok , już uzupełniłem , dzięki za naprowadzenie , przynajmniej wiem gdzie szukać

Edit

znalazłem problem , odpiąłem kostkę od pompy ABS co się okazało był wyrwany jeden pin w sterowniku i ktoś dosztukował z drutu , wyjąłem zapiąłem i zapaliłem, choinka odrazu się zapaliła co potwierdziło przyczynę , narazię wziąłem dolutowałem ten drut i wykasowałem błąd , problem znikł , teraz muszę znaleźć nowy sterownik pompy ABS lub całą pompę

Edytowane przez wujo1

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam ten samo problem co Wy. Rano gdy jest chłodno, wilgotno i jade do pracy, jakikolwiek mocniejszy skręt i wyskakuje brake. Gdy wracam po południu, ani razu sie nie pokazuje.

Dolałem troche plynu hamulcowego i dokręciłem dobrze korek. Zoabczymy jutro ;) .

generalnie winna jest ilosc płynu w zbiorniczku i umiejscowienie czujnika przez co po skrecie w prawo wystepuje blad a po skrecie w lewo nie, ja mialem koncówke klocków przez to wiecej płynu bylo w wypchnietych tłoczkach hamulcowych po wymiane klockow zniknal problem z komunikatem break oraz z pomaranczowym ostrzezeniem o koncowce klockow, pozdrawiam

BGr6D4m.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, a wiecie może jak wyciągnąć czujnik płyny hamulcowego ze zbiorniczka? Bo chyba mi padł, bo jak odłączę wtyczkę to komunikatu nie ma :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No i co z tym czujnikiem w zbiorniczku, bo u mnie w czasie jazdy na prostej drodze i równej i poziomej, załącza się mi czerwony komunikat BRAKE po czym po wygenerowania dźwięku znika, po chwili znowu potrafi się pojawić. Dzisiaj na 3km załączyć się mi kilka razy. Serce mi wyskakuje z klatki.

Cześć. Dzisiaj znowu zaczęło mi swirowac jak na filmie poniżej.

10 lipca 2015: https://youtu.be/Lkui0ELpoNM

Po robocie Podjechałem do kolegi. Sprawdziliśmy płyn w zbiorniczku. Okazało się ze jest go poniżej minimum. Dolalismy ale coś nie przybywało go w zbiorniczku. Sitko blokował przepływ nowego płynu. Wyciągnąłem to sitko chociaż ciężko było. Sitko ma wokół swojego rantu wypustki, które blokują wyciągnięcie. Śrubokręt podwazylem to sitko i prawie że wyrwalem je. Dolalem płynu do poziomu max., wsadził sitko. Na razie jest ok.

Opublikowano

Przed chwilą zakończyłem operację wymiany czujnika Stopu, Zero błędów itp. Trzy razy odpalałem i nie zapaliły się kontrolki abs i esp :dance: Za czujnik dałem 37 zł mieli na miejscu w sklepie :oklasky: Trzeba czekać, ale mam nadzieję :notworthy: że to było to.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, Panowie mam problem dokładnie taki jak na tym filmiku : https://www.youtube.com/watch?t=47&v=sPdG34QlfHE

Po odpaleniu świateł choinka..

Dodam ostatnio montowałem xenony nieorginalne.

Czym to spowodowane jest ? małe napięcie? czy może za blisko znajduje się przetwornica od czujnika ABS ??

POMOCY :angry:

Opublikowano

. Wyciągnąłem to sitko chociaż ciężko było. Sitko ma wokół swojego rantu wypustki, które blokują wyciągnięcie. Śrubokręt podwazylem to sitko i prawie że wyrwalem je. Dolalem płynu do poziomu max., wsadził sitko. Na razie jest ok.

A widziałeś może czy jest tam jakiś pływak pod tym sitkiem?

Opublikowano

Mi problem z komunikatem BRAKE wyskakiwał po odpaleniu samochodu i włączeniu świateł. Miałem chińskie HID'y i robiły taki spadek napięcia że uruchamiał się komunikat BRAKE. Hidy znalazły swoje miejsce w koszu a problem znikł.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podpina sie do tematu choinki na desce i komunikatu BRAKE. Byłem u gościa który podpioł się pod kompa i stwierdził że to sterownik obok pompy hamulca. Dodam że objawy nie są częste i zdarzają się sporadycznie. Majster chce 150 zł za naprawę plus koszt robocizny czyli z 300zł pewnie;p wiec podziękowałem dla pana bo stwierdziłem po przeczytaniu tego całego wątku że mam problem z słabym akumulatorem. ;)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

przy zepsutym czujniku stopu oprócz objawów podanych w powyższych postach(miganie komunikatu bremse, abs) będa także sale paliły się światła stopu?