Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Zapieczona świeca żarowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jakiś czas temu wymieniłem trzy świece, które były przepalone i wczoraj w pracy (w ramach wolnej mocy przerobowej :naughty: ) postanowiłem sobie wymienić ostatnią świece tak żeby był komplet. Myślałem pięć min i po sprawie a tu niespodzianka :kox: . Do popuszczenia świecy musiałem użyć rurki 30 cm i zaczęła się bardzo ciężko odkręcać więc zalałem ją WD40 i poczekałem godzinę. Ponownie ochoczo zabrałem się za odkręcanie. Świeca bardzo, ale to bardzo ciężko się odkręcała, wkręcałem i odkręcałem na zmianę. Udało się ją odkręcić może jakieś dwa obroty i dalej klucz się wyginał i ani drgnie (przez cały czas serwując jej WD40). Z dużymi problemami zakręciłem ją i chciałem jeszcze raz odkręcić i od początku tak ciężko się odkręcała jak za pierwszym razem. Efekt był taki, że dokręciłem ją (mam nadzieje, że do końca bo bardziej się nie dało) i nie wymieniłem świecy a bawiliśmy się z koleszkami z pracy z tym jakieś cztery godziny. Między średnicą bruzdy (rowka) gwintu a częścią walcową świecy jest tylko 0,7 mm różnicy na średnicy, czy jest możliwe żeby część walcowa świecy z biegiem czasu pod wpływem wysokiej temperatury zwiększyła swoją średnicę (choć nie powinno się tak stać), czy może zrywałem część gwintu i odkręcając niszczyłem resztę dobrego gwintu, czy po prostu ten gwint jest tak zapieczony? Dodam, że przy odkręcaniu miałem wrażenie jakbym zagniatał gwint i przy wkręcaniu na siłę gwintował tą świecą. Bardzo proszę o jakieś porady jak można to cholerstwo wykręcić, tak żeby się obyło bez wyciągania głowicy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Wyglada na to ze uszkodził się gwint :kwasny: . Podlej jeszcze WD40 , rozgrzej motor i spróbuj raz jeszcze :wink4:

Opublikowano

Ja na takie przepadki stosuje różne specyfiki (pryskając zamiennie ) i pewny klucz czyli taki który sie nie wygina i sposób jaki pisałeś wykręcam np 1.5 obrotu i wkręcam o 0.5 i wtedy leje te specyfiki. Ostatnio w oplu zmieniałem i 2 poszły prawie ze ok a dwie nie chciały i po 2 godzinach męczarni moim sposobem wykręciłem :> lecz ze świec zniknęło ze 3 mm gwintu na dole i poszedł w ruch gwintownik i potem sprzątanie po nim. I w ten oto sposób przez dzień udało mi sie zmienić świeczki.

Opublikowano
  • Autor

W jaki sposób pozbyłeś się wiórów z cylindra? Potrzebny byłby też specjalny gwintownik bo na świecy jest chyba gwint drobnozwojowy.

Opublikowano

Są gwintowniki które maja w sobie magnesy które trzymają wióry żeby nie wpadły do cylindra. To są specjalne gwintowniki właśnie do naprawy gwintów w głowicy w otworach na świece żeby obyło się bez ściągania głowicy :>. Co do tak dużej włożonej siły do odkręcania świecy aż się dziwie że się nie ukręciła. W najgorszym przypadku czeka cię ściąganie głowicy.

Opublikowano

Są gwintowniki które maja w sobie magnesy które trzymają wióry żeby nie wpadły do cylindra. To są specjalne gwintowniki właśnie do naprawy gwintów w głowicy w otworach na świece żeby obyło się bez ściągania głowicy :>. Co do tak dużej włożonej siły do odkręcania świecy aż się dziwie że się nie ukręciła. W najgorszym przypadku czeka cię ściąganie głowicy.

Opiłki aluminium przyciągają się do magnesu? Chyba nie :no: a właśnie głowica jest aluminiowa.

Opublikowano

niestety miałem podobny problem tylko moja świeca się ukręciła i została w głowicy ;( i teraz jeżdżę na trzech sprawnych świeczkach czy ktoś się orientuje czy da się ją wykręcić jakimś wykrętakiem bez ściągania głowicy.

Opublikowano
  • Autor

Tego się właśnie bałem, lub tego że mogę zerwać cały gwint w głowicy i wtedy byłby dopiero problem. Bardzo bym prosił kolegów którzy mają w tej dziedzinie spore doświadczenie o jakieś sugestie. Przyda się nie tylko mi ale i wielu kolegom na forum.

Opublikowano

kup 4 świece pojedz do mechanika jak by nigdy nic i niech ci wymieni jak ci urwie to będzie robił na swój koszt :>

Opublikowano

kup 4 świece pojedz do mechanika jak by nigdy nic i niech ci wymieni jak ci urwie to będzie robił na swój koszt :>

Tylko właśnie większość mechaników zastrzega sobie, że w przypadku ukręcenia świecy nie biorą za to odpowiedzialności i naprawiają to na dodatkowy koszt klienta ;(

Opublikowano

taaaa a na dodatek mimo że są inne opcje zapewne będą woleli ściągnąć głowice :confused4: kaska za robociznę wpadnie :kwasny:

Naprawa przy użyciu zestawu naprawczego:

można też przyheftować nakrętkę migomatem i odkręcać :kox:

lepsze to niż ściąganie głowicy w razie czego ....

Opublikowano

Tylko właśnie większość mechaników zastrzega sobie, że w przypadku ukręcenia świecy nie biorą za to odpowiedzialności i naprawiają to na dodatkowy koszt klienta ;(

wiekszość to nie wszyscy prawda????
Opublikowano

Co ty tu za pierdoly opowiadasz?

I gdzie masz takich mechanikow?Chyba u siebie na wsi.

Przyjedz do mnie i powiedz za jak ci ukrece swiece to bede musial ci zdejmowac glowice to na kopach wylecisz!!

Jeszcze jedno dokończ podstawówkę bo nie potrafisz zdania poprawnie napisać ani złożyć,znawco z miodem w uszach.

Mam nadzieje ze mod się w końcu opamięta i cie przymknie.

Opublikowano

Co ty tu za pierdoly opowiadasz?

I gdzie masz takich mechanikow?Chyba u siebie na wsi.

Przyjedz do mnie i powiedz za jak ci ukrece swiece to bede musial ci zdejmowac glowice to na kopach wylecisz!!

bo w Chełmie to same ..... i ..... co traktory naprawić tylko umiał to pewnie by mi i tak powiedzieli u mnie baranie na wsi to na pewno nie robił bym tego na swój koszt chyba ze tak jak w tym wypadku gość by sie poznał ze to jest podłożone to wtedy trudno sie mówi albo by sie udało albo nie ale gdybym zlecił wymianę świec bez wiedzy ze o tym nie tak z którąś świecą jest robili by na swój koszt

a i na takich ....... jak ty jest sposób i to bez używania siły fizycznej zrobił byś ta świecę i jeszcze przeprosił ze tak się stało!!!!!!!!!!!

uf dobrze ze takich mechaników nie ma wszędzie!!!!!!!!!!!! :wallbash: :wallbash:[br]Dopisany: 14 Marzec 2009, 16:35_________________________________________________P.S. "chełm" co psy d*pami szczekają a konie ..... wodę piją

moderator sory juz nie bede!!! :notworthy: :>

warnmute.gifza wulgaryzmy